Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Curtea Supremă a respins cererea de revizuire a condamnării. De ce fostul ministru al Turismului se află la Penitenciarul Târgşor

.

Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Instanța Supremă a respins cererea de revizuire a pedepsei în cazul fostului ministru al Turismului, în dosarul Gala Bute. Elena Udrea, fost ministru al Turismului, este încarcerată la Penitenciarul Târgşor din iunie 2022, unde ispășește o pedeapsă de șase ani de închisoare.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Vezi aici cel mai nou video VIVA!:

Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a respins, în majoritate, cererea de revizuire a condamnării Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute'. Este a opta oară când instanța îi respinge o astfel de solicitare. Udrea este încarcerată din iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria, unde fugise cu puţin timp înainte de condamnare.

Elena Udrea rămâne la închisoare


Cererea de revizuire a Elenei Udrea se bazează pe un document emis de SRI, care ar conține informații conform cărora Udrea ar fi fost cercetată pe baza unor denunțuri false. Dacă cererea de revizuire ar fi admisă, fostul ministru al Turismului ar putea părăsi Penitenciarul Târgșor.

În iunie 2018, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu. Ea a părăsit ţara înainte de pronunţarea sentinţei, în aprilie 2022, şi a fost prinsă în Bulgaria, lângă graniţa cu Grecia, fiind dusă în Penitenciarul Târgșor. Elena Udrea a ispășit deja o treime din pedeapsă.

Astăzi, un complet de cinci judecători de la instanța supremă a respins ca nefondat apelul Elenei Udrea. Doi magistrați au făcut opinie separată, în sensul admiterii cererii Elenei Udrea de revizuire a sentinței. Decizia Înaltei Curți este definitivă.

Din completul de judecată face parte şi Lia Savonea, magistratul care a anulat recent condamnarea lui Mario Iorgulescu la 13 ani şi 8 luni, l-a achitat pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu şi care a restituit la Parchet „Dosarul Revoluţiei' în care este inculpat Ion Iliescu. De asemenea, un alt judecător din complet este Mihail Udroiu, fost consilier al Alinei Bica la DIICOT. Elena Udrea şi Alina Bica au fugit în anul 2018 în Costa Rica pentru a scăpa de condamnări, potrivit Observator.


Citește și: De ce a rupt Gabriela Cristea legătura cu părinții și a plecat de acasă la 18 ani: „Existau momente când n-aveam ce să mănânc. Cumva mi s-a pus așa în vedere, ori ca noi, ori…

Citește și: Călin Georgescu a copiat-o pe regina Galadriel din Stăpânul Inelelor. A avut un discurs similar cu cel al personajului fictiv: „Lumea s-a schimbat…

Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute'

În 2018, odată cu decizia de condamnare a Elenei Udrea la 6 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în dosarul Gala Bute, magistraţii au menţinut sentinţele pronunţate de instanţa de fond şi în cazul celorlalţi inculpaţi.


Astfel, Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare, Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a fost condamnat la un an şi şase luni cu suspendare, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme, a primit doi ani şi şase luni cu suspendare.


Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Procurorii DNA spun că statul ar fi fost păgubit cu 2 milioane de euro, în 2011. Bani ar fi fost daţi ilegal de Ministerul Dezvoltării firmei care a organizat Gala de Box în care Lucian Bute îşi apăra titlul mondial. Elena Udrea a anunţat în 17 februarie 2018 că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea anunţa că are statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Ulterior ea a fost arestată. După decizia CCR privind nelegala compunere a completurilor de 5 judecători de la CCR, Udrea a fost eliberată din arest din Costa Rica și s-a judecat contestația în anulare.


Acuzațiile DNA și pedepsele pronunțate în dosarul Gala Bute

Dosarul Gala Bute a fost trimis de DNA în instanță în aprilie 2015. Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.


Anchetatorii spun că sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja), scrie Hotnews.ro.

Udrea mai este acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja. Ancheta a stabilit un prejudiciu de aproximativ trei milioane de euro, bani care fie ar fi fost direcționați către Udrea, fie ar fi ajuns la organizația PDL București sau la alte persoane implicate.


Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute:

  • Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare
  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare
  • Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.