Cristina Joia de la Visuri la Cheie a trecut prin doi ani de suferință până să afle că suferă de endometrioză toracică. Diagnosticată greșit și supusă mai multor intervenții chirurgicale, arhitecta povestește că s-a simțit, multă vreme, prinsă într-un „corp defect”. Afecțiunea este rară și poate afecta plămânii, cauzând dureri severe sau dificultăți de respirație.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cristina suferă de endometrioză toracică și a trecut prin mai multe intervenții la plămâni, dar nu și-a pierdut niciodată pofta de viață. Deși boala a fost un obstacol greu de depășit, arhitecta a găsit mereu puterea să lupte și să inspire prin povestea sa. Procesul de diagnosticate a fost dificil, iar intervențiile i-au pus la încercare atât corpul, cât și reziliența emoțională.
Cristina Joia de la Visuri la Cheie a trecut prin doi ani cumpliți până să afle că suferă de endometrioză toracică
Arhitecta de la Visuri la cheie mărturisește că cea mai grea perioadă din viața ei a fost aceea când a trecut prin trei operații la plămâni. Timp de doi ani, a suportat dureri și incertitudini, fiind diagnosticată greșit înainte de a afla, în cele din urmă, că suferă de endometrioză toracică.
„Cea mai grea perioadă din viața mea a fost cea în care m-am operat de trei ori la plămâni. Pentru că sufăr de endometrioză toracică, care e o boală rară. Inițial, nu a fost diagnosticată corect, au fost vreo 2 ani în care simțeam că sunt prinsă într-un corp defect'. Operațiile se succedau și eu simțeam că mă afund pe zi ce trece, dar chiar cred cu tărie că nimic din ce am trăit nu a fost în zadar', a mărturisit arhitecta pentru unica.ro.
„Iubirea e răspunsul și e în interiorul fiecăruia'
Și chiar dacă viața a pus-o în fața unor mari greutăți, Cristina Joia a rămas optimistă și alege să privească viitorul cu speranță și curaj.
„Chiar cred că totul se întâmplă cu un motiv, ce sunt azi e rezultatul tuturor trăirilor din trecut, fie ele bune sau rele, vorba lui Gabor Mate, suntem răspunsul nostru la traumă, nu trauma în sine! Mai cred că iubirea e răspunsul și e în interiorul fiecăruia dintre noi. Trebuie doar să găsim calea către ea… „Omul cu adevărat bun este cel care ar fi putut fi rău și nu a fost (Nicolae Iorga).
Îmi place mult acest concept pentru că eu cred că bunătatea e o alegere, așa cum e și fericirea. Nu poți radia bunătate dacă nu o ai sau practici în interior. E important să înțelegi întotdeauna perspectiva celorlalți și poți trece peste comportamentul abuziv al unora pentru că el nu are legătură cu tine, ci este despre ei și să încerci să ajuți, să vindeci. Cu cât ego-ul e mai mare, cu atât îți va fi mai greu să fii bun fără să aștepți nimic în schimb. A fi bun mi se pare o stare superioară inteligentiei și cel ce ajunge la asta e un om în armonie cu sine. Întotdeauna rezonezi cu durerea altor oameni dacă o conții, dacă ai trăit-o sub alte forme sau contexte de viață, dacă realizezi că noi toți aparținem aceluiași organism, suntem asemenea atomilor, părți minuscule dintr-un întreg', a adăugat ea pentru sursa citată anterior.
Cum și-a descoperit pasiunea pentru design interior
Pasiunea pentru artă și-a descoperit-o încă de la o vârstă fragedă. Dintotdeauna i-a plăcut să deseneze și a ajuns, la doar 7 ani, într-un atelier de pictură, unde a învățat primele tehnici și a început să-și exprime creativitatea.
„Pasiunea pentru artă și design își are rădăcinile în copilărie, umpleam trotuarul cu desene și apoi îl păzeam cu vehemență de pașii vecinilor! Cred că aveam 2-3 ani când am început să desenez, întotdeauna am fost pasionată de artă. Apoi am mers la Casa Pionierilor și Șoimilor Patriei din Slatina, unde, deși aveam 7 ani, am dat buzna în atelierul unde se pregăteau elevi pentru facultate cu pictorul Nicolae Truta.
Am deschis ușa, i-am văzut pe cei mari și m-am blocat puțin. Nae, cum îi spuneau prietenii, m-a întrebat amuzat: 'Ce dorești, mai, fetițo?'. Am luat poziția drepți și am declarat răspicat: 'Eu am venit să pictez!'. A început să râdă, mi-a dat niște culori, o pânză, și m-a lăsat să asist la ora celor mari. Din acel moment veneam cu evlavie la atelier cărând o mapă cu schițe mai mare decât mine.
Fiind artist, casele clienților mi-au devenit pânze 3D, am schimbat proporțiile din micro în macro, primele proiecte de design interior au fost un succes și am continuat realizând că ține de structura mea interioară să fac asta și îmi place foarte mult! Spațiile pe care le amenajez au tot timpul, sper eu, o calitate picturală', a încheiat aceasta.
Sursa foto: Facebook