Spre deosebire de Donald Trump, care a votat în ziua alegerilor, Kamala Harris care a ales să voteze anticipat. Candidata democrată la fotoliul de la Casa Albă, Kamala Harris, a fost mai rezervată și a jucat „matematic' ţintind prin interviuri la radio anumite grupuri de alegători-cheie. Experţii susţin că primele rezultate ar putea fi înșelătoare din cauza regulilor diferite de numărare a voturilor și a particularităţilor din mai multe state cheie.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI
Peste 80 de milioane de americani au votat deja înainte de ziua alegerilor prin vot anticipat în persoană şi prin corespondenţă. Miercuri în jurul orei 02:00 dimineaţa, ora României, urnele s-au închis în Georgia și în alte alte cinci state, acesta fiind momentul în care agenţiile şi marile canale de ştiri din SUA au început să anunţe primele rezultate din statele unde cursa nu este atât de disputată.
Ce a făcut Kamala Harris în ziua alegerilor din America
Kamala Harris a vorbit despre imigraţie şi reducerea disensiunilor politice la emisiunea 'The Big K Morning Show' a lui Larry Richert la postul NewsRadio KDKA din Pittsburgh.
La altă emisiune, 'Big Tigger Morning Show', la postul V-103, în Atlanta, ea a vorbit despre impactul politicilor sale asupra bărbaţilor afroamericani şi despre implicaţiile istorice ale scrutinului. Aici, ea a reluat o temă pe care a abordat-o apăsat în ultimele zile ale campaniei, şi anume că vrea să învingă pentru a-i ajuta pe americanii obişnuiţi, în timp ce Trump vrea înapoi la Casa Albă pentru a-şi ataca inamicii.
„Va intra în Biroul Oval cu lista sa de inamici', a denunţat Harris. 'Este plin de răzbunare, plin de ranchiună. Totul este despre el. Când voi veni eu la 20 ianuarie (în Biroul Oval), voi veni cu lista mea de lucruri de făcut pentru poporul american', a declarat ea, potrivit Digi24.ro.
Partenerul de cursă al vicepreşedintei, guvernatorul statului Minnesota Tim Walz, a înregistrat, la rândul său, mai multe interviuri, difuzate marţi la posturi de radio Georgia, Michigan, Pennsylvania şi North Carolina, potrivit campaniei.
Kamala Harris şi-a anulat marţi discursul pe care trebuia să-l susţină la sfârşitul zilei electorale, urmând să se adreseze susţinătorilor săi mai târziu în cursul zilei de miercuri, în condiţiile în care proiecţiile arată că ea se află în dezavantaj clar faţă de contracandidatul său republican, Donald Trump, şi aşteaptă ca numărătoarea voturilor să continue.
Inițial și-a amânat apariția iar în cele din urmă, Kamala Harris nu a mai urcat pe scenă la petrecerea ei de supraveghere a alegerilor din campusul Universității Howard din Washington DC.
Citește și: Cine sunt și cum arată copiii lui Donald Trump. Are două fete și trei băieți din căsnicii diferite
Când aflăm rezultatele alegerilor din SUA
În 2020, Donald Trump conducea în noaptea alegerilor în aşa-numitul „miraj roşu” (n.r. culoarea republicanilor), dar a fost depăşit de Joe Biden pe măsură ce au fost numărate buletinele de vot prin corespondență preferate de democraţi în pandemie.
Experții au prezis şi atunci ce avea să se întâmple, dar Trump s-a folosit de răsturnarea de situaţie pentru a-și împinge declaraţiile false că alegerile au fost furate. S-ar putea întâmpla din nou acum, în special în Pennsylvania, Michigan și Wisconsin. Şi reversul este posibil, adică un „miraj albastru” (n.r. culoarea democraţilor) care să indice iluzoriu un rezultat puternic pentru Kamala Harris, trendul inversându-se apoi. Este posibil în special în Carolina de Nord și Georgia.
Donald Trump intenţionează să-şi declare victoria atunci când echipa sa consideră că a depășit pragul de 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare pentru a câștiga alegerile. Reuters atrage atenţia că acest lucru ar putea fi prematur, în funcție de câte voturi nu au fost încă numărate și de unde provin ele.
Între timp, Donald Trump a câștigat Pennsylvania, Carolina de Nord și Georgia și a preluat conducerea față de Kamala Harris în majoritatea celorlalte patru state de luptă care vor decide câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA, anunță CBS, partenerul american al BBC.