Exclusiv Viva! Ce reţete ne recomandă Laura Cosoi după Sărbători

 Florentina Liutic
.

Special pentru cititorii Viva!, Laura ne-a împărtăşit reţetele potrivite meselor mai cumpătate de după perioada Sărbatorilor, dar nu mai puţin savuroase.

 

Iată pentru astăzi reţeta unui tort de morcovi şi a unui dovleac cu carne de vită.

 

Mai multe reţete găseşti în cartea Laurei, „Ramai la masa?”,  apărută la editura Curtea Veche Publishing.

 

Dovleac cu carne tocată de vită

 

Ingrediente:

 

2 linguri de ulei de măsline

3 căţei de usturoi

2 fire de ceapă verde

1 kg de carne tocată de vită

2 linguriţe de nucşoară

cimbru

½ legătură de mărar

sare

piper

½ dovleac

 

Mod de preparare:

 

Pune într‑o tigaie, la încins, uleiul de măsline, împreună cu usturoiul şi ceapa tăiate mărunt. Lasă‑le până când se colorează puţin, după care adaugă carnea tocată. Înglobează apoi nucşoara, cimbrul (sau foloseşte cimbrişor, dacă preferi) şi mărarul, asezonând cu sare şi piper după gust. Amestecă în mod constant, ca să nu se formeze aglomerări de carne, timp de 15 minute, până când se rumeneşte totul.

Taie dovleacul, decupându‑i un capac, scobeşte‑l ca să‑i scoţi seminţele şi nervurile, apoi umple jumătate din el cu carnea tocată rumenită. Aranjează deasupra capacul dovleacului şi pune‑l pentru 20 de minute la cuptor, pe care l‑ai încins în prealabil la 180°C. Serveşte dovleacul umplut tăind radial felii din el.

Vezi o metoda rapida de a face dovleac copt!

 

Tort de morcovi

 

Ingrediente:

 

Pentru blat

3 ouă

280 g de zahăr brun

270 g de făină

200 ml de ulei de floarea‑soarelui

400 g de morcovi daţi pe răzătoarea mică

140 g de stafide

120 g de nuci pecan şi/sau alune de pădure, mărunţite

1 pliculeţ de praf de copt

2 linguriţe de scorţişoară

½ linguriţă de nucşoară

2 vârfuri de cuţit de sare

 

Pentru cremă

350 g de cremă de brânză (de la frigider)

70 g de unt (la temperatura camerei)

1 linguriţă de esenţă de vanilie sau 1 baton de vanilie

220 g de zahăr pudră

coaja rasă de la 2 portocale

 

Mod de preparare:

 

Pentru a rezulta un blat cât mai pufos, procedează în modul următor. Mai întâi separă ouăle; bate gălbenuşurile cu ⅔ din cantitatea de zahăr, apoi toarnă făina. După ce ai omogenizat, adaugă în compoziţie uleiul, morcovii raşi, stafidele, nucile pecan sau alunele, praful de copt, scorţişoara, nucşoara şi sarea. Amestecă bine totul.

Separat, bate energic albuşul, împreună cu restul de zahăr, ca să obţii o spumă cât mai tare. Apoi încorporează, treptat şi lent, spuma de albuş în compoziţia cu morcovi — încearcă să amesteci cât mai puţin şi delicat, altfel albuşul se va lăsa, iar blatul va avea de suferit.

Tapetează cu puţin unt şi făină forma aleasă pentru copt, care trebuie să fie rotundă şi înaltă. Toarnă imediat compoziţia de blat în aceasta, iar apoi pune‑o în cuptorul încins în prealabil la 180°C, pentru aproximativ 40 de minute. (Verifică gradul de coacere spre finalul intervalului de timp: introdu în centru o scobitoare, iar dacă o extragi curată, înseamnă că blatul s‑a copt.)

Pentru prepararea cremei, amestecă toate ingredientele acesteia cu ajutorul unui mixer, după care lasă compoziţia în frigider.

Când blatul este gata, scoate‑l atent din formă, lasă‑l să se răcească, apoi taie‑l pe orizontală în două sau trei foi. Unge foile cu cremă, netezind îngrijit stratul de la suprafaţă. Ornează tortul după inspiraţie — de pildă, cu stafide şi nuci pecan — şi păstrează‑l la rece

 

Foto: Barna Nemethi

 

  

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton