Maria Nagy, una dintre vocile Cenaclului Flacăra care a făcut istorie în România anilor 80, are 65 de ani acum și s-a întors de curând pe o mare scenă din țara noastră. Maria Nagy a revenit pe scena Teatrului Constantin Tănase la sfârșitul lunii martie, după 40 de ani de când nu a mai pășit în această instituție a culturii.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
La fel de zâmbitoare, energică și jovială cum era și în urmă cu zeci de ani, Maria Nagy transmite pozitivitate la cei 65 de ani pe care îi are. Artista a fost invitată în emisiunea lui Teo Trandafir unde a depănat câteva amintiri.
Cum arată și cu ce se ocupă Maria Nagy, una dintre vocile Cenaclului Flacăra
„După 40 de ani m-am întors pe scena Teatrului Tănase. Din 1982 se fac 40 de ani. A fost un triumf, a fost ceva extraordinar', a declarat Maria Nagy la Kanal D.
Vedeta muzicii folk a participat la Gala Savoy, în cadrul unui spectacol în memoria Andei Călugăreanu alături de alți artiști consacrați ai României la Constantin Tănase, potrivit fanatik.ro.
Cântăreața a mărturisit că a avut emoții să revină pe una din scenele unde s-a simțit cel mai bine și că de acum este deschisă spre noi spectacole dacă organizatorii de evenimente din România o vor chema pe viitor.
În 2018, Maria Nagy a participat la un spectacol jubiliar, de 50 de ani, chiar în comuna sa natală, Remetea, show dedicat activității sale muzicale de o viață, 1968-2018. A mai avut apoi un spectacol la București, la Circul Globus, alături de Gabriel Cotabiță, Daniel Iordăchioaie și Alin Oprea.
Citește și: Nicolae Botgros, îndurerat de moartea lăutarului Anatol Ciobanu:’Adio, prietene cu care am copilărit!’
Cum a ajuns Maria Nagy cunoscută
Maria Nagy a devenit cunoscută publicului larg datorită Televiziunii Române, în anul 1977.
„În 1977 am intrat prima oară la TVR la emisiunea de limba maghiară. Apoi l-am cunoscut pe Adrian Păunescu. Apoi a scris versurile Păunescu pe o melodie maghiară. În 1978, am scos trei piese, iar apoi m-a știut toată țara. Marina Almășan m-a sprijinit foarte mult în carieră, pe parcurs', a declarat Maria Nagy.
Nevoită să părăsească țara, Maria Nagy s-a stabilit în Egipt
În 1983, Vasile Sirli, directorul de atunci de la Electrecord, singura Casă discografică din țară, i-a propus Mariei Nagy să scoată un dublu LP, cu 12 piese în limba maghiară și română.
Proiectul nu s-a mai materializat, pentru că Maria nu a putut rezista invitației Teatrului „Constantin Tănase' de a pleca într-un turneu de două luni în Cairo. Aici a fost remarcată de un impresar, care anul următor, în 1984, i-a propus să cânte în Egipt.
„A fost cea mai grea decizie din viața mea, spune Maria. Dar m-am bucurat de un succes enorm acolo. Eram supranumită „fata care trece rampa'!, Aveam 30 de concerte în 30 de zile legate! Sălile și stadioanele erau arhipline la concertele la la care participam. Am ales, astfel, să rămân acolo! Am avut șansa, în acea perioadă, să cânt pentru Omar Sharif, Prințul Charles, senatorul American, George McGovern.
Într-o perioadă, Omar Sharif venea zilnic la barul în care cântam. Îi cântam piese din repertoriul lui Edith Piaf. A avut contracte peste contracte. Din ani buni petrecuți în Egipt, a plecat să cânte în Maroc unde a avut super angajamente în restaurante și hoteluri in Casablanca, pe țărmul Mediteranei.
Acolo, i-am cântat odată Prințului Charles. Venise cu ocazia British Week. În aceeași perioadă, veneau în barul în care cântam și Sting și Bruce Springsteen„, spunea Maria Nagy pentru impact.ro.
Maria Nagy, poveste de viață ca un scenariu de film
Maria a cântat în Egipt și Maroc până la sfârșitul anilor 90. În 1998 și-a întrerupt activitatea muzicală și s-a retras în Ungaria. A optat pentru o viață tihnită, s-a măritat cu Ludwig, un german care a venit în Ungaria după ea.
Maria și Ludwig au o fată, Julia, acum în vârstă de 24 de ani. Julia este studentă la Facultatea de Medicină, unde studiază Optimetria. Julia cântă la pian și compune muzică clasică. Face, de asemenea și pictură, fiind câștigătoarea a mai multor concursuri. A avut patru expoziții personale.