De unde vine numele legendarei trupe Phoenix. Nicu Covaci: „Eram cei mai răi băieți din Timișoara. Am fost interziși, iar după...”. În 2022 au lansat filmul documentar „Phoenix. Povestea”, despre istoria trupei

.

Nicu Covaci a încetat din viață, pe fondul a mai multe probleme de sănătate, iar vestea a întristat pe toată lumea. Au apărut multe mesaje încărcate cu durere pentru regretatul artist, însă nu mulți știu, de fapt, istoria, dar și de unde vine numele legendarei trupe Phoenix, al cărei lider a fost Nicu Covaci. Mai mult, există și un film documentar la care el și reprezentații au lucrat împreună, „Phoenix. Povestea', despre istoria trupei românești, care a cucerit inimile tuturor!

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

Nicu Covaci, cel care a fost unul dintre cei mai mari și mai influenți muzicieni din istorica rock-ului românesc, a vorbit de multe ori despre trupa Phoenix și nu s-a ferit niciodată să spună: „Nu am familie, nu am copii, nu am decât Phoenix'.

nicu-covaci-770×540-4nicu-covaci-770×540-4

Citește și: Nicu Covaci, interviu emoționant în urmă cu un an: „Nu am familie, nu am copii, nu am decât Phoenix. Ani de zile…”

Citește și: Mircea Baniciu, după moartea lui Nicu Covaci: „Drum lin! Regrete imense!”. Au făcut istorie împreună în trupa Phoenix, dar s-au și certat de multe ori

Citește și: Nicu Covaci a murit. Liderul trupei Phoenix s-a stins din viață la vârsta de 77 de ani, internat în spital: „Prin TOT ce ne-a lăsat Moștenire, Nicu Covaci este, de azi, Pururi, NEMURITOR!”

Citește și: Trupa Phoenix, noi detalii despre starea de sănătate a lui Nicu Covaci: „Realitatea este că lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine. Tratamentul postoperatoriu nu s-a putut finaliza din cauza

De unde vine numele legendarei trupe Phoenix

Pentru regretatul artist, trupa Phoenix a fost totul în viață, drept dovadă a luptat foarte mult pentru ea, după cum chiar el dezvăluia atunci când era în viață și problemele de sănătate stăteau departe de el. Nicu Covaci, liderul trupei care apărut acum șase decenii, sub numele Sfinții, a dezvăluit, în urmă cu mai mult timp cum a luat naștere numele de „Phoenix„ al trupei legendare.

La început, noi eram niște băieți, băieții răi ai Timișoarei. Eram cei mai răi băieți din Timișoara, crede-mă, și ne-am numit «Sfinții». Bineînțeles că am fost interziși după o vreme și, cum să-i păcălim, cum să-i păcălim, să nu schimbăm nimic, să fim aceiași, să renaștem?  … Ahaaa: Phoenix! Și ne-am numit Phoenix! Și Phoenixul a fost acceptat', a povestit Nicu Covaci pentru Gândul, în urmă cu mai mult timp.

Formația rock a fost nevoită să renască de mai multe ori

S-a bucurat de un real succes, însă din păcate trupa Phoenix a fost intens încercată. Cenzura nu s-a oprit atunci, astfel că formația rock a fost nevoită să renască din propria cenușă, așa cum sugerează, de fapt, și numele.

„Am fost interziși și ca Phoenix, pentru că s-a prins conducerea că avem niște mesaje mai dure, tot mai dure, și astăzi sunt tot mai dure', a mai mărturisit Nicu Covaci pe atunci.

În 2022 s-a lansat filmul documentar „Phoenix. Povestea', despre istoria legendarei trupe românești

Acum toată lumea vorbește cu mare durere și regret despre Nicu Covaci, mai ales că și-a lăsat amprenta datorită carierei și talentului său. Dacă în 1962, în plin comunism, „cei mai răi băieți din Timișoara' puneau bazele trupei, în 2022, când au ajuns să marcheze a 60-a aniversare, au lansat filmul documentar intitulat „Phoenix. Povestea', care prezintă pe larg istoria legendarei trupe.

„Mesajul este: „Găsește-ți șira spinării și învață să spui Nu!„. Că dacă fiecare dintre noi ar spune Nu!, nu s-ar putea petrece ceea ce se petrece', a spus Nicu Covaci, liderul trupei, la acel moment.

În continuare, a dezvăluit cu adevărat ce vrea să transmită, de fapt, filmul documentar al trupei Phoenix, care zeci de ani de zile i-a fost casă, familie și tot într-un cuvânt, așa cum chiar el a declarat de multe ori.

Din păcate, prea puțini știu adevărul și nu știu să se angajeze pentru bine. Eu mi-am jurat să nu fac decât bine. Mi-am jurat! Deși am băgat oameni în spital sau am făcut alte chestii, pentru bine. Pentru că, dacă nu pedepsești răul, nu-ți faci bine nici ție, nici celorlalți. Deci: pentru bine sar în foc și răul îl pedepsești. Trebuie să ne găsim șira spinării, că suntem în pericol să fim călcați în picioare,', a explicat Nicu Covaci pe atunci.

Cum s-a cunoscut Nicu Covaci cu regizorul filmului documentar în urmă cu 15 ani

Istoria filmului documentar a început de mai mult timp în mintea lui Nicu Covaci, însă în urmă cu 15 ani, avea să-l întâlnească pe regizorul care l-a ajutat ca totul să devină real. Au avut o întâlnire atipică, fiindcă acesta a sărit gardul la un concert Phoenix, iar Nicu Covaci l-a salvat din mâinile poliției și l-a luat sub aripa lui. De atunci, s-a legat o prietenie între ei, astfel că au ajuns să colaboreze pentru marele proiect.

Sunt cinci ani, dacă are relevanță acest termen, de când lucrez propriu-zis la el, la care se adaugă toți anii de dinainte', a spus regizorul, care a rememorat momentul în care l-a cunoscut Nicu Covaci.

De atunci, regizorul Cristian Radu Nema a avut doar cuvinte de laudă la adresa lui Nicu Covaci.

Admirația mea pentru trupă este dintotdeauna. Pasiunea mea pentru film este și ea aproape dintotdeauna, iar acum se îmbină, mai mult decât perfect, pasiunea mea pentru film și pasiunea mea pentru acest fenomen numit Phoenix. Acum, probabil, 20 de ani, când l-am întâlnit eu prima oară, nu realizam, ceea ce nici acum nu realizez, dar rezultatul, așa a vrut Universul, să se întâmple anul acesta, în anul aniversar 60 de ani, să aibă loc acest film. E un film despre 60 de ani, nu despre perioada aia, aia sau aia, ci despre acest fenomen', a mărturisit regizorul Cristian Radu Nema, în urmă cu mai mult timp.

Sursă foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton