Au trecut aproape patru decenii de când Cătălin Crișan a urcat prima oară pe o scenă. Puțini știu însă cum și-a început acesta cariera artistică. Deși în copilărie nu era atras de muzica ușoară, ci mai degrabă de cea clasică, ulterior, a descoperit cât de mult o iubește. Într-un interviu de colecție pentru revista VIVA!, el ne-a dezvăluit și faptul că între el și Aurelian Temișan, Daniel Iordăchioaie și Adrian Enache nu a existat niciodată o rivalitate sau competiție, pentru că fiecare e special în felul lui.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!
De-a lungul carierei, ai cântat, ai compus, ai făcut actorie, televiziune, ai semnat scenariul și regia unor piese de teatru… Care au fost pentru tine cele mai recompensatoare momente?
Momentele fericite le trăiesc atunci când realizez că ceea ce izvorăște din sufletul meu și este concretizat în domeniile precizate de tine în întrebare este apreciat de către marele public.
Cum și-a început Cătălin Crișan cariera artistică
Înainte de a vorbi despre debutul tău spectaculos, mi-ar plăcea să ne povestești despre copilăria ta. Din câte știu, ai crescut cu muzică clasică, deci muzica ușoară era departe de aspirațiile tale sau ale părinților. Când s-a produs declicul și cum ai ajuns premiant la Cântarea României și pasionat de folk?
Eu am studiat pianul clasic toată copilăria, iar la noi acasă se asculta doar muzică clasică. Concerte de pian, operă, operetă etc. Așadar, muzica ușoară era pentru mine un tărâm îndepărtat și misterios. La Liceul de Matematică-Fizică, „Mihai Viteazul am început să cânt la chitară, doar așa reușind să chiulesc de la muncile agricole la care ne trimiteau profesorii periodic. A început să-mi placă mai ales pentru că am câștigat doar premiul I la vestita de atunci… „Cântarea României.
Cântam folk, în general compoziții proprii pe versurile lui Adrian Păunescu. În paralel am absolvit Școala Populară de Arte, secția „Muzică ușoară, clasa profesorilor Gloria Bordea și George Natsis. Acolo m-a auzit Mihaela Runceanu și m-a trimis la preselecția Mamaia 87. Am câștigat Premiul I cu melodia „Vorbește marea și, practic, din acel moment viața mea s-a schimbat la 180 de grade. Părinții mei n-au fost așa de entuziasmați precum am fost eu, dar când am intrat la Facultatea de Teatru și am și absolvit-o, s-au împăcat cu gândul că scena este locul unde eu mă simt cel mai bine.
Cum ai gestionat celebritatea la vremea aceea? Aveai doar 19 ani și peste noapte ai devenit asaltat de admiratoare…
Am fost crescut să fiu respectuos cu toată lumea, modest, amabil, cu alte cuvinte, în banca mea. Așadar, m-a surprins succesul venit atât de repede, dar nu m-a luat valul niciodată. Trebuie să fii idiot să „te dai
mare față de oamenii care cumpără un bilet să te vadă și-și doresc să-ți strângă mâna. La urma urmelor, numai ei hotărăsc dacă exiști sau nu ca artist.
Ce spune Cătălin Crișan despre rivalitatea cu Aurelian Temișan, Daniel Iordăchioaie și Adrian Enache
Când ai început să câștigi bani din muzică? Se putea trăi decent din muzică atunci? Dar acum?
Imediat după Mamaia, au început spectacolele și, în consecință, a venit și posibilitatea de a mă întreține. Da, se putea trăi mai mult decât decent din muzica de atunci. Acum? Dacă te numeri în primii treizeci de artiști din această țară, poți trăi peste media generală…
De ce calități aveai nevoie, în anii 1980, ca să apari la televiziune? Știu că erau multe restricții, începând cu ținuta, tunsoarea și încheind cu repertoriul. Ai avut vreodată probleme cu cenzura?
Eu am apărut întotdeauna la televizor, și nu numai, îmbrăcat decent. Așadar, nu am avut probleme cu cenzura pentru că mi-o aplicam singur.
Nu pot să nu amintesc despre un adevărat careu de ași – Cătălin Crișan, Aurelian Temișan, Daniel Iordăchioaie și Adrian Enache. Tinerei, frumușei și super talentați, toți făceați furori la spectacole. A existat vreodată competiție între voi?
Niciodată nu au existat între noi invidie, competiție etc. Niciunul dintre noi nu poate cânta ca celălalt, fiecare are publicul lui. Din contră… ne încurajam, ne sfătuiam, ne aplaudam reciproc.
CITEȘTE INTERVIUL INTEGRAL ÎN VIVA! DE IULIE! REVISTA SE GĂSEȘTE LA PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI!
Sursă foto: Facebook, Arhivă Personală