Ce au convenit rușii și ucrainienii la a doua rundă de negocieri? E întrebarea ce a stat pe buzele tuturor, după ce s-a aflat că cele două părți s-au întâlnit în zona frontierei polono-belaruse. Deși rezultatele nu sunt cele dorite de țara vecină, Rusia și Ucraina au ajuns la o înțelegere doar în privința unui aspect. Următoarea întrunire ar putea avea loc săptămâna viitoare!
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Joi, pe 3 martie, a avut loc a doua rundă de negocieri dintre ruși și ucrainieni. Acestea s-au desfășurat într-un loc situat la granița dintre Belarus și Polonia, conform The Guardian. Ucraina a cerut Rusiei încetarea imediată a focului. Totodată, a cerut și un „coridor umanitar’ care să ajute la evacuarea civililor din prima linie a frontului.
După cea de-a doua rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina s-a ajuns la o înțelegere doar în privința evacuării civililor. Pentru că au rămas mult lucruri de stabilit, ambele părți implicate au stabilit o a treia rundă. Aceasta ar putea avea loc săptămâna viitoare.
Citește și: Andreea Bălan și George Burcea au divorțat oficial.Ce a decis instanța privind custodia copiilor
Citește și: Mesajul lui Zelenski pentru preşedintele Rusiei, după 8 zile de război:'Putin, du-te acasă!'
Ce au convenit rușii și ucrainienii la a doua rundă de negocieri
Înainte ca a doua rundă de negocieri să se încheie au fost făcute publice punctele cheie de pe agendă puse pe masă de ucrainieni. Acestea au fost oprirea imediată a focului, un armistițiu și coridoare umanitare prin care civilii să poată să părăsească localitățile bombardate constant de armata rusă.
După încheierea discuțiilor, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a transmis că rezultatele nu sunt cele dorite de Ucraina. Însă, din fericire, cele două părți au ajuns măcar la o înțelegere referitoare la asigurarea comună a coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor.
„A doua rundă de negocieri s-a încheiat. Din păcate, rezultatele nu sunt cele dorite de Ucraina. Există o soluție doar pentru organizarea coridoarelor umanitare’, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak.
Leonid Slutsky, despre a treia rundă de negocieri
Ieri, în jurul orei 20:00, după încheierea întâlnirii, șeful delegației ruse, Vladimir Medinsky, spunea că Ucraina și Federația Rusă au dezbătut, în detaliu, chestiuni umanitare, militare și problema unei viitoare reglementări politice, scrie TASS.
Tot atunci, șeful delegației ruse spunea despre acordurile la care au ajuns în negocierile cu delegația ucraineană că sunt un progres semnificativ. Se scrie atunci că ambele părți au convenit cu privire la coridoarele umanitare, dar și la o posibilă încetare temporară a focului.
„A treia rundă de negocieri cu Ucraina va avea loc în zilele următoare. Acordurile cu Ucraina pot necesita eforturi parlamentare, inclusiv ratificarea. Acordurile dintre Federația Rusă și Ucraina vor fi stabilite la cel mai înalt nivel în viitorul apropiat’, a transmis președintele Comitetuli pentru Afaceri Internaționale a Dumei ruse Leonid Slutsky.
Tot Leonid Slutsky nu a exclus posibilitatea de a mai face câteva runde de negocieri cu ucrainienii.
Ce a transmis președintele Ucrainei
Și președintele Ucrainei a avut ceva de spus. Volodimir Zelenski a transmis că problemele independenței Ucrainei, NATO, armele nucleare nu ar trebui să fie decise doar de Federația Rusă, ci restul lumii, conform acestuia, s-a dovedit a fi indecis și a întârziat cu asta.
Despre coridoarele umanitare, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a spus că ele vor fi realizate doar în amuite zone. Mai exact, acolo unde va fi posibilă încetarea focului pe toată durata evacuării.
Următoarea ar avea loc săptămâna viitoare
Pe lângă acest detaliu, cele două părți au ajuns la o înțelegere și în privința livrării de medicamente alimente în locurile în care aveau loc cele mai intense lupte, arată The Guardian.
Cât despre a treia rundă de negocieri dintre ruși și ucraniei, aceasta ar urma să se desfășoare la începutul săptămânii, probabil luni, 7 martie, scrie Reuters.
Sursă foto: Twitter, Hepta, profimedia images