Învățământul superior de calitate poate fi analizat prin intermediul mai multor factori: cât de facil este accesul studenților la educația universitară, șansele de angajare ale celor care sunt absolvenți, condițiile oferite studenților, precum și calitatea actului educațional.
Un top publicat de QS Quacquarelli Symonds a evaluat peste 50 de țări din șase continente pentru a stabili care sunt țările cu cele mai bune sisteme de educație universitară, precum și care sunt avantajele pe care acestea le oferă studenților.
Statele Unite ale Americii
America numără peste 150 de universități în top 400 cele mai bune din lume, care atrag un total de 1,18 milioane de studenți internaționali, dintre care 77% doar din Asia. Cele mai populare state americane pentru studenți sunt California, New York și Texas, iar domeniile cu cel mai mare succes sunt ingineria, managementul afacerilor, matematica și tehnologia.
Nu doar standardele înalte de educație atrag studenții în SUA, ci și condițiile care li se oferă în afara vieții academice. Campusurile americane sunt renumite la nivel mondial, iar condițiile de aici au reprezentat un model pentru numeroase alte țări, inclusiv pentru România.
În București, omul de afaceri Liviu Tudor a construit complexul studențesc West Gate Studios având ca model mai multe cămine vizitate în SUA, Marea Britanie sau Franța. În acest complex, studenții au acces la numeroase facilități (bibliotecă modernă, restaurante, sală de fitness, teren de tenis, cafenele, spații multifuncționale, spații verzi, săli de evenimente, parcări, spații pentru biciclete) și trăiesc în condiții precum cele de afară.
Marea Britanie
Cu peste 442.000 de studenți internaționali, Marea Britanie este a doua cea mai căutată țară de studiu, după SUA. Regatul Unit și-a construit o reputație solidă în domeniul educației, grație universităților sale prestigioase. Universitatea Oxford și Universitatea Cambridge ocupă locurile 5 și 6 în lume, fiind urmate de Imperial College London și University College London, pe locurile 8, respectiv 10 în lume.
Studenții care vin la facultate în Marea Britanie se înscriu, adeseori, și la programele de masterat, apoi la cele de obținere a doctoratului. Un avantaj este și faptul că aproape toate cursurile sunt predate în limba engleză, cu excepția unor universități în limba galeză sau în scoțiană.
Germania
Germania este cea mai populară destinație non-anglofonă pentru studenții internaționali și a treia cea mai populară din lume. Fiecare oraș mare din Germania are cel puțin o universitate care se numără printre cele mai bune din lume, iar sistemul nemțesc de educație atrage anual zeci de mii de studenți străini – doar SUA și Marea Britanie reușesc să atragă mai mulți.
Pe lângă calitatea sistemului de învățământ, Germania este o destinație atractivă pentru studenți și datorită costurilor mici ale educației, standardelor ridicate de trai, precum și datorită perspectivelor de angajare după terminarea facultății.
Australia
Universitățile din Australia au o reputație bună la nivel mondial. Doar SUA și Marea Britanie au mai multe facultăți în top 100 decât are Australia. Instituțile de învățământ superior de aici sunt renumite pentru multiculturalism, inovație și adoptarea unor tehnici revoluționare de predare, dar și pentru condițiile oferite studenților care locuiesc în campusurile uriașe ale facultăților.
Australian National University, Universitatea din Melbourne și Universitatea din New South Wales sunt printre cele mai respectate instituții din lume, iar anual zeci de mii de studenți vin să se înscrie la cursurile lor.
Canada
Canada are o poziție privilegiată printre cele mai bune țări pentru învățământul superior din lume. Cele mai bune facultăți canadiene la nivel mondial sunt Universitatea din Toronto, care ocupă locul 28, și Universitatea McGill, aflată pe locul 33. În top 200 de universități din lume se mai regăsesc Universitatea din Alberta, McMaster University, Universitatea din Montreal, precum și cea din Waterloo sau Western University.
Franța
Franța este o țară cu tradiție în ceea ce privește educația și este cea care reușește să atragă printre cei mai mulți studenți internaționali. Ecole Normale Superieure de Paris și Ecole Polytechnique ParisTech sunt cele mai renumite universități franceze din lume, ocupând locurile 43, respectiv 59 la nivel mondial.
De asemenea, taxele pentru studenți sunt printre cele mai mici din lume, sub 1.000 de dolari pe an, atât pentru studenții străini, cât și pentru cei francezi. Iar un alt lucru notabil este reprezentat de campusurile universitare, cu spații verzi întinse și facilități pentru toți studenții.
Olanda
Olanda are unul dintre cele mai vechi și eficiente sisteme de educație din lume, care datează încă din secolul 16. Așa se explică de ce 13 universități olandeze sunt incluse în top 400 cele mai bune din lume, iar dintre acestea opt intră în top 150. Cel mai bine cotată universitate olandeză este Universitatea de Tehnologie Delft, iar Universitatea din Amsterdam și Institutul de Tehnologie din Eindhoven sunt printre cele mai respectate din lume.
China
În 2012, China a investit 4% din produsul intern brut în educație, iar numărul de universități s-a dublat, în ultimii 10 ani. Astăzi, în China se află aproximativ 2.900 de colegii și universități, iar planul de educație pe termen lung, extins până în 2020, se concentrează pe modernizarea și întărirea sistemului de educație superioară, prin intermediul unor proiecte de anvergură. De exemplu, Proiectul 211 își propune să aducă 100 de facultăți la standarde de talie mondială, în timp ce Proiectul 985 are ca scop crearea unor grupuri de universități de elită, care să atragă studenți internaționali.
Coreea de Sud
Coreea de Sud a devenit un hub mondial al inovației în tehnologie, dar și al educației în domenii legate de turism. Investițiile în educație și cercetare au propulsat Coreea de Sud pe locul 13 în topul celor mai mari economii mondiale. În 2004, un program guvernamental pe termen lung a investit în atragerea studenților internaționali, iar până în 2011 Coreea de Sud reușea să atragă peste 85.000 de studenți internaționali din 171 de țări. Până în 2020, guvernul de la Seul vrea să atragă peste 200.000 de studenți din toate colțurile lumii.
Universitățile sud-coreene, precum Yonsei, au început să își extindă campusurile pentru a face față numărului de studenți, cărora le sunt asigurate toate condițiile necesare pentru a avea performanțe academice.
Japonia
Japonia are două universități în topul celor mai bune 50 de facultăți din lume. Universitatea din Kyoto și Universitatea din Tokyo ocupă locurile 38, respectiv 39 în topul celor mai bune la nivel mondial, iar Tokyo a fost desemnat al treilea cel mai bun oraș din lume pentru studenți.
Sursă foto: Shutterstock/Copyright: EQRoy