În noul număr al Revistei VIVA!, cel de Decembrie, Dan Negru ne-a vorbit cu drag și despre familia lui, pe lângă alte subiecte interesante. Astfel am aflat cum își educă prezentatorul TV și soția lui, Codruța, cei doi copii și cum se descurcă aceștia la școala de stat în care învață. Fiica vedetei de la Kanal D, Dara, își câștigă deja primii bani la doar 13 ani, lucrând în cabinetul stomatologic al mamei sale.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!
Aveți doi copii superbi, care au împrumutat date fizice de la voi doi, dar mi-ar plăcea să ne povestești în ce măsură vă seamănă la caracter. Cât din tine regăsești în Dara și Bogdan și unde o vezi pe Codruța în copiii voștri?
Sunt niște locuri ascunse în inimă despre care nu știam că există până când nu i-am avut pe Dara și Bogdan.
Cum își educă Dan Negru copiii, elevi la o școală de stat
Dara este deja adolescentă, iar Bogdan este și el la un pas de această perioadă dificilă. Care sunt cele mai mari provocări pentru voi, în perioada asta, în ceea ce-i privește?
Nu cred în provocări. Ideea de provocare te îndeamnă la război. Am încredere în bunătatea lor, pe care sper că le-am sădit-o în primii ani. Ăia 7 de acasă reprezintă cele mai importante setări ale unui om. Atunci învață iubirea de oameni, de bine și de frumos. Toate acele setări sunt update pentru a reuși financiar sau social. Sufletul îl setezi în ăia 7 ani de la început. Am încredere în ei.
Trăim niște vremuri tulburi, în care politically correctness-ul ne-a dat peste cap, în care bullyingul e la ordinea zilei, la fel și consumul de droguri în rândul tinerilor. Ce sfaturi le-ați dat în privința asta copiilor voștri?
Fiecare generație are provocările ei. Acum, provocările sunt legate de alegerile fiecăruia. Generația mea a avut provocări care nu țineau de alegerea noastră. Acum e mult mai ușor să găsești calea cea bună, pentru că există oferte bune. Trebuie să știi să le găsești. Generația mea era obligată să fie duplicitară, să spună una la școală și să creadă altceva acasă. Cei de acum nu mai au problema asta. Sunt liberi. Alegerile în viață sunt ale lor.
„Școala de stat sau cea privată din România sunt tot o apă și un pământ’
Dara și Bogdan merg la o școală de stat și sunt convinsă că nu sunt genul de copii de bani gata sau cu fițe. Cât de important e să-ți ții copiii cu picioarele pe pământ, să nu le cultivi o imagine falsă despre ei și așteptări greșite?
Școala de stat sau cea privată din România sunt tot o apă și un pământ. Așteptările de la copii sunt uriașe, sunt împovărați cu teme și lecții extrem de grele, care-i obligă să uite de copilărie. E un sistem bolnav și anacronic. Presiunea pe copii e uriașă, fie la stat, fie la privat. Rata de eșec al sistemului de învățământ e uriașă. Întâlnesc sute de absolvenți de facultăți care fac alte meserii decât cele pentru care s-au pregătit. Asta înseamnă un sistem de învățământ falimentar, care produce pe stoc. Noi, părinții, îi ținem cu picioarele pe pământ, dar cred că sistemul îi îmbolnăvește.
Trebuie să menționez asta fiindcă mi se pare lăudabil faptul că Dara, la doar 13 ani, și-a găsit un job cu normă redusă la cabinetul stomatologic al mamei sale. Sper că nu e doar ca o practică, ci Dara chiar a fost plătită, mi se pare cool ca la 13 ani să câștigi propriii bani.
E o joacă prin care încercăm să le arătăm că totul în viață se obține cu muncă. Ca să prețuiești munca altuia, trebuie tu să muncești la rândul tău. Și asta se învață la o vârstă.
Fiica lui Dan Negru lucrează la doar 13 ani
Dacă Dara pare că vrea să-i calce mamei sale pe urme, lui Bogdan i-ar plăcea să îmbrățișeze o carieră în televiziune, la fel ca tine? Ți-ai dori ca unul dintre ei sau chiar amândoi să îți calce pe urme sau ți se pare că lumea televiziunii este una mult prea dură în spatele strălucirii pe care o vedem noi?
Eu cred ca succesul în televiziune ține de drumurile pe care ți le deschide destinul, de cât de atent ești la semnalele pe care le primești, de seriozitatea cu care îți tratezi meseria. Nu e despre har, despre talent. Talentul în meseria mea contează tare puțin! Eu nu mă consider deloc un moderator cu har, cu talent. Am cunoscut atât de mulți prezentatori buni, carismatici, mult mai buni decât mine, talentați, spontani, dar care s-au pierdut pentru că n-au pus preț pe detaliile meseriei. Orice meserie ar face copiii mei, îi învăț prin propria mea experiență că munca e mai prețioasă decât talentul. De multe ori, talentul chiar te încurcă în a reuși, pentru că-ți dă o relaxare care e cea mai mare capcană.
Pentru că anul se va sfârși curând, trebuie să-mi zici și cum vă veți petrece sărbătorile. Ce faceți de Crăciun sau de Anul Nou? Care este tradiția la voi în familie?
Familia e tradiția. Ai noștri, toți laolaltă. Câte revelioane sau sărbători de Crăciun vom mai apuca împreună. Orice vârstă am avea, tot sunt prea puține!
Bănuiesc că scrisoarea către Moș Crăciun a plecat de mult, așa că n-o să te întreb ce i-ai scris – doar dacă insiști să-mi spui, hahaha! –, dar în schimb vreau să știu ce-i ceri tu lui Dumnezeu pentru 2024.
Nu-i cer! Doar îi mulțumesc!
CITEȘTE INTERVIUL INTEGRAL ÎN VIVA! DE DECEMBRIE! REVISTA SE GĂSEȘTE LA PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI!
Sursă foto: Marius Bărăgan, Facebook