Familiile monoparentale din România pot beneficia de un sprijin financiar lunar de până la 1.200 de lei, destinat îmbunătățirii calității vieții și susținerii creșterii și educației copiilor. Iată cine poate beneficia de acest ajutor și ce condiții trebuie îndeplinite!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Familiile monoparentale vor primi și în anul 2025 diferite ajutoare din partea statului, sumele primite putând ajunge la 1.200 de lei. Legislația în vigoare definește familia monoparentală drept „familia formată din persoană singură și copilul/copiii aflați în întreținere care locuiesc împreună cu aceasta”. Iată care sunt persoanele care pot beneficia de ajutor din partea statului.
Familiile monoparentale primesc până la 1.200 de lei din partea statului
Beneficiarii sunt familiile monoparentale, definite ca persoana singură care are în îngrijire unul sau mai mulți copii cu vârsta de până la 18 ani și care locuiesc împreună. Iată care sunt persoanele încadrate în această categorie, conform actului normativ:
Citeste si: Cine sunt românii care pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme. Ce prevede noua lege
- persoanele necăsătorite și care nu se află într-o relație de uniune consensuală – concubinaj
- celeele văduve, care trebuie să prezinte un document doveditor, mai exact certicatul de deces al partenerului
- cele divorțate, care trebuie să prezinte un document doveditor, mai exact hotărâre judecătorească de divorț/procedură notarială de divorț
- cele ale căror partener este declarat dispărut prin hotărâre judecătorească
- cele ale căror partener se află în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor, care trebuie să prezinte un document doveditor emis de unitatea în care execută pedeapsa, în care să se precizeze perioada detenției.
De asemenea, persoanele care nu au împlinit 18 ani și îndeplinesc una din cele cinci situații sunt considerate persoane singure, dar și persoanele care au fost numite tutore sau cărora le-au fost încredințați sau dați în plasament unul sau mai mulți copii și se află în situațiile amintite mai sus sunt considerate singure, exceptând asistentul maternal profesionist.
Condiții de eligibilitate
Pentru a primi acest sprijin financiar, familiile monoparentale trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Venitul net mediu lunar pe membru de familie:
Până la 200 lei inclusiv:
300 lei pentru familia cu un copil;
600 lei pentru familia cu 2 copii;
900 lei pentru familia cu 3 copii;
1.200 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.
Între 201 lei și 530 lei inclusiv:
200 lei pentru familia cu un copil;
400 lei pentru familia cu 2 copii;
600 lei pentru familia cu 3 copii;
800 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.
Copiii aflați în întreținere trebuie să fie în vârstă de până la 18 ani și să locuiască împreună cu părintele solicitant.
Începând cu anul 2024, dosarul privind acordarea ajutorului social comunitar trebuie actualizat la fiecare 6 luni, respectiv în lunile aprilie și octombrie ale fiecărui an.
Ajutor social comunitar pentru familia monoparentală în București
Conform Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), condițiile de acordare sunt:
- Părintele are domiciliul sau viză de reședință în municipiul București cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii;
- Solicitantul nu figurează cu datorii neeșalonare la bugetul local;
- Stimulentul se acordă doar prin virament bancar.
Nu beneficiază de prevederile aceste metodologii persoanele care
- nu se încadrează în criteriile de eligibilitate stabilite de Metodologia privind acordarea unui ajutor social comunitar pentru familia monoparentală, (Anexa 1 la H.C.G.M.B. nr. 516/2018);
- în urma verificării în teren, asistenții sociali constată că există inadvertențe între documentele depuse la dosar și situația în fapt;
- Dosarul depus este incomplet.
Documentele necesare pentru obținerea ajutorului social
Pentru a beneficia de acest ajutor, solicitanții trebuie să depună un dosar care să includă documente justificative privind componența familiei, veniturile realizate și alte acte relevante. Dosarele se depun la direcțiile de asistență socială din sectorul de domiciliu sau pot fi transmise electronic, conform indicațiilor disponibile pe site-ul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București.
- Date de contact valabile: număr de telefon, adresă e-mail;
- Acte de identitate părinte și copii;
- Istoric de domiciliu pentru titularul cu Carte de Identitate provizorie;
- Adeverința de stare civilă emisă de Serviciul de stare civilă din cadrul Evidenței populației;
- Adeverință de la Penitenciar pentru soțul / concubinul / tatăl copiilor, privind data reținerii și data eliberării (dacă este cazul) ;
- Documente /declarație privind domiciliul și/sau adresa de reședință;
- Documente privind veniturile: talon/ extras de cont pensie, alocatie copii, pensia alimentară, adeverinta de venit salarial lunar, document privind alte venituri realizate/ încasate.
- Documentele se depun în fiecare sector din București, dar și scanate (în format pdf) pe adresa de mail [email protected]
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/03/cover-alina-sorescu-380.jpg)
Bursa pentru elevii din familie monoparentală
De asemenea, elevii care provin din familii monoparentale, care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitării, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie pot primi bursă socială. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.
Documentele necesare vor fi depuse, în termen de 25 zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar, de părinți/reprezentanții legali/elevii majori pentru acordarea burselor sociale pentru elevii din familii monoparentale. În cazul familiilor monoparentale a căror componență nu se poate dovedi prin documentele enumerate în Metodologia-cadru, unitatea de învățământ poate solicita un raport de anchetă socială la autoritățile competente, notează Digi24.
Ajutorul social comunitar pentru familia monoparentală se acordă lunar, în funcție de îndeplinirea condițiilor de eligibilitate și de actualizarea periodică a dosarului.