Maia Sandu a locuit timp de doi ani în America, unde a ocupat funcția de consilier la Banca Mondială. La un moment dat, însă, a ales să renunțe la cariera de economist și să se îndrepte spre politică, fiind motivată de gândul că ar putea face o schimbare reală în țara natală.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI
Maia Sandu aspiră la un nou mandat prezidențial, fiind și de această dată candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), partidul puterii de la Chișinău și pe care l-a fondat în anul 2016. De când a preluat conducerea, șefa statului a câștigat simpatia cetățenilor printr-o abordare deschisă și transparentă, dar și prin modestia de care a dat dovadă.
Citește și: Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc au primit cea mai înaltă distincție din partea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu
De ce s-a întors Maia Sandu în Republica Moldova, după doi ani petrecuți în America
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, spune că anii petrecuți în America i-au oferit mari oportunități de dezvoltare, atât din perspectiva carierei, cât și din punct de vedere financiar. În perioada cât a lucrat la Banca Mondială, a făcut economii din care s-ar putea întreține pentru următorii zece ani. Totuși, dragostea pentru țară și nevoia unei noi provocări profesionale au determinat-o să se întoarcă acasă.
„Am avut ocazia să lucrez doi ani la Banca Mondială din Washington, lucru care m-a ajutat enorm, pentru că am putut să-mi plătesc datoriile de la școală. Am putut să fac economii din care aș putea trăi pentru următorii zece ani, după ce am revenit acasă. Am venit, în primul rând, pentru că iubesc țara asta. Dar și pentru că a fost o provocare profesională. Eram gata pentru o provocare profesională, s-a adeverit o provocare mare. Mai mare decât mi-am imaginat eu. Voiam să fac ceva ce poate avea impact’, a declarat Maia Sandu în podcastul jurnalistei Nata Abolt.
„Toată lumea era entuziasmată, se vorbea mult despre integrarea europeană’
Revenirea în țară a fost influențată și de dezbaterile publice referitoare la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În 2012, țara a făcut progrese semnificative în acest proces, ceea ce a dat speranță multor cetățeni, printre care și Maia Sandu.
„Atunci, la momentul acela, am întrebat alți oameni din Republica Moldova dacă cred ei că se poate face ceva în acel context. Era 2012, toată lumea era încă entuziasmată, se vorbea foarte mult despre integrarea europeană. Având această recomandare – că merită să vin să încerc – am zis să încerc’, a adăugat aceasta în cadrul aceluiași podcast.
Sursa foto: Facebook