Ce este și cum funcționează o bombă termobarică sau cu vid, ce ar fi fost fi fost folosită de ruși în Ucraina. Fizicianul Cristian Presură a explicat ce este bomba termobarică, în contextul războiului din Ucraina.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Un clip devenit viral pe rețelele de socializare, cu explozia unei bombe termobarice, a panicat oamenii. Bomba termobarică sau bomba cu vid este o armă interzisă prin Convenția de la Geneva. Aceasta este considerată cea mai puternică armă din lume, în afară de armele nucleare.
Explozie uriașă pe 1 martie, în sud-estul Ucrainei, din direcția Mariupol, după lansarea unei bombe despre care jurnaliștii ucraineni au scris că ar fi una termobarică.
Grupurile pentru drepturile omului și ambasadorul Ucrainei în Statele Unite au acuzat luni Rusia că îi atacă pe ucraineni cu bombe cu dispersie și bombe cu vid (termobarice), potrivit Reuters.
Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în invadarea țării sale.
„Au folosit bomba cu vid astăzi’, a spus Markarova. „Distrugerile pe care Rusia încearcă să le facă Ucrainei sunt imense’, a mai spus aceasta.
Citește și: Cine sunt și cum arată cele 10 ispite masculine de la Insula iubirii 6.Un fost concurent revine ca ispită!
Arme termobarice au fost folosite în Cecenia, cu consecințe îngrozitoare, potrivit Human Rights Watch. Utilizarea lor a fost condamnată de un număr de organizații neguvernamentale.
Până luni nu a existat nicio confirmare oficială că arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina. CNN a raportat însă că una dintre echipele sale a zărit un lansator de rachete termobarice în apropierea graniței cu Ucraina, sâmbătă după-amiază.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a spus că a văzut informațiile apărute în presă, dar nu are confirmarea că Rusia a folosit astfel de arme.
< blockquote class="twitter-tweet" > < p lang="en" dir="ltr" > According to < a href="https://twitter.com/hashtag/Ukrainian?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw" > #Ukrainian < /a > media reports, the video allegedly shows the < a href="https://twitter.com/hashtag/Russian?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw" > #Russian < /a > army dropping a vacuum bomb. < br > < br > This type of weaponry is prohibited by the < a href="https://twitter.com/hashtag/Geneva?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw" > #Geneva < /a > Convention. < a href="https://t.co/R0hCfEXo3I" > pic.twitter.com/R0hCfEXo3I < /a > < /p > — NEXTA (@nexta_tv) < a href="https://twitter.com/nexta_tv/status/1498537119467327488?ref_src=twsrc%5Etfw" > March 1, 2022 < /a > < /blockquote > < script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8" > < /script >
Ce este bomba termobarică, ce ar fi fost folosită de ruşi în Ucraina
„Un video devenit viral arată explozia unei bombe cu vid’ în Ucraina, o armă interzisă prin Convenția de la Geneva.
Aceasta bombă se numeste tatăl tuturor bombelor’, fiind cea mai puternică armă, excluzându-le pe cele nucleare. Este folosită în special împotriva clădirilor și a bunkerelor. Cum funcționează?
Bomba conține un gaz ușor inflamabil, aflat sub presiune într-un recipient. Atunci când atinge ținta, bomba eliberează gazul din recipient, care se disipă rapid în camerele din interiorul clădirii.
O scânteie ulterioară detonează gazul inflamabil, iar explozia se extinde rapid în toate camerele. De aceea, aceste bombe se numesc termobarice„, a explicat fizicianul Cristian Presură, marţi, pe pagina de Facebook.
Bomba termobarică are efecte devastatoare
„Efectul devastator nu se oprește aici. Gazele fierbinți ale exploziei, aflate în expansiune, se răcesc rapid, generând o scădere locală a presiunii, adică un mic vid local.
De aici denumirea de bombe cu vid’, pentru că, din cauza presiunii scăzute, aspiră aerul înconjurător. Aerul se grăbește către zona de presiune scăzută, generând o noua undă de șoc.
Utilizarea bombelor termobarice este condamnată de multe organizații internaționale si interzisa prin Conventia de la Geneva', a mai scris fizicianul.