Atunci când faci autostopul, te supui din start riscului de a păţi ceva rău, iar cel mai recent exemplu în acest sens este tragedia din Caracal, unde un drum de 10 minute cu maşina unui străin a fost fatal pentru Alexandra, la doar 15 ani. Din start, autostopul implică riscuri, însă există o mare probabilitate să fii în siguranţă dacă ţii cont de anumite reguli.
1.Prima regulă este, paradoxal, să evitați să faceți autostopul. Pentru siguranța voastră nu apelați la acst mijloc de deplasare decât dacă nu aveți alternative. Întotdeauna este de preferat un mijloc de transport în comun care, deși nu este la fel de comod, este mult mai sigur, scrie kfetele.ro.
2. Evitați îmbrăcămintea sexy sau în culori țipătoare. Cei care opresc trebuie să-și dea seama imediat că singurul tău interes este cel legat de transport. Este greșită abordarea conform căreia cu cât ești mai sexy cu atât ai mai multe șanse să oprească cineva.
3. Atenție la limbajul nonverbal. Nu provocați, nu arătați că vă simțiți în largul vostru în prezența șoferului. Încercați să păstrați distanța.
4. Evitați să vă urcați singură în mașină. Cel mai bine este să mai luați un prieten sau o prietenă.
5. Nu pleca de acasă fără să-ți anunți familia unde mergeți atunci când faceți autostopul. De asemenea, la urcare, trimite cuiva apropiat un mesaj cu numărul mașinii în care te-ai urcat.
6. Ține telefonul la îndemână.
7. Atenție la traseul urmat de șofer. Dacă se abate de la cel inițial, indiferent de motiv, roagă-l să oprească și coboară rapid din mașină.
8. Nu te urca în mașina oricui. Ai dreptul să refuzi un șofer dacă abordarea acestuia nu este cea potrivită.
9. Activează localizarea pe telefonul mobil și descarcă o aplicație prin care familia te poate identifica în timp real.
10. Inistă pe faptul că ești așteptată de urgență la capătul traseului pentru a induce faptul că lipsa ta se ve observa imediat.