Magda Catone, despre căsnicia cu regretatul Șerban Ionescu. Cum a cerut-o în căsătorie: „Ne uitam la el ca la un personaj, o persoană de neatins. Mama a fost foarte îngrijorată cum de mă mărit așa...” / EXCLUSIV

.

Acum ceva timp, Magda Catone ne-a vorbit într-un interviu de colecție pentru revista VIVA! despre viața ei personală. Atunci, actrița ne dezvăluia mai multe lucruri neștiute din căsnicia ei cu regretatul Șerban Ionescu, cel cu care a făcut echipă atât acasă, cât și pe scenă, împărtășind aceeași pasiune pentru actorie. Iată cum a fost artista cerută în căsătorie, dar și ce reacție a avut mama ei!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!


Cu Șerban Ionescu ați fost un cuplu nu doar în viață, ci și pe scenă. Care sunt cele mai frumoase amintiri legate de perioada aceea?

Am foarte multe amintiri frumoase din tinerețe, de când el a venit la Teatrul de Comedie… Îmi amintesc că, înainte să ne căsătorim, colegul nostru Pusi Băltărețu, actor foarte drag nouă, a spus: „Ce bine că, dacă voi vreți să vă căsătoriți, am rezolvat problema casei!. Pentru că, pe vremea aceea, teatrele, instituțiile trebuiau să ocrotească familia, să aibă grijă să le ofere condiții. Și să-i dai unui tânăr proaspăt căsătorit un apartament în București era mai greu. Erau tot felul de liste, ca și acum, dar formula asta prin care eu aveam casă, pentru că sunt bucureșteancă, și Șerban ar fi venit, prin căsătorie, la noi în apartament, rezolva problema sindicatului, la teatru.


Citește și: Cine nu a vrut-o pe Magda Catone actriță: „Eram puțin mai scundă. Mi se spunea două bețe și un zâmbet’

Citește și: Magda Catone a dezvăluit când va avea loc nunta fiului său, Carol: „E anunțată deja…'. Ce spune actrița despre relația cu viitoarea ei noră

Citește și: Nuți, bona copiilor Anamariei Prodan, s-a căsătorit, dar locuiește tot în casa impresarei: „Pun ocazional la Loto, că vreau să devin milionăreasă'

Citește și: Bianca Drăgușanu a petrecut Paștele cu Gabi Bădălău și familia acestuia. La începutul relației, ea nu a fost acceptată de părinții lui

Magda Catone, lucruri neștiute din căsnicia cu regretatul Șerban Ionescu

Nu o dată ați jucat împreună, inclusiv în comedii romantice. Care a fost cel mai memorabil rol?

Șerban venit și a jucat în spectacolul lui Dumitru Solomon, „Arma secretă a lui Arhimede, alături de Silviu Stănculescu, de Titi Chesa, Ștefan Tapalagă, Titi Rucăreanu, Iarina Demian… A fost o primă participare a lui. A fost interesant. A jucat și în spectacole în care nu am jucat cu el, dar deseori juca în „Avea două pistoale cu doi ochi albi şi negri și era dublura unui alt actor. Și, deși era pus pe afiș cu „slash, totdeauna el a jucat și a excelat. A fost o epocă foarte frumoasă.


Am mai jucat în regia lui Tudor Mărăscu, spectacolul „Slugă la doi stăpâni. Personajele principale, îndrăgostiții, erau foarte dinamice, cum scrie Goldoni, și în regia lui Mărăscu spectacolul era tras, cumva, într-o zonă de reconstituire în anii 20. Și toată lumea trăia, așa, într-o Italie mafiotă, cu situații pe care le regăsești în filmele acelea ca „Once upon a time….

Apoi, am jucat împreună în spectacolul care ne-a adus mare succes, atât în țară, cât și peste hotare, „Visul unei nopți de vară, în regia lui Ducu Darie. Am făcut un tur în Canada, America, în America de Sud, am fost la Festival în Bogotá, în Caracas, în Costa Rica, am fost după aceea la Istanbul, am jucat și în România, de câteva ori, tot în festivaluri.


„A fost o epocă fericită, cu turnee frumoase și plimbări cu adevărat exotice’

Practic erați împreună non-stop, la început de mariaj. Împreună și în viață, și pe scenă. Cum a fost perioada aceea?

A fost o epocă fericită, cu turnee frumoase și plimbări cu adevărat exotice, în care noi, proaspăt căsătoriți, am trăit așa ca în mai multe luni de miere adăugate și care erau o formă de cadou. Deseori poți să îi auzi pe colegi de-ai mei că nu se duc, pentru că vor avea ocazia să meargă în turneu. Pe vremea mea, nu-mi dau seama, dar parcă era mai des. Eu nu am mai fost de ani de zile în vreun turneu. Atunci era o preocupare pentru asta. De exemplu, la Londra, că acolo a început turul nostru câștigător cu „Visul unei nopți de vară, era un festival care se numește LIFT – London International Festival of Theatre. Era realizat de două managerițe culturale excepționale.


Acum, văd și eu cum e să faci un festival și să aduni bani pentru ele. S-a întâmplat în 90. Trebuia să împlinești regula de a avea un spectacol inedit la premieră. Și mai avea ceva, o coordonată. Spectacolele invitate în acest festival erau cele care veneau din zone de fierbinți. La noi tocmai se întâmplase o Revoluție în 89 și în 90 sau 91 am plecat la Londra, la festivalul acesta. Nu mai știu de la cine venise invitația aceasta, dar era o deschidere pentru aceste țări. Am stat la Londra timp de o săptămână, unde au fost prezenți și români, dar foarte mulți spectatori avizați, care mergeau la festivaluri și care urmăreau și titrate. Dar au fost chiar și reportaje pe BBC, pentru care poți să crezi că am trimis și contract? Am primit bani pentru asta.


Cum a cerut-o Șerban Ionescu în căsătorie pe Magda Catone

Nu v-am întrebat niciodată… Cum v-a cerut Șerban de soție?

A fost foarte curând după o filmare care s-a petrecut la Vâlcea, pe malul Oltului. O filmare la care am fost invitată, cum se cheamă, la mâna a doua. Era vorba despre un rol în filmul „Imposibila iubire, în regia lui Costică Vaeni. El ar fi vrut să o aducă pe Ioana Crăciunescu în rolul acesta de ospătăriță într-un birt din oraș, căci povestea se întâmpla chiar acolo, la Râmnicu Vâlcea. Ioana nu a venit, fiindcă era un rol prea mic sau nu avea timp, sau amândouă la un loc.

Eu am zis: „Hai să merg!, pentru că repetam în fiecare zi, eram, cum se cheamă, pe val la Teatrul de Comedie, nu aveam timp efectiv să mă dedic. Dar am zis că merită, pentru că era doar o singură zi și mă lua mașina. Am plecat cu trenul din București și seara la ora 18 am ajuns la Râmnicu Vâlcea. Acolo mă aștepta colegul meu Valentin Teodosiu, care juca și el în film, și m-am dus la filmare.


Practic, povestea a început pe platourile de filmare, nu-i așa?

Șerban era deja acolo. Am filmat toată noaptea. Era o poveste în care personajul Călin Surupăceanu, „Intrusul textului lui Marin Preda, care a devenit „Imposibila iubire ca titlu de film, a trăit o criză, un accident de muncă – a provocat un incendiu și a fost ars pe față. Și de la arsura aceasta, care a fost catastrofală pentru el, viața lui s-a schimbat. Soția a început să se poarte diferit – în rolul soției era Tora Vasilescu –, prietenii erau toți reticenți și accidentul i-a schimbat viața în rău. Personajul principal, pe care îl interpreta Șerban, era secondat sau mai degrabă susținut de Amza Pellea. Mai era acolo și Irina Petrescu… S-au născut niște prietenii.


