De ce Margareta Pâslaru a renunțat la aparițiile televizate: „Nu am dat curs invitațiilor. Aleg...”. Artista a împlinit 80 de ani

.

Pe 9 iulie, Margareta Pâslaru a împlinit 80 de ani. Cu această ocazie, artista a oferit un interviu inedit în care a vorbit despre culisele carierei ei, despre cauzele pe care le susține, dar și despre motivul pentru care și-a rărit aparițiile televizate. Iată declarațiile acesteia!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!


În luna martie, Margareta Pâslaru a lansat albumul „Timpul nu moare’, pentru a marca 65 de ani de activitate muzicală. Pe lângă cele șapte piese noi, albumul conține şi unele dintre cele mai îndrăgite şlagăre lansate de-a lungul carierei. Toate încasările din vânzările de albume, precum şi din drepturile de autor au fost direcţionate către Ambulanţa Monumentelor, un proiect non-profit care se ocupă cu restaurarea monumentelor. În urmă cu o zi, Margareta Pâslaru a împlinit 80 de ani și a vorbit despre albumul său aniversar, despre proiectele și activitățile pe care le desfășoară, dar și despre motivul pentru care refuză tot mai multe apariții televizate.


Citește și: Margareta Pâslaru, exemplu de eleganță și stil, la 79 de ani. Cum s-a îmbrăcat la lansarea noului album

Citește și: Ce a întrebat-o Andreea Marin pe Margareta Pâslaru, la un eveniment. Apariție rară a artistei de 79 de ani: „Nu ne-am văzut de o vreme. Lansez această invitație…’ / EXCLUSIV

Citește și: Anamaria Prodan are rolul principal în noul film al lui Iura Luncașu, Complotul Bonelor: ‘Este o comedie despre viața unei femei puternice, care a construit un imperiu’


Citește și: Conversație halucinantă între Dana Roba și cumnatul ei: „Mi-a spus că acei bani, 20.000 de euro, nu o să-i văd’. De ce va veni Protecția Copilului acasă la ea

De ce Margareta Pâslaru a renunțat la aparițiile televizate

În ultima vreme, Margareta Pâslaru și-a rărit aparițiile televizate, motivând că are o viață activă din punct de vedere profesional și nu-și dorește să mai onoreze întâlniri care au ca subiect „trecutul ei glorios’.


„Le mulțumesc celor care m-au invitat, îi rog să mă ierte dacă nu am dat curs invitațiilor. Înțeleg ‘formatul’ obligatoriu, discuții pe canapea, despre trecut. Din punctul meu de vedere, energia și imaginația mă îndeamnă să vorbesc despre lucrul zilnic, idei, compoziții, texte cu tematici aparte, crearea costumelor, producții muzicale, coregrafie expresivă, nu despre trecutul glorios. Plantez în prezentul cu posibilități, cu riscuri, încercări, cu perspective.

Statutul meu este acela de artist liber profesionist. Admir și susțin tineri talentați prin premiul anual inițiat în 2010 ‘Pentru originalitate’. Este rândul lor!  Exercițiul de a scrie zilnic este o gimnastică a gândirii. Am idei, muzica vine de la sine, lucrez și la volumul II al propriei cărți „Eu si Timpul’, evit apariții de duzină. Aleg esența lucrurilor!’, a spus artista, potrivit unica.ro.


De ce și-a donat Margareta Pâslaru drepturile de autor

În primăvara acestui an, Margareta Pâslaru a lansat volumul aniversar „Timpul nu moare’, iar drepturile de autor și donațiile au fost redirecționate către Ambulanța pentru Monumente. Organizaţia „Monumentum’ lucrează pentru a securiza şi conserva obiective importante de patrimoniu care se află într-o stare avansată de degradare.

„Susțin tineri de viitor, precum arhitecții Vaida, soț și soție. Restaurează biserici, redau splendoarea unor monumente în paragină’, a adăugat aceasta.


Ce spune Margareta Pâslaru despre succesul său în muzică

„Regretatul dirijor Sile Dinicu spunea: „Tată, o primă audiție, poate fi și ultima’. Pentru mine n-a fost. Riscul asumat a meritat. Longevitatea creatoare arată precum toamna, încărcată cu roadele maturității. Faptele vorbesc de la sine. Îmi dozez aparițiile.


Dintr-un repertoriu de 879 melodii (o parte au fost interpretate numai în spectacole), am înregistrat la Radio, TVR și case de discuri 793 piese românești și din repertoriul internațional (în limbi străine sau cu texte adaptate în română). Vorbind despre numărul pieselor pe discuri, uneori apăreau alte 4 piese cu aceeași copertă. În medalionul unui compozitor, figuram cu o melodie, la alții cu 3 piese, la alții cu 2 etc. 

Pe compact disc am înregistrat – în medie – câte 20 de piese pe fiecare album; se repetă numai două, trei, șlagăre… ‘brandul’ Margareta, cum a scris regretatul Vlad Teodorescu la Jurnalul Național în 2009. 


Începând cu 1960 am înregistrat pe discuri de ebonita ascultate la patefon, vinil, casete audio, CD-uri, DVD, audiobook-uri, fiind invitata următoarelor case de discuri: Electrecord – 66 discuri de interpret, o casetă audio 1980 Margareta’ cu șlagăre internaționale, CD-uri  Margareta best of …’ 1996, Margareta, 40 de ani de la primul disc’ 2000, Margareta forever’ 2006, Margareta 50 de ani de la primul disc’ 2010; Fundația Radio România – CD Bucuria de a cânta’ 2008 și Margareta 70′ 2013; UNITER – Actorii cântă’ 2014; UCIN – Stelele filmului cântă’ 2015; Jurnalul Național – Muzică de colecție Margareta Pâslaru’ 2007; Eurostar – Cum să te las?’ 2016; E-media – DVD Margareta Pâslaru de dragul copiilor’ UNICEF 2007 și Providența’ 2018; ROTON – Idei’ 2020, Vibrații sufletești’ 2021, Timpul nu moare’ 2023.


La Editura Curtea Veche am jucat rolul povestitoarei pe audiobook-ul Basme fermecate’ 2009 care cuprinde: Lebedele sălbatice, dârzul soldățel de plumb, Prințesa și bobul de mazăre, Privighetoarea, Veșmântul cel nou al împăratului.           

În 2012, Editura Litera editează audiobook-urile Degețica, Motanul încălțat și Crăiasa zăpezii, pentru care am înregistrat tot rolul povestitorului’, a încheiat aceasta.

Sursa foto: facebook