Cine a fost Ionela Prodan. Povestea licențiatei în Istorie, Geografie și Filosofie care a dat cântat românește pentru Prima Doamnă a Americii

 Alina Dan
.

Artista Ionela Prodan a încetat din viață în seara de luni, 16 aprilie, la vârsta de 70 de ani, după o îndelungă și grea suferință. A murit la spitalul Elias din Capitală, unde se afla internată de câteva săptămâni. Până să fie cântec, viața interpretei de muzică populară a fost un lung șir de încercări. Dar cine a fost Ionela Prodan? Care este povestea vieții ei?

Ionela Prodan s-a născut pe 6 octombrie 1947, în Oltenia, comuna Dăbuleni. Copilăria ei a fost lipsită de figura paternă, tatăl artistei murind foarte tânăr, cu două luni înainte ca aceasta să vină pe lume. Ionela Prodan a fost crescută, practic, de cei doi frați, unul mai mare cu nouă ani, celălalt cu șapte ani mai în vârstă. Conform propriilor declarații, mama sa, nevoită să plece la muncă pentru a întreține familia, a îndemnat-o permanent să învețe carte.

Așa că, la îndemnurile mamei și urmându-și propria dorință, Ionela Prodan a urmat cursurile a două facultăți la Universitatea din Craiova: Istorie-Geografie și Istorie-Filosofie.

Însă tot cântecul era chemarea ei. Prin urmare, în anul 1970, la ediția a doua a Festivalului Maria Tănase din Craiova, a obținut Marele Premiu al Festivalului, premiu ce i-a deschis calea către celebritate.

A dus tradiția românească la Washington

În 1982 a ajuns la Washington prin Ambasada Română și a avut ocazia să o cunoască pe Nancy Reagan, Prima doamnă a Statelor Unite la vremea aceea, căreia i-a dăruit cadou o ie, o maramă și un brâu popular.

În 1992 și-a pierdut soțul, pe Traian Tănase, moment din care, pentru a putea avea grijă de fetele sale ajunse la vârsta adolescenței, Anamaria și Anca, a trebuit să pună pe locul doi cariera muzicală. Până atunci, cântăreața avusese parte de un sprijin real din partea soțului, acesta ocupându-se de copii când ea se afla la concerte în țară sau peste hotare. Traian Tănase a decedat la 54 de ani din cauza unei congestii celebrale.

În anii 90 a intrat în media ca realizator al emisiunii folclorice 'Din bucata mea de pâine„ ,la Radio România Actualități, ulterior trecând la Tele 7 Abc, cu emisiunile 'Îți mai aduci aminte, doamnă' și 'Cântecul și casa lui.'

Decorată de fostul președinte Ion Iliescu, va fi înmormântată cu onoruri militare

Pe 29 noiembrie 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Ionelei Prodan Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația romînească și universală.

Din 2001 până în 2004, Ionela Prodan a coordonat în cadrul Ministerului Culturii departamentul de promovare a culturii tradiționale, în anul 2003 fiind distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. În 2013, la propunerea ministrului afacerilor externe, a devenit reprezentant special pentru românii de pretutindeni.

Ionela Prodan a avut o viață de film și o carieră spectaculoasă, marcată de cântece  care vor rămâne pentru totdeauna în mentalul colectiv, precum 'Din bucata mea de pâine', cântec inspirat din propriile sale probleme. De asemenea, publicul o ține minte pe artistă pentru colaborarea sa de succes cu Ion Dolănescu.

Foto: Arhivă

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton