Cum arată interiorul Cazinoului din Constanța, după ce a fost reabilitat complet. Are un vitraliu în formă de evantai, ornamentele inspirate din lumea marină, capete de berbec și nave stilizate

.

Cum arată interiorul Cazinoului din Constanța. Simbolul Art Nouveau al orașului a fost reabilitat complet, conform info-sud-est.ro. După mai bine de un deceniu de abandon și degradare, Cazinoul din Constanța a fost reabilitat complet și predat Primăriei. Printre cele mai spectaculoase elemente din interior se numără vitraliul în formă de evantai, care domină porticul central, precum și ornamentele inspirate din lumea marină, capete de berbec, ghirlande de alge și nave stilizate.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

După mai bine de un deceniu de abandon și degradare, Cazinoul din Constanța, simbol al orașului și capodoperă Art Nouveau, a fost reabilitat complet și predat Primăriei. Monumentul istoric, care a fost inaugurat în anul 1910, și-a recăpătat eleganța de altă dată, iar interiorul spectaculos, cu vitralii, ornamente marine și detalii arhitecturale impresionante, este pregătit să găzduiască evenimente culturale și expoziții.

cazino constanta3cazino constanta3

Cum arată interiorul Cazinoului din Constanța, după ce a fost reabilitat complet

După mai bine de un deceniu de degradare și încercări eșuate de restaurare, Cazinoul din Constanța și-a recăpătat strălucirea de altă dată. Monumentul istoric, inaugurat în anul 1910 și considerat o capodoperă a stilului Art Nouveau, a fost reabilitat complet și predat Primăriei Constanța joi, pe data de 20 martie 2025, marcând astfel un nou început pentru una dintre cele mai emblematice clădiri ale României, potrivit Heritage Constanța.

Contractul de reabilitare a fost semnat în decembrie 2019, pe vremea fostului primar Decebal Făgădău, iar lucrările au fost finalizate sub mandatul actualului primar, Vergil Chițac. Procesul de restaurare a presupus refacerea fațadei, a elementelor decorative și a interiorului impunător, păstrând autenticitatea detaliilor originale.

Printre cele mai spectaculoase elemente se numără vitraliul în formă de evantai, care domină porticul central, precum și ornamentele inspirate din lumea marină, capete de berbec, ghirlande de alge și nave stilizate.

Închis publicului de peste 10 ani, timp în care a fost într-o stare avansată de degradare, Cazinoul din Constanța a trecut printr-o perioadă dificilă, marcată de încercări nereușite de concesionare, vânzare sau restaurare. Fostul primar Radu Mazăre chiar a propus vânzarea clădirii unor investitori străini, însă societatea civilă s-a opus vehement.

În anul 2018, Cazinoul a fost inclus pe lista celor mai periclitate 7 monumente din Europa de către programul 7 Most Endangered, ceea ce a atras atenția experților internaționali asupra importanței sale culturale și arhitecturale.

După numeroase întârzieri și contestații, reabilitarea a fost, în cele din urmă, realizată de asocierea condusă de Aedificia Carpați. Clădirea a fost consolidată structural, iar interioarele au fost refăcute atent, astfel încât să redea atmosfera elegantă a începutului de secol XX.

Citește și: Cum arată Cazinoul din Constanța după doi ani de restaurare. A fost descoperită „perla litoralului”!

Citește și: Stațiunea de la Marea Neagră, considerată cel mai frumos loc de pe litoralul românesc, de care nu mulți români știu

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a câștigat unul dintre procesele cu Honorius și Silvius Prigoană. Ce au decis judecătorii: „Anulează cererea de chemare în judecată”

Citește și: Ce pensie alimentară primește Ioana Ginghină de la Alexandru Papadopol pentru fiica lor, după divorț: „E o sumă bună, nu pot să mă plâng. El niciodată nu a fost acasă de ziua ei, iar asta doare'

Cazinoul va avea evenimente culturale, expoziții, spectacole și o cafenea elegantă

Noua destinație a Cazinoului din Constanța nu va include jocuri de noroc, ci evenimente culturale, expoziții, spectacole și o cafenea elegantă, deschisă vizitatorilor. Autoritățile locale speră ca acest monument istoric să devină un punct central al vieții culturale din oraș, atrăgând atât localnici, cât și turiști din întreaga lume.

Astfel, după ani de așteptare, Cazinoul din Constanța renaște ca un simbol al orașului și o dovadă a patrimoniului arhitectural de excepție pe care România îl deține.

Costul total al lucrărilor de restaurare a depășit suma de 236 de milioane de lei (inclusiv TVA), o sumă mult mai mare decât cea estimată inițial, de aproximativ 90 de milioane de lei, conform datelor publicate de CNI.

Potrivit Info Sud-Est, în luna august a anului 2023, compania care a câștigat licitația a descoperit, în timpul decopertării, că structura Cazinoului era într-o stare mult mai avansată de degradare decât se anticipase. Proiectanții nu au putut evalua exact deteriorările înainte de începerea lucrărilor, deoarece acest lucru ar fi presupus intervenții ample asupra clădirii încă din faza inițială.

Reabilitarea acestui monument istoric, lăsat în paragină timp de trei decenii și complet nefuncțional în ultimii 10 ani, a fost realizată de asocierea formată din Aedificia Carpați, Remon Proiect, Profesiona Construct Proiectare și Tehnoinstal. Procesul de achiziție a fost demarat de Compania Națională de Investiții pe 23 mai 2019, iar lucrările efective au început pe 15 ianuarie 2020.

Cine s-a ocupat de reabilitarea Cazinoului din Constanța

Aedificia Carpați este o companie fondată în anul 1992, în urma reorganizării fostului Trust Carpați, și este specializată în restaurarea și reabilitarea monumentelor istorice. Conducerea firmei este asigurată de omul de afaceri Petre Badea.

Înainte de anul 1990, Trustul Carpați, din care a luat naștere Aedificia, a realizat lucrări de restaurare la importante clădiri istorice, precum Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului, Sala Palatului, Cazinoul din Sinaia, Palatul Foișor, Palatul Olănești și Palatul Snagov.

După privatizare, Aedificia Carpați a continuat tradiția restaurării unor edificii emblematice, printre care Ateneul Român, Banca Națională a României, Teatrul Național, Opera Națională, Muzeul Țăranului Român, Patriarhia și Universitatea Națională de Arhitectură.

Pe lângă monumente istorice, compania a lucrat și la proiecte de restaurare pentru diverse clădiri civile și industriale, inclusiv Biblioteca Națională, sediul Guvernului României, Teatrul Național de Operetă, Hotel Hilton București, sediul Federației Române de Fotbal, Institutul Național pentru Fizica Pământului, Universitatea Politehnică București și Fabrica de Bere Tuborg.

Sursa foto: Facebook/ Info Sud-Est

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton