Ce țări au interzis TikTok pentru că "destramă armonia socială". Alte state au pus limite pentru instalarea aplicației

.

TikTok a stârnit controverse în mai multe țări și de aceea s-a decis interzicerea aplicației, limitând astfel cu sute de milioane de oameni utilizarea aplicației. În alte regiuni și țări, aplicația a fost interzisă pe telefoanele funcționarilor din diversele instituții.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!


TikTok este controversată din cauza legăturilor sale cu China, iar aplicația, cea mai populară din lume în rândul tinerilor, a fost interzisă în câteva țări (în unele total, în altele pentru scurt timp), în timp ce în mai multe regiuni și state sunt restricții de utilizare.

De ce a fost interzis TikTok în India, țara cu aproape 200 de milioane de utilizatori

Motivația pentru interzicerea TikTok invocată în majoritatea cazurilor ține de legăturile aplicației cu China, însă în unele țări asiatice s-a vorbit și despre conținut indecent și periculos.


În iunie 2020 guvernul din India a interzis TikTok, împreună cu alte 58 de aplicații chineze. Erau de zeci de ani tensiuni între cele două țări, însă în acel an a degenerat conflictul și au fost 50 de morți după lupte în zona graniței muntoase dintre cele mai populate două state ale lumii.

Unele estimări indicau faptul că TikTok avea peste 150 de milioane de useri în India, fiind cea mai mare piață pentru rețea, ca număr de utilizatori. Erau și analiști ce indicau cifra de 200 de milioane, ceea ce însemna peste un sfert dintre userii TikTok în lume. Cei mai populari creatori indieni de conținut din rețea aveau milioane de urmăritori și câștigau mii de dolari pe lună, potrivit unei analize Hotnews.

Ce s-a întâmplat după închiderea TikTok în India? Mulți creatori au trecut pe Instagram Reels și pe YouTube Shorts și o parte au reușit să-și crească baza de useri acolo, aceste două rețele fiind cele mai câștigate din toată „afacerea’. Alții au trecut pe rețele locale, cum ar fi MX Taka Tak și Moj, dar acestea nu au putut aduna comunități de milioane de useri.


O altă țară care a interzis complet aplicația a fost un mic vecin al Indiei, statul himalayan Nepal, care a luat decizia în 2023, invocând conținut care „destramă armonia socială’. Pakistan și Indonezia au interzis pentru diverse perioade de timp TikTok, iar Afganistan a interzis-o în 2022, dar userii au găsit modalități de a o accesa.

Citește și: Elena Lasconi, lăudată de fiica ei după dezbaterea cu ceilalți candidați la președinție: „Sunt mândră de mama, a spus cu tot sufletul că susține parteneriatul civil. A învățat din greșeli, iar…


Citește și: Cine este Cătălin Georgescu, soțul Elenei Lasconi. A lucrat ca avocat, iar acum este consilier USR în Parlament

Australia a interzis TikTok pe gadget-urile folosite de personalul guvernului federal

Cea mai recentă țară care a interzis TikTok pe gadget-urile folosite de personalul guvernului federal este Australia. Confidențialitatea și securitatea aplicației deținute de chinezi sunt puse sub semnul întrebări, relatează Euronews. 

În ultimele săptămâni, membrii „Five Eyes‘: Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Australia au luat măsuri împotriva TikTok. Specialiștii sunt de părere că pot fi culese date de pe dispozitivele guvernamentale. 


În schimb, TikTok dezminte acuzațiile și spune că interdicțiile sunt „dezinformări de bază' și că au fost decise fără „deliberare sau dovezi„, potrivit sursei citate. În plus, compania Bytedance, care deține aplicația, susține că este condusă independent și că nu împărtășește date cu guvernul chinez. Un proiect de stocare a datelor utilizatorilor americani este realizat de companie în Texas, despre acest proiect se spune că îi va pune pe americani în afara razei de acțiune a Chinei.  


Legile stricte din China în ceea ce privește confidențialitatea datelor au determinat companii precum Yahoo, Airbnb și LinkedIn să părăsească sau să-și reducă operațiunile în această țară. 

Țările care au pus limite pentru TikTok

În multe alte regiuni și state angajații din diverse instituții publice au interdicția de a folosi TikTok pe telefoanele de serviciu, fiind invocat pericolul legat de atacurile cibernetice prin care statul chinez ar putea ajunge în posesia unor informații sensibile.


Cel mai adesea au fost impuse restricții de instalare a aplicației pe telefoanele de serviciu ale funcționarilor publici din diverse instituții, iar printre țările care au introdus restricții se numără Marea Britanie, Olanda, Belgia, Danemarca, Canada, Australia sau Noua Zeelandă.

Pe 16 martie, Marea Britanie a oprit utilizarea TikTok pe toate dispozitivele oficiale ale guvernului. Oliver Dowden, secretar de stat britanic în cadrul Cabinet Office, a anunțat decizia într-o declarație adresată Camera Comunelor din Regatul Unit, conform Euronews. Aceasta este o măsură de precauție. Știm că există deja o utilizare limitată a TikTok în cadrul guvernului, dar este, de asemenea, o bună igienă cibernetică„, a declarat ministrul în discursul său în fața deputaților. 


În februarie 2023, Comisia Europeană anunţa că interzice instalarea aplicaţiei de social media pe toate dispozitivele electronice de serviciu ale angajaților, pentru a proteja datele instituţiei.

Autoritățile din Somalia anunțau în vara lui 2023 că au de gând să interzică TikTok, Telegram, dar și un site de pariuri online. Ministrul comunicațiilor spunea că a ordonat furnizorilor de servicii de internet să blocheze accesul la aceste platforme online, motivația ținând de „conținut imoral’, „imagini oribile’ și „răspândirea dezinformării’.

Guvernul francez a interzis aplicații precum TikTok, Netflix și Instargram pe telefoanele de serviciu a 2,5 milioane de funcționari publici, din 24 martie 2024. Aplicațiile de agrement nu prezintă niveluri suficiente de securitate cibernetică și de protecție a datelor pentru a fi implementate pe echipamente de administrare. Prin urmare, aceste aplicații pot constitui un risc pentru protecția datelor acestor administrații și ale funcționarilor publici„, a precizat guvernul francez într-un comunicat.  

Parlamentul norvegian a interzis TikTok pe dispozitivele guvernamentale în luna martie, permițând totuși funcționarilor publici să folosească aplicația în scopuri profesionale pe dispozitivele lor personale. Ministrul justiției din această țară, Emilie Enger Mehl, a declarat: Serviciile de informații norvegiene indică Rusia și China ca fiind principalii factori de risc pentru interesele de securitate ale Norvegiei„.  

Țările cu cei mai mulți useri TikTok în lume

SUA 148 milioane

Indonezia 126 milioane

Brazilia 98 milioane

Mexic 74 milioane

Vietnam 67 milioane

În UE cel mai bine stau Franța și Germania cu 25 de milioane, respectiv 23 milioane useri.