Cine a fost Mioara Roman. A trecut prin două divorțuri și a avut multe greutăți: "Am pierdut sarcini cât am fost cu Petre Roman. Am avut accidente, sarcini extrauterine, la 42 de ani, era sa mor"

 Ifrim Georgiana
.

Cine a fost Mioara Roman. Fosta soție a prim-ministrului Petre Roman a încetat din viață la vârsta de 83 de ani, după o lungă perioadă de suferință și grave probleme de sănătate. Mioara Roman își petrecuse ultimii ani într-un azil de bătrâni din Snagov, acolo unde și-a dat și ultima suflare, iar decesul a fost provocat de un stop cardiorespirator. Iată biografia Mioarei Roman!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!

Cine a fost Mioara Roman. Mioara Roman, fiică de diplomat și fosta soție a lui Petre Roman, a avut o viață intensă, cu intrigi și încercări, iar copilăria și-a petrecut-o într-un internat. A avut o carieră lungă ca jurnalist și profesor de limbă și civilație arabă, cu realizări importante în mediul academic. Mioara Roman a fost căsătorită de două ori – primul ei soț a fost Iosif Zilahy, iar cel de-al doilea mariaj l-a avut cu fostul premier Petre Roman.

wegerweger

Citește și: Ultima imagine cu Mioara Roman în viață, în timp ce era internată la azil: „Mama a dorit să coboare la cafenea să stăm împreună”

Citește și: De ce a avut Mioara Roman poprire pe pensie, deși a fost internată în azil, bolnavă de Parkinson. Ce sumă uriașă avea de achitat: „Restanța totală fiind…”

Citește și: Catinca Roman, primele declarații după moartea mamei sale: „O aștept și eu…' / Cine se ocupă de înmormântarea Mioarei Roman

Citește și: Ultima imagine cu Mioara Roman în viață, în timp ce era internată la azil: „Mama a dorit să coboare la cafenea să stăm împreună”

Cine a fost Mioara Roman

Cine a fost Mioara Roman. Mioara Roman s-a născut pe data de 19 aprilie 1940, iar o parte din copilăria sa și-a petrecut-o în Varșovia. Fosta soție a lui Petre Roman a studiat limba arabă sub coordonarea profesorului Yves Nathan Goldenberg. S-a remarcat prin cariera sa academică, fiind profesor de limba arabă la Universitatea Bucureşti, dar și prin activitatea de 17 ani la Radio București Internațional. Ca jurnalist, Mioara Roman a realizat interviuri memorabile cu Hosni Mubarak, fostul preşedinte al Egiptului, şi fostului rege Hussein al Iordaniei.

„Am luptat toată viaţa pentru ceea ce mi s-a luat după revoluţie: libertatea personală, intimitatea. Sub ceauşism puteau să ţi-o îngrădească oricât, dar ţi-o protejai din răsputeri şi intimitatea nu reuşeau să ţi-o ia. Pentru câteva ore după revoluţie am dobândit poate libertate deplină atât cât poate fi pe pământ, ca apoi să pierd din nou ceva din esenţa libertăţii. Este probabil cel mai important sau singurul reproş pe care i-l fac lui Petre Roman: mi-am pierdut libertatea. Am devenit persoană publică şi viaţa nu mi-a mai aparţinut de la un punct încolo', scria Mioara Roman în cartea sa, „Preţul libertăţii. Însemnări despre revoluţia mea', lansată la Târgul de Carte Gaudeamus din 2016.

Cine a fost primul soț al Mioarei Roman

Cine a fost Mioara Roman. Mioara Roman s-a îndrăgostit de primul ei soț, Iosif Zilah, când avea doar 19 ani. Cei doi au fost căsătoriți timp de 12 ani și au împreună o fiică, pe Catinca. După divorțul din 1968, foștii soți au rămas în relații de amiciție. Iosif Zilah i-a fost alături Mioarei Roman în momentele dificile și s-a stins din viață în septembrie 2022, la vârsta de 90 de ani.

„M-a cucerit cu frumuseţea ei. Aveam 27 de ani când ne-am cunoscut la sala de scrimă. A fost o poveste de dragoste foarte frumoasă', spunea Iosif Zilahy, primul partener de viață al Mioarei Roman.

Mioara Roman a avut o căsnicie de 30 de ani cu Petre Roman

Cine a fost Mioara Roman. Timp de 30 de ani, Mioara și Petre Roman au format unul dintre cele mai trainice cupluri din lumea politică. Cei doi au divorțat în 2007, atunci când în viața politicianului apăruse Silvia Chifiriuc. Oana Roman este fiica rezultată din căsnicia fostului premier cu Mioara Roman. Despre fostul ei soț, regretata jurnalistă spunea că a fost „adevărata iubire' a vieții sale.

„A fost o foarte mare dragoste. Adevărata iubire a vieții mele. Iubirea de la 30 de ani, pasională, dar și matură și profundă. Petre era încă foarte optimist, eu alunecasem un pic pe panta neîncrederii în căsnicie. ', a declarat Mioara Roman în anul 2021.

Dramele din viața Mioarei Roman

Mioara Roman a avut o viață presărată cu suișuri și coborâșuri, iar asta nu doar pe plan amoros. Deși după primul mariaj eșuat, a sperat că relația cu Petre Roman va fi pentru tot restul vieții, iată cu după mai bine de 30 de ani de căsnicie au divorțat. Totuși, din declarațiile ei din urmă cu mai mult timp, în timpul mariajului cu Petre Roman a avut parte de multe sarcini pierdute, unele fiindcă erau extrauterine. Cu toate acestea, nu a făcut niciodată avort, însă la vârsta de 42 de ani a fost la un pas să moară.

'Am pierdut sarcini cât am fost cu Petre Roman. Am avut accidente, sarcini extrauterine, la 42 de ani, era sa mor. Sunt o femeie civilizată, eu nu avortez', a dezvăluit Mioara Roman în cadrul emisiunii 'Drept la tinta' de la Kanal D.

Mioara Roman s-a stins din viață la 83 de ani

Cine a fost Mioara Roman. Fosta soție a lui Petre Roman și-a petrecut ultimii ani din viață într-un azil din Snagov. Mioara Roman suferea de mai multe probleme de sănătate, starea sa generală fiind vizibil deteriorată, în ultima perioadă. A fost operată de colecist, apoi i-a fost extirpat un lipom infectat și a fost diagnosticată cu Parkinson, mâna dreaptă fiind paralizată. De altfel, cu o recurență îngrijorătoare, a făcut mai multe mai multe accidente vasculare cerebrale.

Din nefericire, în noaptea de 22 spre 23 februarie 2024, Mioara Roman a suferit un stop cardiorespirator și s-a stins din viață, la vârsta de 83 de ani. Oana Roman a fost cea care i-a anunțat decesul, printr-un mesaj dureros pe rețelele de socializare.

„Drum lin în lumină, mama mea bună şi frumoasă. Îngerii să te vegheze şi să povesteşti tuturor acolo sus toate lucrurile minunate pe care le povesteai aici. Tot ce sunt îţi datorez. Mulţumesc, mămica mea, pentru tot. Te iubesc şi te voi iubi mereu! Dumnezeu să te ierte şi să te odihnească în pace!', este mesajul publicat de Oana Roman, pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton