Cristina Bălan, sacrificii uriașe pentru gemenii ei cu Sindromul Down. Băieții au 6 ani acum: „Matei e mai șucar, Toma e blândețea întruchipată!”

.

Cristina Bălan a câștigăt sezonul cinci al show-ului Vocea României' și mare parte din premiul de 100.000 de euro a fost cheltuită pentru tratamentele și terapiile de care au nevoie gemenii ei, Toma David și Matei Nikolas, în vârstă de șase ani, care s-au născut cu sindromul Down. Fosta solistă a trupei Impact este foarte fericită că băieții fac progrese și sunt foarte sănătoși.

Toma și Matei fac șase ani, în curând, dar ei încă zic «cici ani» când sunt întrebați. Trebuie să facem trecerea la următoarea cifră. Deși sunt gemeni, unul are o fire, celălalt, alta. Matei e cu inițiativa, Toma îl urmează. Matei e mai șucar, Toma e blândețea întruchipată. De exemplu, Matei e mai puțin răbdător decât Toma. Și tot așa. Fiecare cu personalitatea lui. O perioadă aveau pasiune pentru mașinuțe, în special cele de construit, de ceva vreme le place să se joace cu niște ursuleți pe care i-au botezat Ted și Ted Doi. Amândoi adoră apa și nu ratează nici o ocazie de bălăceală…


Amândoi progresează excelent pe partea de limbaj, unde există provocări. În rest, ei înțeleg enorm de multe lucruri și ne demonstrează, zilnic, că au abilități nebănuite. Sunt foarte sănătoși, dar mi-e cumva teamă să spun asta pentru că acum ne trezim că statul nu ne mai da indemnizația pentru ei sau ne dau alt grad, dacă tot sunt atât de bine copiii.

Dar ei sunt bine pentru că am investit aproape tot timpul și banii noștri in educarea și îngrijirea lor. Eforturi uriașe, sacrificii, uneori supraomenești, însă cu rezultate pe măsură. Statul român nu are legătură cu progresele lor’, a declarat Cristina Bălan pentru Superbebe.


Și-a vărsat ofurile pe Facebook

În 2017, sătulă de nedreptățile cu care s-a confruntat de când i-a adus pe lume pe copii, Cristina Bălan a răbufnit pe Facebook și a povestit care sunt durerile unei mame de copii cu Sindrom Down.

Ei bine, pe noi ne cheamă an de an la comisii, să se constate iar și iar că copilul are sindrom Down și ce încadrare să aibă. Că dacă anul trecut a avut grav, poate anul ăsta e mai independent, merge singur la grădi, la școală, eventual în vacanțe. Da, poate face și astea. Susținut de terapii! Constant! Care înseamnă încadrare corectă și susținere financiară asemenea. (…) După ce am născut, singura indicație primită a fost să fac teste genetice. Consiliere psihologică? Utopie! După ce am făcut testele, medicul care ne-a comunicat rezultatele, un cunoscut medic de altfel, ne-a spus sec: copiii au trisomia 21 și să ne orientăm spre instituții speciale, în viitor. Atât. Cinic.

Nimic in plus. A, ba da, s-a enervat când am spus că SD nu e o boală, ci o condiție genetică. El o tot dădea că copiii sunt bolnavi de SD. Înca aștept tratamentul… Însă atitudinea glacială, aroganța și indiferența acestui medic este simptomatică pentru tot sistemul medical românesc, cu puține excepții’, a scris Cristina în mesajul de pe rețeaua socială.


În România, un părinte de copil cu SD nu mai poate munci. Renunțând la locul de munca, dispare o sursă de venit. Copilul necesită terapii și tratamente. Vă spun cu mâna pe inimă că e o luptă să gasești terapeuți buni și instituții unde să mergi la terapii de calitate. (…) Dacă statul nu mi-ar opri bani din drepturile de autor, una din sursele mele de venit, daca nu aș plăti impozit la fiecare contract pe care-l semnez, dacă nu aș fi lăsat o parte din premiul câștigat la «Vocea» în buzunarele fără fund ale politicienilor, nu aș avea pretenția ca statul să mă susțină în creșterea a doi copii speciali (deși e dreptul lor). Nu m-aș supune unei corvoade ca asta, pentru niște bani insuficienți oricum.


Însă plătesc taxe și impozite, ca majoritatea cetățenilor. Multe le plătesc fără voia mea, sub formă de accize. Și ce primesc în schimb este umilință, lipsa de servicii și de susținere financiară. (…)Voiam să mai menționez că autoritățile, ca să nu mai tot spun statul, au făcut în așa fel încât eu, cu sursă de venit din drepturi de autor, să nu pot beneficia de indemnizație creștere copil. Având doi copii.

Adică am fost lăsați baltă, în 2013, să ne descurcăm cum om putea, doi oameni care nu mai aveau cum să plece de acasă, să producă bani. Că din drepturi de autor, dacă nu ești înfipt, cum se zice, mori de foame’, a mai adăugat artista.