Cum a ajuns Ana Maria Brânză să practice scrima și cât de greu i-a fost după retragerea din sport: „Atunci am înțeles că s-a terminat. Nimic nu te poate pregăti pentru acest moment”

 Ifrim Georgiana
.

Ana Maria Brânză, desemnată de cinci ori cea mai bună spadasină a lumii, s-a retras din activitate în 2021. După 20 de ani de antrenamente și competiții, reputata sportivă a încheiat, spune ea, „cel mai spectaculos capitol' din viața ei. Avea doar 10 ani când fratele ei mai mare a dus-o într-o sală de scrimă și a fost imediat cucerită de această disciplină sportivă.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MAI GRATIS, AICI!

La finalul lui 2021, după 20 de ani de carieră, Ana Maria Brânză și-a anunțat retragerea din activitate. Decizia a luat-o spontan, după o competiție în Dubai, fiindcă a simțit că devine tot mai greu să atingă performanța. În plan personal, reputata sportivă a fost căsătorită timp de 10 ani cu Pavel Popescu, însă au divorțat la începutul acestui an.

jbsjbs

Citește și: Anamaria Brânză se retrage din sport în plină glorie: „Cea mai importantă medalie era întotdeauna… următoarea!”

Citește și: Ana Maria Brânză, totul despre căsnicia cu Pavel Popescu: „Noi ne-am propus de la bun început să…”. Cum se înțeleg cei doi, ambii sportivi

Citește și: Mesajul dureros transmis de soțul Ancăi Molnar, make-up artistul vedetelor, în ziua înmormântării: „Ai luptat atât de mult. Eu și rodul iubirii noastre îți spunem…'

Citește și: Călin Geambașu a pierdut procesul cu tatăl său, Petre Geambașu, care l-a numit „bolnav mintal, incendiator, criminal”. Decizia instanței

Cum a ajuns Ana Maria Brânză să practice scrima

Ana Maria Brânză a descoperit scrima prin intermediul fratelui ei mai mare. Înainte practicase tenis de câmp, însă sportul alb nu a fost pe placul ei și l-a abandonat.

„Am convingerea că nu aș fi putut performa la acest nivel în altă probă, nici nu mai vorbesc de alt sport. Cumva, m-am născut să fac scrimă, spadă. Pe atât de simplu și acesta este unul dintre motivele pentru care mă consider cu adevărat norocoasă. Am ajuns total întâmplător în sala de scrimă mulțumită fratelui meu Marius. Și din dorința părinților mei ca ai lor copii să facă mișcare. La momentul respectiv, când domnul antrenor Radu Szilágyi a considerat că sunt pregătită să primesc o armă, nu exista o floretă cu mâner de stânga (arma de inițiere în scrimă). Așa că am trecut peste această etapă și am început direct cu spada', a povestit spadasina pentru unica.ro.

Deși avea o vârstă fragedă când s-a apucat de scrimă, Ana Maria Brânză nu simte că i-a fost răpită copilăria. Pentru ea, sala de antrenamente a reprezentat tot un loc de joacă.

„Îmi place să spun că m-am jucat timp de 27 de ani, iar sala de scrimă a fost cel mai frumos teren de joacă pentru mine. Chiar și în momentul în care am schimbat categoria de vârstă și au intervenit obiectivele plus presiunea, am putut să mă bucur de această joacă. Am reușit să performez datorită faptului că mi-am păstrat acest spirit ludic și curiozitatea de copil', a adăugat ea.

Cât de greu i-a fost sportivei după retragerea din sport

Ana Maria Brânză mai spune că decizia retragerii a fost spontană. În 2021, spadasina participase la o competiție în Dubai și a simțit că acela e momentul potrivit să-și încheie cariera. Cel mai greu i-a fost în perioada de acomodare, dat fiind că se dedicase 20 de ani acestui sport.

„A fost o decizie de moment. Nu am știut în acea dimineață că ziua respectivă va fi ultima în care voi urca pe planșă de scrimă într-o competiție oficială. Mi-am promis încă de mică faptul că voi simți atunci când va veni momentul retragerii și exact așa s-a întâmplat.

Eram la o competiție în Dubai și, când am ajuns în fața sălii de concurs, brusc, totul mi s-a părut extrem de greu. Echiparea, încălzirea, controlul armelor, costumul, absolut totul mi se părea extrem de greu și atunci am înțeles că s-a terminat. Mi-am anunțat retragerea imediat după acel concurs și știu că a fost cel mai potrivit moment pentru a încheia cel mai spectaculos capitol din viața de până acum. Perioada de tranziție, însă, a fost cea mai mare provocare din toate câte am trăit pentru că nimic nu te poate pregăti pentru acest moment', a mai spus sportiva pentru sursa citată.

Cum arată acum viața Anei Maria Brânză

Într-o notă optimistă, Ana Maria Brânză a descris și cum arată astăzi viața ei.

„Ce știu sigur este că nu mai există un șablon, așa cum se întâmpla pe când eram sportiv. Fiecare zi este diferită și fiecare mă poate purta în alt colț de lume, ceea ce mi se pare minunat, chiar dacă uneori devine obositor, ba chiar epuizant. Ce am învățat, însă, este faptul că, oricât de solicitant ar fi programul, în fiecare zi să fac ceva pentru mine. Indiferent că este vorba de o cafea în tihnă, ori o scurtă plimbare în natură sau pur și simplu câteva file dintr-o carte. Mi-am promis că nu o să mai las să treacă nicio zi fără să bifez ceva pentru mine. Și se întâmplă ca uneori să îmi și iasă (râde)', a încheiat aceasta.

Sursa foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton