Cum a ajuns Ducu Bertzi să lucreze cu Adrian Păunescu și Ioan Luchian Mihalea și ce amintiri prețioase are cu ei: „Erai obligat să ții ștacheta ridicată”

 Miniosu Alexandra
.

Cum a ajuns Ducu Bertzi să lucreze cu Adrian Păunescu și Ioan Luchian Mihalea și ce amintiri prețioase are cu ei. Ducu Bertzi, unul dintre cei mai apreciați folkiști din țară, a colaborat o perioadă însemnată de timp cu regretații Adrian Păunescu și Ioan Luchian Mihalea. De curând, artistul a povestit, pe larg, cum i-a cunoscut, dar și ce lecții importante a învățat de la ei!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Invitat în podcastul „ALTCEVA' cu Adrian Artene, Ducu Bertzi a dezvăluit printre altele cum a ajuns să lucreze cu Adrian Păunescu și Ioan Luchian Mihalea și ce amintiri prețioase are cu ei. În cadrul emisiunii online, difuzate sâmbătă, 8 iulie, îndrăgitul folkist a rememorat câteva fragmente importante din viața lui, alături de regretații artiști care „i-au împărțit norocul'.

ducu-bertzi-1ducu-bertzi-1

Ducu Bertzi a povestit că provine dintr-o familie de cadre didactice, care nu a avut o situație financiară strălucită. Părinții marelui folkist au făcut eforturi uriașe, mai ales că trebuiau să țină doi copii în facultate, iar bursa, și ea destul de mică, nu le era suficientă. În cadrul podcastului găzduit de Adrian Artene, acesta a mărturisit că primii bani pe care i-a câștigat au fost din muzică, atunci când făcea parte din Cenaclul Flacăra, coordonat de Adrian Păunescu.

Citește și: Ducu Bertzi, discurs sfâșietor la înmormântarea lui Victor Socaciu: „Trebuia să ai grijă mai mult de tine, Victoraș'

Citește și: De ce nu mai vorbește Ștefan Hrușcă, acum, cu foștii lui prieteni, Ducu Bertzi și Vasile Șeicaru: „N-a mai dat bună ziua de zeci de ani”

Citește și: Smiley și Gina Pistol s-au sărutat și au dansat împreună, pe scenă la Neversea. Imaginile au devenit virale

Citește și: „Să îți intre bine în capul ăla pitic și schimonosit. Eu nu pierd niciodată”. Oana Zăvoranu a transmis un nou mesaj controversat, după scandalul acuzațiilor de șantaj

Cum a ajuns Ducu Bertzi să lucreze cu Adrian Păunescu și Ioan Luchian Mihalea și ce amintiri prețioase are cu ei

Potrivit spuselor lui, Ducu Bertzi a cântat în liceu în două formații, Express și Mi bemol rock. Ulterior, acesta a decis să se alăture grupului SONG, al lui Ioan Luchian Mihalea, odată cu venirea lui la București.

„Mi s-a părut grupul SONG… Eu când a venit aici, m-am și dus la Casa de Cultură a Studenților – venisem să facă eu Politehnică, dar muzica era de bază – și era domnul Gabriel Mărgărit, el era responsabil de secția folk, jazz, rock, așa și am intrat la secția de folk și cânta, o dată la două săptămâni vinerea sus în club era. Era și Mihaela Bustuchină, Mihai Pocorschi, cam asta era în generație. Înaintea noastră în club acolo cânta se Anda Calugăreanu cu Moțu Pittiș, cu Dan Tufaru. Deci avea o tradiție clubul de la Casa Studenților.

Și într-o dată m-am trezit cu grupul ăsta coral SONG. Eu mai văzusem grupuri corale – mama făcea acasă cor la profesori, corul profesional și mergeam la repetiție, îmi plăcea foarte mult cum armonizau pe voci, se legau toate excepțional. Și când i-am auzit, «Pfoua, nu se poate așa ceva», avea o dinamică și o energie și tot. Și m-am dus am vorbit cu Mihalea, «Domnule, vreau să vin», a zis «Nu, nu, tu ești vedetă» – la modul că eu cânt singur – și după un an de zile am reușit să intru în SONG.

A fost o chestie foarte, foarte faină SONG și acolo am cunoscut oameni minunați care au rămas prieteni și suntem și acuma prieteni și oameni deosebiți din lumea artei, a muzicii', a povestit Ducu Betzi.

Cum l-a cunoscut Ducu Bertzi pe regretatul Adrian Păunescu

Așadar, și acum, cele mai marcante momente din cariera lui Ducu Bertzi rămân cele legate de întâlnirea cu profesorul de vioară, cu Ioan Luchian Mihalea și Adrian Păunescu. Cel din urmă i-a adus folkistului consacrarea, în cadrul Cenaclului Flacăra.

„Cu Adrian Păunescu, în principal, și cu ceilalți colegi fiindcă și de la toți ceilalți de pe scenă aveai foarte mult de învățat în fiecare zi. Eu când am intrat în Cenaclul Flacăra, acolo numele de top, de vârf erau Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Valeriu Stelian, Victor Socaciu intrase dej, lorian Piutiș.

Deci erau unu și unu și erai obligat să ții ștacheta ridicată. Și de fapt, aici a fost Păunescu, forțându-ne să ridicăm ștacheta zi de zi, practic ne-a făcut nouă un bine și așa am rămas după aceea, peste ani și ani. Fiindcă din moment ce te obligă tot timpul, tot timpul mai sus, mai sus cu ștachetă, lucrul ăsta este foarte bun', a mai spus Ducu Berzi.

Ducu Bertzi, carieră impresionantă, cu aproape jumătate de secol pe scenă

Ducu Bertzi are o carieră impresionantă, iar până acum a petrecut aproape jumătate de secol pe scenă. La începuturile sale, acesta a studiat opt ani vioara, la școala de muzică din Sighet. În liceu, mai exact în clasa a IX-a, el și un grup de prieteni au înființat împreună grupul Mi bemol rock. Formația s-a bucurat de un mare succes, mai ales la serile de dans ale liceului, în care el și restul membrilor cântau piese românești și din repertoriul unor formații la modă. Între timp, folkistul a renunțat la chitara electrică în favoarea celei acustice.

Ducu Bertzi a debutat însă pe o scenă recunoscută abia în 1976, la Baia Mare. Consacrarea în Cenaclul „Flacăra' a avut loc trei ani mai târziu, în toamna anului 1979, odată cu lansarea piesei „Când s-o-mpărțit norocul'. În cadrul Cenaclului „Flacăra' al lui Adrian Păunescu, îndrăgitul artist a activat până în 1985.

Mai apoi, Ducu Bertzi a devenit membru permanent al grupului coral SONG, sub bagheta marelui Ioan Luchian Mihalea. Această formație corală i-a oferit folkistului șansa să fie remarcat de publicul larg, atât în calitate de membru al corului, cât și ca solist de muzică folk.

Ducu Bertzi, 1.400 de spectacole în cadrul Cenaclului „Flacăra'

Ducu Bertzi își amintește și acum că prima înregistrare audio a fost făcută la Radiodifuziunea Română în noiembrie 1979, cu titlul „Când s-o-mpărțit norocul'. De atunci până în 1985, folkistul a susținut nu mai puțin de 1.400 de spectacole în cadrul Cenaclului „Flacăra'.

După ce muzica folk a intrat într-un con de umbră, Ducu Bertzi a revenit în forță, în 1986, continuând să facă noi piese iubite de public, cum ar fi : „Și de-ar fi', „Floare de colț', „M-am îndrăgostit numai de ea', „Suflet fără chei', „Unde oare' sau „Focul vânat e gonit de vânt'.

Sursă foto: Facebook, Captură video

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton