Cum se simte fiul lui Christian Sabbagh, bolnav de autism, după operația cu celule stem: „Progresele sunt uimitoare”. Prin ce chinuri trece Georges în lupta cu boala, la doar 5 ani

 Miniosu Alexandra
.

Christian Sabbagh le-a dezvăluit jurnaliștilor cum se simte fiul lui, bolnav de autism, după operația cu celule stem, suferită recent. Băiețelul prezentatorului TV a fost diagnosticat cu TSA, o tulburare de spectru autist, în trecut. Georges luptă cu boala la doar 5 ani, iar părinții săi îi sunt alături în permanență. Din fericire, după intervenție, progresele se văd deja și totul pare că merge spre bine.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Acum câteva zile, Christian Sabbagh anunța că se retrage pentru o perioadă de la pupitrul știrilor Kanal D. Ulterior, acesta a transmis în mediul online că fiul său de aproape 6 ani, Georges, diagnosticat cu TSA, tulburare de spectru autist, a trecut printr-o operație complexă, la Viena. Întors în țară, prezentatorul TV a dezvăluit care e starea micuțului după autotransplantul cu celule.

christian-sabbagh-1christian-sabbagh-1

În urmă cu trei ani, Christian Sabbagh afla o veste tulburătoare de la medici. Fiul său, Georges, a fost diagnosticat cu TSA, iar de atunci micuțul luptă continuu cu boala, ajutat, bineînțeles, de părinții lui. De-a lungul timpului, prezentatorul Tv și soția lui, Iulia, au încercat pentru micuț tot felul de terapii, unele foarte scumpe, iar, recent, au decis ca acesta să fie operat.

Citește și: Iulia, soția lui Christian Sabbagh, se gândește cu teamă la viitorul fiului său, Georges, în vârstă de 5 ani acum: „Nu mă doare că are autism! Mi-e teamă că oamenii îl vor răni”

Citește și: Ce a spus mama Iuliei, soția lui Christian Sabbagh, când a aflat că are o relație cu jurnalistul: „S-a uitat la mine și m-a întrebat: Tu sigur te simți bine?”

Citește și: Costel Constantin a murit, la doi ani după soția sa. Cum a cunoscut-o actorul pe Mihaela, în urmă cu 50 de ani: „M-am dus direct la masa lor”

Citește și: Lorena Șerban a născut și a postat prima fotografie cu fiica ei: „Am primit putere divină după un travaliu extenuant. Nu am crezut că…”

Cum se simte fiul lui Christian Sabbagh, bolnav de autism, după operația cu celule stem

Așadar, Christian Sabbagh și-a dus fiul o clinică din Viena pentru un autotransplant cu celule stem. Din fericire, operația a fost un succes, iar, potrivit spuselor vedetei, Georges a început să vorbească la doar patru ore de la procedură. Aceasta a costat 12.000 de euro.

„Progresele sunt uimitoare. În primele ore am rămas uimit, pentru că vorbea coerent, folosea o întreagă frază. Medicii ne-au spus că era firesc, era foarte prezent efectul intervenției. Progresul se va vedea în timp, următoarea perioadă va fi una de monitorizare, pentru că, așa cum ne-au spus specialiștii, sunt posibile chiar și stagnări sau scăderi ale efectului intervenției până acesta va deveni stabil.

Înainte de a intra Geo în operație ne-au informat legat de întreaga procedură și de rezultate. Intervenția a fost o reușită. Aș vrea să adaug ceva important, fiecare părinte face ceea ce consideră că este potrivit pentru copilul lui, nu înseamnă că asta este rețeta câștigătoare pentru toate cazurile, există multe variabile, și specialiștii pot îndruma cel mai bine în astfel de situații, în luarea unei decizii', a spus Christian Sabbagh pentru Click!

„Macină vieți și destine și sunt mulți oameni care nu au resursele materiale sau chiar informațiile pentru a accesa cele mai bune terapii și tratamente pentru copiii lor'

Totodată, Christian Sabbagh a dezvăluit de ce a simțit nevoia să spună publicului faptul că fiul său suferă de autism. Acesta și-a exprimat solidaritatea față de ceilalți copii care se confruntă cu aceeași problemă, dar și față de părinții lor, pe care i-a îndemnat să fie puternici.

„Este interesant că eu atunci când mi-am început activitatea la Kanal D, prima campanie socială a fost una de conștientizare a autismului. Consider că este important ca autismul să nu mai fie un subiect tabu în România. Din ce în ce mai mulți copii sunt diagnosticați și societatea trebuie să învețe să includă și acești copii și să îi sprijine pe părinți în demersul de recuperare terapeutic.

Sunt adevărate drame care se întâmplă în familiile unde există un copil cu diagnostic de tulburare din spectrul autist. Macină vieți și destine și sunt mulți oameni care nu au resursele materiale sau chiar informațiile pentru a accesa cele mai bune terapii și tratamente pentru copiii lor. Acești părinți nu au nicio șansă să își recupereze copiii, cu atât mai mult cu cât sprijinul de la stat este unul foarte mic, centrele specializate sunt foarte puține și este și o lipsă de specialiști în a lucra cu acești copii', a mai declarat el.

„Geo a fost supus unor testări, este important și gradul de afectare'

Potrivit spuselor prezentatorului de la Kanal D, după operație, fiul lui nu va mai trebui să urmeze niciun tratament, însă terapiile sunt în continuare importante pentru starea lui.

„Niciun tratament, doar terapiile, care vor fi în continuare extrem de importante în recuperare. După intervenție, capacitatea lui de acumulare de informații este una foarte mare și cu cât va beneficia de mai multe intervenții terapeutice, cu atât rezultatele vor fi mai rapide.

Geo avea și înainte un bagaj comportamental și verbal, pentru că beneficia de 6 ore de terapie zilnic, ceea ce a contat enorm. Nu aș vrea ca oamenii să înțeleagă că această procedură reprezintă un miracol și că rezultatele vor fi aceleași pentru fiecare beneficiar ale acestui tip de intervenție care este unul nou. Geo a fost supus unor testări, este important și gradul de afectare', a explicat omul de televiziune.

Christian Sabbagh: „Încă există discriminare'

Întrebat cât e de greu să aibă un copil care suferă de autism in România, Christian Sabbagh a afirmat că, din păcate, încă există discriminare în țara noastră.

„Este dificil, pentru că încă există discriminare. Așa cum spuneam, când ai un copil cu autism problemele sunt și de natură socială, financiară, emoțională. Integrarea acestor copii se face anevoios, fondurile pe care o familie trebuie să le aloce lunar sunt foarte mari, chiar prohibitive pentru orice familie, chiar și pentru cele cu venituri medii.

O oră de terapie poate ajunge și la 150 de lei, iar un copil are nevoie de minim câteva ore, două, trei, zilnic, la care se adaugă costurile normale creșterii unui copil, costuri cu grădinița.

Oamenii care nu se confruntă cu o astfel de problemă ar trebui să încerce măcar să îi înțeleagă pe părinții care au astfel de copii, să fie mai empatici, pentru că este dificilă și gestionarea tuturor emoțiilor pe care, ca parinte, le ai când auzi un astfel de diagnostic.

Părinților care se lovesc de discriminare le-aș spune să fie puternici și să lupte pentru copiii lor cu tot ceea ce pot. Cred că discuțiile în contradictoriu cu cei care nu înțeleg problema sunt inutile și educația nu se poate face contracarând un conflict cu alt conflict.

E important să vii mereu cu argumente și să explici ceea ce gândești. Uneori, da, te lovești și de un zid, dar mulți oameni au înțeles sau sunt în proces de a înțelege despre ce este vorba în cazul copiilor cu autism și al familiilor acestora', a conchis el.

Sursă foto: Facebook, Instagram

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton