Despre noul coronavirus din China știm, până acum, că afectează în general persoanele în vârstă și care suferă de boli grave, fără să se fi întregistrat decese în cazul tinerilor și al copiilor. Potrivit National Geographic, un studiu despre coronavirusul la femeile gravide este încă în desfășurare și nu se știe exact dacă acest COVID-19 se transmite de la mamă la făt. Totuși, doi dintre nou-născuţii din Wuhan au fost confirmaţi cu noul coronavirus.
Transmiterea de la mamă la copil nu a fost observată la SARS sau MERS în ciuda numeroaselor cazuri care au implicat femei gravide. Plus, sunt alte căi prin care un nou-născut poate contracta coronavirusul, spune Angela Rasmussen, un virusolog şi cercetător la Columbia University Mailman School of Public Health, şi anume bebeluşul să fie într-un spital unde sunt pacienţi infectaţi din cauza unei situaţii de urgenţă.
De fapt, un nou studiu publicat în The Lancet oferă dovezi prelimitare că noul coronavirus nu poate fi transmis de la mama la copil.
În studiu, cercetătorii au observat nouă femei din Wuhan care aveau pneumonie din cauza COVID-19. Unele dintre femei aveau complicaţii legate de sarcină, însă toate cazurile au fost copii născuţi vii fără a prezenta vreo dovadă de transmitere a infectării. Chiar dacă această cercetare nu exclude complet posibilitatea transmiterii în timpul sarcinii, subliniază necesitatea de a fi precauţi atunci când vine vorba de a specula pe marginea acestei boli.
„Trebuie să existe dovezi credibile înainte să poţi afirma că se va întâmpla cu certitudine un anumit lucru şi înainte să faci modificări la cum sunt gestionate medical cazurile sau măsuri de ordin public', a subliniat Rasmunssen, potrivit Mediafax.
Profesorul Matthew B. Frieman, de la Universitate de Medicină Maryland, care studiază patogenia coronaviruşilor este de acord cu Angela Rasmunssen.
Femeile însărcinate trec prin modificări imunologice și fiziologice care le pot face mai susceptibile la infecțiile respiratorii virale, inclusiv la COVID-19.
Totodata, virusul nu a fost depistat in mostre de fluid amniotic sau in laptele matern.
Femeile însărcinate pot, de asemenea, să aibă risc de boli severe, morbiditate și mortalitate în comparație cu populația generală, după cum s-a observat în cazuri de alte infecții asociate cu coronavirusul (precum sindromul de coronavirus respirator acut sever (SARS-CoV) și sindromul de coronavirus respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și alte infecții respiratorii virale, precum gripă, în timpul sarcinii, potrivit reginamaria.ro.
Răspândirea virusului de la o persoană la altă a fost observat doar în urmă contactelor apropiate, nu în comunități (rar). Femeile însărcinate ar trebui să efectueze o prevenție obișnuită pentru a evita infecțiile – spălarea mâinilor cât mai des și evitarea persoanelor bolnave.
De retinut!
Desi nu exista vaccin pentru noul coronavirus, exista o serie de masuri de precautie pe care femeile insarcinate si cei din jurul lor le pot adopta:
- Practica o buna igiena a mainilor – spala-te pe maini frecvent cu apa si sapun timp de 20 de minute, in special dupa ce ai folosit toaleta sau inainte sa mananci. Daca nu ai la indemana apa, poti folosi dezinfectante pentru maini pe baza de alcool.
- Acopera-ti nasul cu un servetel atunci cand tusesti sau stranuti. Sfatuieste-i pe cei din jur sa procedeze la fel. Arunca servetelul dupa ce l-ai folosit.
- Evita sa iti atingi ochii, nasul si gura daca nu ai mainile curate. Si, pe cat posibil, tine distanta de un metro fata de persoanele care sufera de infectii respiratorii.