Recent, controversatul președinte american, Donald Trump, faimos pentru comentariile sale în online, a devenit liderul cel mai urmărit pe Twitter, performanță incredibilă, dacă ținem cont de faptul că locurile 2 și 3 sunt ocupate de Papa Francisc și de prim-ministrul indian Narendra Modi.
Chiar dacă nu a ajuns la recordul din social media al unei dive de carton, cum ar fi, de exemplu, Kim Kardashian, cu 114 milioane de urmăritori, Donald Trump a devenit liderul cel mai urmărit pe Twitter, atingând recent un record demn de luat în seamă. Cu 52 de milioane de abonați, Donald Trump a devenit liderul cel mai urmărit pe Twitter! Pe locul doi, la o distanță apreciabilă, se află Papa Francisc, care are 47 de milioane de urmăritori ai conturilor sale în nouă limbi, cu 4,5 milioane de urmăritori mai puțin decât Donald Trump, locul trei fiind ocupat – e și de înțeles, la o populație de aproape un miliard și jumătate de locuitori – de către primul-ministru indian Narendra Modi, cu 42 de milioane de abonați.
Cum Donald Trump se implică adeseori emoțional, mai mult decât ar fi cazul, în replicile pe care li le dă celor care îi comentează postările, nu e de mirare că, de când a devenit președinte, numărul persoanelor care îi urmăresc contul personal s-a dublat. Iar în ceea ce privește numărul de interacțiuni cu urmăritorii – like-uri și comentarii – acesta este și mai impresionant, conform studiului anual Twiplomacy, realizat de cabinetul de consultanţă Burson Cohn & Wolfe (BCW) și preluat de AFP. În ultimele 12 luni, președintele Statelor Unite a avut aproape 264,5 milioane de interacțiuni cu urmăritorii săi, de cinci ori mai mult decât premierul indian și de 12 ori mai mult decât Papa Francisc!
55 de postări pe zi!
Studiul Twiplomacy relevă, de altfel, importanța social media și, pe cale de consecință, interesul pe care site-urile de socializare îl suscită în ultima vreme, lideri din lumea întreagă înregimentându-se în lumea virtuală a Twitter, doar Mauritania, Laos, Nicaragua, Turkmenistan, Swaziland și Coreea de Nord fiind încă absente de pe această platformă. Cu totul, pe Twitter sunt prezenţi şefii de stat şi de guvern, precum şi miniştrii de Externe din 187 de ţări, asta reprezentând 97% din cele 193 de state membre ale ONU, relevă studiul menţionat. În Europa, de exemplu, primul-ministru al Marii Britanii, Theresa May, a fost liderul cel mai urmărit anul trecut, contul @10DowningStreet având nu mai puțin de 5,6 milioane de urmăritori. Familia regală britanică e și ea pe aproape, cu 3,6 milioane, urmată de președintele francez Emmanuel Macron, care aproape și-a triplat numărul de urmăritori de pe Twitter, de la alegerea sa și până acum acesta crescând la peste 3 milioane.
Foarte activă pe Twitter este și Regina Rania a Iordaniei, care este în topul lumii arabe, cu 10,7 milioane de urmăritori, la fel și Șeicul Mohammed al Dubaiului, cu peste 9 mulioane de urmăritori, și Regele Salman cu aproape 7 milioane. La fel de prolifice pe Twitter sunt și guvernele din America Latină, ministrul Afacerilor Externe din Venezuela având în jur de 55 de postări pe zi în ultimele 12 luni. Excepția de la regulă sunt premierul rus Dmitry Medvedev și ministrul Afacerilor Externe din Ucraina sunt singurii care din cauza scăderii semnificative a numărului de urmăritori au renunțat la conturile de Twitter. În ceea ce-l privește pe Donald Trump, actualul președinte al SUA nu are de ce se teme. Cea mai recentă postare a sa în doar 30 de minute a adunat 31.000 de like-uri!
Foto: Hepta