Starea de sănătate se datorează, în principal, alimentației, așa cum mare parte dintre boli sunt cauzate de ceea ce avem în farfurie. După cum grăsimile și alcoolul îmbolnăvesc ficatul, iar fast-food-ul crește colesterol și, implicit, îmbolnăvește inima, așa și pentru creier există alimente benefice și nocive. Astfel, dacă nucile și peștele bogat în grăsimi Omega 3 ajută creierul, sunt alimente care distrug neuronii și, în timp, pot provoca leziuni cerebrale grave.
Dulciurile reprezintă combustibilul preferat al creierului, însă preparatele pe bază de zahăr din comerț sunt un amestec de chimicale, zahăr și îndulcitori, o combinație nefericită pentru creier. Oferiți fructoză în schimb, adică dulcele din fructe.
Consumate în mod exagerat, băuturile răcoritoare îndulcite cu sirop de porumb cresc riscurile de diabet de tip 2, o patologie asociată cu sindromul Alzheimer. Iar potrivit studiilor din laborator, există șanse să ducă la diminuarea funcțiilor cerebrale (memorie, învățare), să afecteze formarea conexiunilor neuronale.
Pe scurt, trebuie reținut că băuturile energizante și răcoritoare cu adaosuri de zahăr pot provoca leziuni cerebrale grave și pot deveni un factor de risc pentru demență, susțin specialiștii citați de doctorulzilei.ro.
Peștele este benefic pentru creier pentru că este bogat în acizi grași Omega 3 și 6 (somonul), însă există pești cu un mare risc de contaminare cu mercur (peștele spadă, tonul și pangasiusul), un metal greu extrem de periculos pentru organism, în cantități mari. Se elimină greu și afectează organe importante. Dintre cele mai afectate sunt ficatul, rinichii și creierul.