Acum ceva timp, Simona Gherghe ne povestea despre frumoasa ei familia. Ea și soțul ei, Răzvan Săndulescu au împreună doi copii minunați, pe Ana și Vlad, pe care îi cresc cu multă grijă și iubire. Prezentatoarea TV ne-a dezvăluit ce fel de educație le oferă celor mici. Astfel, am aflat că la ei în casă există un set de reguli pentru cei mici, însă recunoaște că, uneori, îi mai lasă să se abată de la ele… Totodată, vedeta de la Antena 1 ne-a mărturisit că între cei doi frați există o oarecare gelozie, însă nu una exacerbată.
CITEȘTE TOATĂ VIVA DE MARTIE!, GRATIS, AICI!
Relația între frați cum mai este? Cum se înțeleg Ana și Vlad acum, că au mai crescut? Spuneai că, deși ai pregătit-o pe fiica ta înainte că frățiorul ei să vină pe lume, gelozia tot și-a făcut apariția…
Am învățat dintr-un episod al podcastului „Părinți CuMinți că gelozia dintre frați e normală. Că nu există frate sau soră care să nu simtă emoția asta. Se iubesc mult, se joacă mult împreună, dar se și bat. Însă noi construim relația asta, le vorbim despre valorile familiei, că nu ne lovim și nu ne jignim. Am și scris, de altfel, un set de reguli și le mai citim din când în când. Trebuie multă răbdare. Dar cea mai importantă e iubirea dintre ei!
Cum își educă Simona Gherghe și soțul ei, Răzvan Săndulescu, cei doi copii
Cu cine seamănă copiii voștri? În care dintre ei vă regăsiți mai mult tu și Răzvan? E Ana o Simonă mică și e Vlad un Răzvan mic? Sau poate sunt o combinație surprinzătoare…
Hmm, greu de spus, părerile sunt împărțite. Ana e mai degrabă o „RăzvAna și Vlad seamănă cu mine, așa mi se spune. Deși e un Taur teribil de încăpățânat.
Cum e cu rolul de „good cop/bad cop, îl jucați pe rând? Cine e părintele care nu abdică de la reguli? Sau nu rezistă niciunul dintre voi în fața lor?
Îl jucăm pe rând, deși Răzvan susține că lui îi revine jobul mai greu, acela cu consecințele. Și cum regulile mai sunt și încălcate, mai închidem ochii uneori (zâmbește), adevărul e că și ei combat bine, au învățat să negocieze, să-și susțină părerile cu argumente. Suntem într-o perioadă faină, din punctul asta de vedere.
„Nu putem să-i ținem într-un clopot de sticlă. Se vor lovi de multe situații neplăcute'
Încercați să-i feriți pe cei mici de probleme sau, odată ce apar, le dați explicații și îi lăsați să ia singuri decizii? S-au lovit de bullying până acum, știu să se apere în fața agresivității verbale sau chiar fizice?
Vorbim mult cu ei, le explicăm ce e bine și ce nu, le citesc mult și, de regulă, poveștile au pilde, pe care le comentăm împreună. Le-am spus ce să nu accepte și ce să nu facă, la rândul lor. Dar nu putem să-i ținem într-un clopot de sticlă. Se vor lovi de multe situații neplăcute. Sper să construim încrederea în noi, să vină să ne povestească și să ne sfătuim.
Tu ai un podcast de parenting, așa că, teoretic, ești tobă de informație… De la teorie la practică ce distanță este însă? Unde crezi că greșești în ceea ce privește educația lor? Unde crezi că greșesc în general părinții, dar și dascălii, pentru că în ultima perioadă asistăm la întâmplări halucinante, care e greu de spus dacă țin de cei 7 ani de acasă sau de sistemul șubred.
Nimeni nu e tobă de informație… Învăț, învăț, învăț în fiecare episod „Părinți CuMinți pe care îl fac, alături de Oana Moraru, expertă în educație și parenting. După fiecare întâlnire cu Oana, am câteva revelații. E un proces lung, oricât ai citi sau ai afla, ceea ce trăiești în casă, alături de copilul tău, e o experiență unică. Așa că aplic ce învăț și în creșterea copiilor, și îmi dau seama ce ușor mi-ar fi fost dacă aveam informațiile acestea de mai de mult. Nu aș putea să-ți spun unde greșesc părinții, în general. Ce pot să spun cu certitudine e că treaba asta cu „părințeala se și învață. O faci și din instinct, dar dacă ai posibilitatea să înveți de la cei care știu mai multe, atunci fă-o! Investești în fericirea copilului tău!
Sursă foto: Instagram