Cum arăta Sofia Vicoveanca la începutul carierei. Avea 18 ani când a făcut primii pași în muzică: „Nu m-am văzut frumoasă în tinerețe”

.

Sofia Vicoveanca este una dintre cele mai mari artiste ale muzicii populare românești. Cu o carieră de șase decenii, „Privighetoarea cântecului bucovinean' este recunoscută pentru vocea ei inconfundabilă și autenticitatea interpretărilor sale. La doar 18 ani a făcut primii pași în lumea muzicii, devenind membră a ansamblului „Ciprian Porumbescu' din Suceava.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI


Pe 23 septembrie, Sofia Vicoveanca a împlinit onorabila vârstă de 83 de ani. Cea supranumită „Privighetoarea Bucovinei’ are o carieră prolifică, în România și în afara ei, repertoriul ei cuprinzând cântece de leagăn, de nuntă, doine de dragoste și dor, cântece de Crăciun, lamentări și balade, dar mai ales cântece de bucurie. Pentru activitatea sa impresionantă, a fost răsplătită cu numeroase și valoroase premii și distincții.

Citește și: Ce onorariu are Sofia Vicoveanca la evenimente: „Am fost o copilă săracă, din familie de refugiați, știu ce înseamnă să nu ai bani'


Citește și: Sofia Vicoveanca, secretul unui ten fără cusur, la 82 de ani, fără operații estetice. Ce trucuri de frumusețe are: „Nu folosesc ceva scump’

Citește și: Kate Middleton, prima apariție publică alături de Familia Regală, după ce a terminat chimioterapia. Cum a fost surprinsă Prințesa de Wales

Citește și: Nepotul bucătarului lui Ceaușescu surprinde la MasterChef cu o ciorbă acră cu stafide. Florin Dumitrescu, reacție neașteptată: „Îmi vine să plâng!' / EXCLUSIV


Cum arăta Sofia Vicoveanca la începutul carierei

Sofia Fusa, pe numele său la naștere, a venit pe lume la 23 septembrie 1941, în comuna Toporăuți (Toporuica de astăzi), localitate aflată în apropiere de Cernăuți. A absolvit Școala Populară de Artă din Suceava și a fost angajată, prin concurs, în anul 1959 ca solistă de muzică populară la Ansamblul de Cântece și Dansuri „Ciprian Porumbescu’. Practic, avea doar 18 ani când și-a început cariera.

Cu ceva timp în urmă, Sofia Vicoveanca mărturisea că nu s-a considerat frumoasă în tinerețe, motiv pentru care a refuzat să îmbrace rochia tradițională de mireasă. Privindu-se în fotografiile mai vechi, artista are astăzi altă părere.


„Să știți că eu nici mireasă n-am vrut să fiu, pentru că nu m-am văzut frumoasă, nici în tinerețe. Mă și gândeam că se întorc oamenii, acasă, de la nunta mea, și îi întreabă rudele: „Cum a fost mireasa, frumoasă?’. M-am temut să îmbrac rochia albă, deși soțul meu, Victor Micu, un mare ziarist, mi-a zis: „Pentru mine ești frumoasă!’. Iar eu i-am răspuns: „Oi fi pentru tine, dar eu nu mă văd așa’. Acum, când am îmbătrânit, și mă uit la pozele mele, din tinerețe, îmi vine să-mi dau pumni în cap că nu m-am considerat frumoasă.


Dar, poate că e mai bine așa, să n-ai păreri că ești superbă. Eu sunt refugiată, am fost un copil tare necăjit, am muncit mult. Nici acum nu stau o clipă locului’, a spus artista pentru Playtech Știri.

Viața personală a Sofiei Vicoveanca

Artista a rămas văduvă în urmă cu mai bine de două decenii. Regretatul ei soț, Victor Micu, a lucrat timp de peste 40 de ani la ziarul „Zori noi’ din Suceava. El a decedat fulgerător, în 2001, la vârsta de 70 de ani. Din rodul iubirii lor a rezultat un fiu, Vlad Bogdan, acum în vârstă de 52 de ani.


„De 21 de ani sunt văduvă. Soțul meu s-a stins așa… Am venit cu el de la Vicov… Țin minte că era chiar după Paște. Pe atunci, nu aveam apă caldă mereu și cada plină cu apă. Am acoperit-o și am mai stat puțin la televizor. Erau și Vlad cu nora la mine cu prima lor copil, prima nepoată a mea.

Spre dimineață, pe soțul meu îl apucase o tuse de nu se mai oprea. M-am ridicat și am fugit să pun de un ceai și am strigat la băiat să cheme salvarea. Până la spital s-a stins. Nu am vrut să i se facă autopsie, nu era cazul să îl mai taie.


Chiar vorbeam cu un medic, pentru ce să îl mai măcelărească? Îmi este foarte greu singură de atâția ani. Nu am ajuns să vorbesc singură în casă, dar când ies afară nu-mi mai tace gura!’, a mărturisit Sofia Vicoveanca, pentru Fanatik.


Cum se menține Sofia Vicoveanca în formă, la 83 de ani

La cei 83 de ani, Sofia Vicoveanca are o siluetă impecabilă și un ten fără cusur. Interpreta nu folosește creme scumpe și nu merge nici la tratamente, alimentația sănătoasă fiind aspectul esențial al rutinei sale de îngrijire.

„Eu am un ten foarte uscat, dar asta nu înseamnă că nu am grijă de el. Dar, nu folosesc ceva scump. Mi-am dat seama că mai bine mănânci fructele, decât să le pui felii pe ten, nu văd rostul, așa cum fac alte femei.


Dacă le faci salată și le mănânci, e mai bine, te și vitaminizezi, așa că tot corpul are de câștigat. Cel puțin, eu așa procedez. Și nici operații estetice n-am, Doamne ferește, nu-mi trebuie! Totul pornește din interior. Mergem înainte, la anii pe care îi am eu zic bogdaproste și îi mulțumesc lui Dumnezeu că încă mă ține bine!’, a povestit artista pentru Click.

Sursa foto: Facebook