Mulți se întreabă ce este guta și cum se manifestă, de ce apar, care sunt factorii de risc și, mai ales, tratamentul pentru această afecțiune! În articolul de mai jos găsești detalii despre ce este guta.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!
Ce este guta? Guta constituie o formă comună, dar complexă și dureroasă, totodată, de artrită, care apare din cauza unei cantități prea mare de acid uric în sânge și în țesuturi.
Boala este asociată cu regimul alimentar și survine, în general, din pricina exceselor – de carne, fructe de mare, alcool, etc.
Citește și: Ce este supa gazpacho și cum se prepară
Cauzele apariției gutei
Guta apare în momentu în care cristalele de acid uric se acumulează în articulație, generând inflamașie și dureri intense. Cristalele se formează dacă acidul uric este ridicat în sânge.
Alimentația necorespunzăoare este motivul principal pentru care se ajunge la nivelul crescut de acid uric în sânge.
De asemenea, obezitatea cresște riscul de a face gută, precum și consumul excesiv de carne, alcool (căci inhibă eliminarea acidului uric), sau alte boli precum hipertensiunea netratata, diabet sau hiperlipidemia, adică nivelul crescut de grăsimi în sânge sau arterioscleroza, adică îngroșarea pereților arterelor.
Citește și: Ce este poluarea vaginală și cât de gravă este această boală.Iată cea mai bună metodă de a te proteja!
În egală măsură, guta poate să apară și din cauze genetice sau din pricina unor medicamente, precum cele folosite în chimioterapie, cele pentru eliminarea apei din organism, cele folosite după un transplant, aspirina sau niacina, potrivit reginamaria.ro.
Simptomele asociate cu guta
Simptomele de gută pot să apară și să dispară, însă pentru a putea să o recunoști trebuie să fii atent la simptomele care apar de-a lungul timpului. Iată care ar fi acestea:
- Durere articulară intensă (de regulă, cea mai afectată este articulația degetului mare)
- Măncărimi ale pielii
- Limitarea mișcărilor articulației
- Disconfort care se intensifică, în special, noaptea. Durerile nocturne ar putea trezi bolnavul din somn, chiar
- Exfolierea pielii
- Febra si frisoane, tahicardie, stări de rău
- Tegumentul din zona articulatiei care doare ar putea căpăta o culoare ușor vineție sau roșiatică
- Căldură locală și sensibilitate neobișnuită la palpare.
Interdicții dacă ai gută
Persoanele care au această afecțiune nu mai au voie să consume sare și ar trebui să fie evitate alimente precum:
- organe (rinichi, ficat, creier)
- pește gras sau cu un conținut mare de purine. În această categorie s-ar încadra sardinele, heringul, scrumbia, ansoa, somonul și calcanul
- carne de miel sau de vițel
- mezeluri
- icre
- consevre de carne sau pește
- gălbenuș de ou
- untură
- pâine albă și pâine neagră,
- ciocolată
- oțet
- produse lactate obținute din lapte gras, frișcă, smântână
- La capitolul legume, de evitat ar fi paranghelul, spanacul, roșiile, concentratele din tomate, castravetii, sfecla rosie, fasolea alba, mazarea, țelina.
- La capitolul fructe, se recomandă evitarea de smochine uscate, afine.
Citește și: Spectacol în miez de noapte, la Ferma!Anna Lesko și Viviana Sposub, sărut pasional în fața colegilor
Alimentația pentru gută
În cazul unei persoane cu gută, dieta pentru care se optează trebuie să fie hipoproteica, normoglucidică și normolipidică.
Ce poate consuma, mai exact, o persoane cu gută? Cereale integrale, supe din legume, mămăligă, pește slab, care slabă, eventual de pasăre, lapte bătt și dulce, iaurturi, brânzeturi nesărate si slabe, unul sau souă ouă fierte pe săptămână și dulciuri ușoare.
Tratamentul pentru gută
Tratamentul pentru gută vizează atenuarea rapidă a durerii și disconfortului resimțit. Este necesar un consult la medic pentru a primi tratamentul corespunzător, în funcție de stadiul bolii. De regulă, însă, pentru diminuarea durerii medicul recomandă antiinflamatorii nesteroidiene, colchicina sau corticosteroizi. Acestea au rolul de a reduce inflamația și durerea de moment.
Citește și: Irina Stroia, ispita de la Insula Iubirii, un an de coșmar:’Am fost diagnosticată cu o formă de cancer!’
De asemnenea, pentru a se preveni atacurile dese de gută, se pot administra medicamente care scad concentrația acidului uric din sânge.
În plus, pentru menținerea sub control a atacurilor de gută, indicat ar fi să se respecte și alte recomandări, în afară de administrarea de medicamente: evitarea sedentarismului, scăderea în greutate dacă este cazul sau menținerea unei greutăți normale, evitarea consumului de alcool, în special bere, care conține purine, o alimentație corespunzătoare.
Atenție! Dacă guta nu este tratată la timp, nu doar că devine o boală cronică, dar poate afecta ireversibil articulațiile și rinichii!
Sursa foto: pixabay.com