Cartofii dulci au o mulțime de beneficii pentru sănătate și sunt excelenți în sezonul rece, pentru că ne ajută să ținem răceala la distanță. Aflați pe piață într-o varietate de culori, de la portocaliu la mov, cartofii dulci sunt extrem de bogați în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre.
Cartoful dulce ne este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conține antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, astfel că ajută la protejarea inimii și a arterelor. În plus, este un aliment fără grăsimi saturate și colesterol, care în cantități mari pot provoca ateroscleroză. Mai mult decât atât, fibrele ajută la menținerea sub control a colesterolului și a zahărului din sânge, iar conținutul ridicat de carbohidrați sub formă de amidon reduce indicele glicemic al cartofului dulce în comparație cu alte surse de carbohidrați’, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Cartoful dulce, bogat
în vitamina D
Sunt o sursă excelentă de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor, inimii, pielii, dinților, pentru întărirea sistemului imunitar, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea stării de spirit și sprijinirea glandei tiroide. Toamna, iarna și primăvara, lipsa luminii solare duce la scăderea nivelului de vitamina D’, adaugă Gianluca Mech.
De ce e bine să mâncăm
cartoful cu tot cu coajă
Un cartof dulce de talie medie, copt și mâncat împreună cu coaja sa, conține de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor și a apărării sistemului imunitar. La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care ajută la combaterea infecțiilor și la absorbția fierului. Conțin beta-caroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu și mangan: din acest motiv pot fi incluși în regimuri alimentare bogate în fructe și legume’, dezvăluie nutriționistul.
Cartoful dulce vs.
cartoful clasic
Potasiul este
esențial pentru reglarea frecvenței cardiace și a semnalelor nervoase. Acesta
contribuie la relaxarea contracțiilor musculare, are efect anti-inflamator și
îmbunătățește funcția renală. Într-o porție de 100 de grame de cartofi dulci,
conținutul de vitamina B6 este de aproximativ 0,2 mg (10% din aportul zilnic al
acestei vitamine). Vitamina B6 sau piridoxina ajută la reducerea nivelului de
homocisteină din corpul nostru. Homocisteina este legată de boli degenerative,
atacuri de cord și prezența ridicată declanșează hiper-producție de radicali
liberi’, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Cartoful dulce,
recomandat diabeticilor
„Au un indice
glicemic scăzut. Pulpa portocalie conține carbohidrați complecși, care sunt
transformați de organism mult mai lent decât cei din cartofii albi, prevenind
creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Acesta este motivul pentru
care au un indice glicemic scăzut și, prin urmare, sunt deosebit de potriviți
pentru persoanele care suferă de diabet și joacă un rol important în
stabilizarea sau chiar în scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Apoi, există o substanță numită Cajapo în coajă, care are efecte benefice asupra reducerii nivelului de colesterol și zahăr din sânge’, mai spune Gianluca Mech.
Vezi si o lista cu alimente bogate in fibre!
Vreisă adaugialimente bogate în fibră în dieta ta, vezi și rădăcina de taro