El, deseori, vorbea cu Irina și aveau niște discuții foarte tandre, era o căldură, o… să zic așa, o iubire care trecea de vârstă… Astea-s lucruri pe care eu, povestind acum, mă gândesc că greu le mai întâlnești. Personajul acesta ajunge într-un moment în care, vorbind cu amicii într-un birt din localitatea aceasta în care tocmai se construia un combinat – să zicem că e chiar istoria combinatului chimic de la Vâlcea – discută despre sinucidere și îi întreabă pe prietenii de la masă. Acolo erau Valentin Teodosiu, Dan Puric, iar eu eram ospătăriță. Eram foarte aspră și foarte bărbătoasă așa, ca o femeie care a trăit și ea o dramă. Și prietenii îi spun: „Întreab-o pe ea, că ea știe ce înseamnă.

Deci „Imposibila iubire a făcut posibilă o iubire în viața reală…

La închiderea programului – asta e secvența care ne-a făcut să ne întâlnim la filmare –, el o urmărește pe drum și îi zice: „Aș vrea să îmi spui ce ai simțit când ai vrut să te sinucizi. Ea înțelege greșit faptul că e urmărită de el, se sperie și începe să îl lovească cu o poșetă. Iar în acest timp îi spune întruna: „Nu-ți mai pasă de nimeni și de nimic. Și aceasta e secvența.

După aceea, apar niște băieți buni, care îl iau pe el la bătaie. Secvența, de noapte, a fost destul de grea și, deși era vară, s-a lăsat frig, iar în timpul pauzelor Șerban mă lua tot timpul în brațe, să mă încălzească. Unul dintre colegi, nu mai știu cine, făcea fotografii, a făcut și niște fotografii pe care mai târziu mi le-a adus la nuntă…

„Simpatia era declarată, dar niciodată nu am îndrăznit și nu m-am gândit că cel pe care l-am văzut mare cât ecranul ar putea să fie alesul inimii’

Deci apoi totul s-a derulat oarecum pe repede-înainte?

A rămas ca, după această scurtă întâlnire, care a fost „de lucru, să ne vedem la București. Asta era undeva în septembrie, iar la încheierea filmărilor ne-am văzut în București și m-a cerut de soție, adică nu a trecut luna. Și mă gândeam: „Oare așa trebuie să fie?. Că nu pot să spun că a fost „coup de foudre, pentru că eu pe Șerban îl știu din timpul studenției, când el venea foarte des la cursurile noastre să îl reîntâlnească pe profesorul Amza Pellea.

Și simpatia era declarată, dar niciodată nu am îndrăznit și nu m-am gândit că cel pe care l-am văzut mare cât ecranul, adică la Patria, la premiera cu „Ion, ar putea să fie alesul inimii. Ne uitam la el ca la un personaj, o persoană de neatins, simpatic, jovial…

Iată însă că s-a întâmplat și ați fost împreună aproape trei decenii…

După episodul cu filmarea de la Vâlcea, lucrurile au căzut altfel și o a treia etapă a fost momentul în care m-a cerut de soție și a adus și verighetele… A fost așa „foc…. Foarte scurt și până la urmă a fost alegerea mea. Mama a fost foarte îngrijorată cum de mă mărit așa, de pe o zi pe alta, vorba vine. Până la urmă, cununia a fost pe 6 decembrie, iar nunta a fost pe 8 ianuarie. Asta și pentru că cifra asta are o semnificație, poți să o exprimi și altfel.

Pe acest 8 l-am pus pe listă în calendar și am tăiat în fiecare zi, ca cei care așteaptă cu nerăbdare ziua cea mare, până am ajuns la ultima cifră. Scriind „Te iubesc, am mai scris și un „Te iube8. Mai târziu, în relația mea cu Carol, s-a răsturnat, a căzut la pământ și a devenit „Te iube∞. Și aceste lucruri sunt, cum se numește, partea de poeticitate a descrierii. „Te iube8 a devenit „Te iube∞ și Carol ne spune deseori așa, până la marginile Pământului și mai departe. A scris și o poezie frumoasă.

Sursă foto: Arhivă viva, Facebook

Vezi pe Libertatea subiectele la româna la Bacalaureat 2024 şi rezolvarea subiectelor la limba română!