Evacuări în masă din Santorini din cauza cutremurelor. Peste 6.000 de oameni au părăsit, disperați, insula grecească: "Noaptea trecută am dormit afară. Mi-a fost frică să intru în casă"

.

Peste 6.000 de persoane au părăsit Santorini, în ultimele 48 de ore, din cauza numeroaselor seisme care continuă să zguduie această insulă turistică greacă şi insula vecină Amorgos. Deși au făcut apel la calm, autoritățile se pregătesc pentru scenariul cel mai sumbru în condițiile în care în ultimele trei zile au avut loc peste 200 de seisme subacvatice de până la 4,9 grade pe scara Richter.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Oamenii s-au îmbarcat pe feriboturi care au părăsit insula vulcanică Santorini. Compania aeriană greacă Aegean Airlines a anunţat, la rândul său, că a transportat mii de pasageri, din Santorini la Atena, asigurând în total nouă zboruri – cinci excepţionale doar luni.

Greece Earthquakes SantoriniGreece Earthquakes Santorini

Peste 200 de cutremure în Santorini, în ultimele trei zile

Oamenii din Santorini, una dintre cele mai mari atracții turistice ale Greciei, au început să evacueze insula de teama unui cutremur puternic care ar putea declanșa un adevărat tsunami. Autoritățile elene au trimis preventiv echipaje de salvare și au dispus închiderea școlilor, după ce activitatea seismică s-a intensificat în ultimele trei zile.

Și Ministerul de Externe de la București îi avertizează pe români să evite călătoriile neesențiale acolo, mai ales către patru porturi din apropierea insulei.

Telefoanele oamenilor au sunat într-una din cauza alertelor transmise de autoritățile elene. Deși au făcut apel la calm, autoritățile se pregătesc pentru scenariul cel mai sumbru în condițiile în care în ultimele trei zile au avut loc peste 200 de seisme subacvatice de până la 4,9 grade pe scara Richter.

„Trebuie să gestionăm un fenomen geologic foarte intens. În primul rând, vreau să îi rog pe localnicii din insule să rămână calmi, să asculte instrucțiunile Protecției Civile. Am discutat deja cu ministerul responsabil să facă o prezentare detaliată în următoarele zile, o prezentare științifică a datelor geologice, pentru că toată lumea să știe ce fenomen gestionăm.' , declară Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

Un cutremur de magnitudinea 4,9 a fost înregistrat în Marea Egee, la aproximativ 31 de kilometri de Santorini, marţi, către ora 2.45 GMT (4.45 ora României şi locală), potrivit Institutului de Geodinamică al Observatorului din Atena. Puţin după ora locală 8.00 (şi ora României), un cutremur de magnitudinea 4,7 a avut loc în aceeaşi zonă, situată la aproximativ 19 kilometri sud-vest de Amorgos, altă insulă turistică din arhipelagul Cicladelor, cu mai puţin de 2.000 de locuitori permanenţi.

Citește și: Voicu Pânzar, fostul șofer al Monicăi Gabor, în plin scandal cu soția. A fost forțat să părăsească casa în care locuiau cu fiica lor, are ordin de protecție și este obligat să meargă la psiholog

Citește și: Cine sunt concurenții de la Survivor România 2025. Prezentatorul Daniel Pavel i-a împărțit în două triburi / Nu mai există Faimoși și Războinici

Mii de oameni au fost evacuați din Santorini

Două feriboturi au părăsit Santorini și marţi, cu destinația Pireu, un port mare situat în apropierea Atenei. Aegean Airlines preconiza marţi opt zboruri „cu o capacitate totală de peste 1.400 de locuri' şi precizează într-un comunicat că locuri sunt în continuare disponibile.

„De data aceasta, situația este gravă. Noaptea trecută am dormit afară. Mi-a fost frică să intru în casă. Iar astăzi voi pleca, voi merge la Naxos, o insulă din apropiere. O să stau plecată până văd ce se întâmplă, până se calmează lucrurile.', spune Nadia Benomar, ghid turistic în Santorini.

Se vede cu ochiul liber. Oamenii vor să plece. Nu există cale de ieșire. Doamne ferește să se întâmple ceva în port, suntem complet izolați, nu avem decât marea și cerul deasupra noastră.' , a declarat o localnică, citată de euronews.ro.

Măsuri de precauție au fost luate și în alte insule din Marea Egee. Santorini atrage anual peste trei milioane de turiști. Insula s-a format ca urmare a unei erupții vulcanice, una dintre cele mai mari din istoria umanității, în urmă cu peste 3.500 de ani. Deși vulcanul este încă activ, ultima erupție notabilă a avut loc în 1950. 

„De trei zile au fost cutremure tot timpul, la fiecare cinci minute, este continuu, nu se opresc deloc, întreaga insulă este traumatizată', a spus Tzanis Lignos, 35 de ani, care a reușit să-și găsească bilete de plecare pentru el, soția sa și fiul său. „Nimeni nu a putut dormi noaptea trecută, nici soția mea. Era mult zgomot. Am ieșit în fugă afară, de aceea nu mai putem rămâne aici.', a continuat acesta.

Mulți s-au grăbit să se îmbarce luni pe feribot, inclusiv familiile cu bebeluși și copii. „Sunt în mod constant cutremure, sunt intense', a spus Zoi Lignou, 72 de ani. „Am avut răbdare trei zile, dar astăzi a fost cel mai rău, așa că am spus că vom pleca, pentru câte zile este nevoie', a adăugat el.


 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton