Pe 14 decembrie, Mircea Diaconu s-a stins din viață, după ce a pierdut lupta cu o boală necruțătoare. Silviu Biriș, care a avut ocazia să-l cunoască îndeaproape pe regretatul actor, a explicat că ziua morții sale are o semnificație puternică în religia ortodoxă, fiind praznicul Sfântului Filimon, ocrotitorul făcătorilor de spectacole.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Mircea Diaconu a încetat din viață la vârsta de 74 de ani, fiind internat la Institutul Fundeni din București. Actorul era diagnosticat cu cancer la colon și, din nefericire, a pierdut lupta cu nemiloasa boală. Trupul neînsuflețit al acestuia va fi depus astăzi, între orele 12.00 și 16.00, la Teatrul Nottara din București. Funeraliile vor fi organizate marți, la cimitirul din Săftica, în prezența familiei și a apropiaților.
Citește și: Claudia Puican este însărcinată: „Suntem plini de recunoștință pentru acest dar minunat’. Artista și Armin Nicoară vor deveni părinți pentru prima dată
Ce semnificație are ziua morții lui Mircea Diaconu în religia ortodoxă
Silviu Biriș l-a cunoscut îndeaproape pe Mircea Diaconu, fiind impresionat de modestia și dragostea cu care trata actorii tineri. Potrivit acestuia, ziua morții actorului are o mare însemnătate spirituală. Pe 14 decembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Mucenic Filimon, ocrotitorul actorilor și al realizatorilor de spectacole.
„Data morții sale este o zi foarte importantă, pentru breasla actorilor, e praznicul Sfântului mucenic Filimon, ocrotitorul făcătorilor de spectacole. Nimic nu este întâmplător în viața asta. Cu Mircea Diaconu am interacționat, de multe ori, în profesia noastră. Am călătorit în multe turnee, în țară și străinătate. Am jucat ani mulți, alături de soția lui, doamna Diana Lupescu și în regia ei.
Era un actor iubit și stimat, peste tot unde mergea, și faptul că eram în compania domniei sale ne onora și este adevărat ne deschidea și multe uși. Da, peste toate, Mircea Diaconu era și un om de acțiune gospodar și întreprinzător.
Una dintre marile sale creații teatrale a fost în regia lui Victor Ion Frunză, în anii 90 spectacolul „Ghetou’. Acolo am avut bucuria să îl întâlnesc pentru prima dată îndeaproape. M-a cucerit cu modestia și cu dragostea pe care o avea față de noi actori tineri’, a declarat Silviu Biriș pentru click.ro.
Mircea Diaconu a murit cu zece zile înainte să împlinească 75 de ani
Mircea Diaconu, artist emblematic al teatrului și al filmului românesc, al cărui destin este strâns legat de cel al Teatrului Nottara, unde a fost actor între anii 1982 și 1990 și pe care l-a condus timp de un deceniu, din 2001 până în 2011, s-a stins din viață, pe 14 decembrie 2024, la 74 de ani, cu zece zile înainte să împlinească 75 de ani.
„Teatrul Nottara își exprimă regretul profund față de dispariția unui mare artist. Trupul actorului va fi depus în foaierul Sălii „Horia Lovinescu’, luni 16 decembrie, între orele 11.30 și 16.00, unde toți cei care l-au îndrăgit vor putea să-i aducă un ultim omagiu. Începând cu ora 19.00, priveghiul va avea loc la Biserica „Sf. Treime’ din Săftica, Balotești. Înmormântarea va avea loc marți, 17 decembrie, ora 12.00, la Cimitirul „Sf. Treime’ din Săftica, Balotești’, a transmis instituția.
A avut o carieră extraordinară în film și amintim doar câteva capodopere în care a jucat: „Nunta de piatră’ în regia lui Dan Pița, în care și-a făcut debutul în 1972, „Mere roşii’ în regia lui Alexandru Tatos (1976), „Înainte de tăcere’ regia Alexa Visarion (1979), „De ce trag clopotele, Mitică?’, regia Lucian Pintilie (1981), „Buletin de Bucureşti’, regia Virgil Calotescu (1983), „Secretul armei secrete’, regia Alexandru Tatos (1988), „Asfalt Tango’ (1996), „Filantropica’ (2002), ambele în regia lui Nae Caranfil, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii’, regia Cătălin Mitulescu (2006).
Sursa foto: Facebook