Gheorghe Turda îl critică pe Grigore Leșe pentru scandalul cu spectatorii întârziați la spectacolul din Țara Lăpușului. Supărat că au existat oameni care au intrat în sala de spectacol după ce el începuse să cânte, Grigore Leșe a amenințat că vrea să ia o pauză și să revină pe scenă când va crede el de cuviință. Gheorghe Turda nu crede că artistul a procedat corect.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Gheorghe Turda este din nou supărat pe Grigore Leșe pentru că acesta i-a certat pe spectatorii care au întârziat la spectacolul său din Țara Lăpușului. Asta după ce acum o lună, Turda îl critica dur pe Leșe pentru și-a permis să afirme că piesa „Așa-i românul” e din folclorul maghiar.
Gheorghe Turda, critici la adresa lui Grigore Leșe pentru scandalul cu spectatorii întârziați
La aflarea veștii că Grigore Leșe este un artist exigent cu publicul, ba chiar ține teorii despre punctualitate și onoare, solistul Gheorghe Turda îi transmite acestuia un mesaj, prin intermediul Playtech Știri:
'Doamne ferește, nu este de lăudat ce face! Eu încerc mereu să îmi apropii oamenii, eu am cântat, la un moment dat, și pentru un singur spectator, la un concert din America, organizat prost! Nu are cum să se comporte în halul ăsta, este un act artistic, nimeni nu are chef de ifosele lui!'.
Luna trecută, Gheorghe Turda a lansat un atac la Grigore Leșe, după ce a spus că piesa „Așa-i românul’ e din folclorul maghiar. Gheorghe Turda a povestit că a interpretat această piesă patriotică în 1970, cu Dumitru Fărcaș, în piața din Cluj, când erau studenți.
Mai mult, celebrul artist a declarat că Grigore Leșe ar fi rămas repetent de șapte ori la Conservator, pentru că lipsea de la ore. „E melodie românească, nicidecum ungurească. Pentru că ei nu au de unde să știe, ardelenii, că e muzică ungurească. El nu știe vioara, știe doar teoria. El a rămas corigent de șapte ori la Conservator, nu o dată. De șapte ori a rămas repetent! De abia l-a trecut profesorul meu de canto. Era rector pe atunci.
Pentru că Leșe era prieten cu paharul și nu prea venea pe la ore. Și atunci a rămas repetent de șapte ori. Toată lumea știe asta! Și el face pe teoriticianul și marele dascăl. Hai să fim seroși! Să nu se pună nimeni cu Turda, că eu le spun la toți, spun adevărul. Pentru că ei le înfloresc în felul lor”, a mai declarat Gheorghe Turda, pentru viva.ro.
Citește și: Cum arăta Irina Loghin la începutul carierei. S-a zvonit că frumusețea ei a stârnit invidia Elenei Ceaușescu
De ce i-a certat Grigore Leșe pe spectatorii întârziați
Grigore Leșe a întrerupt momentul artistic susținut în Țara Lăpușului și a amenințat că vrea să ia o pauză și să revină pe scenă când va crede el de cuviință:
'Gata, la revedere, îmi pare foarte rău! Am spus să închideți ușa, a intrat doamna, la revedere, plecăm! Asta este. Gata. Indisciplină. Când am plecat, am spus că vreau un singur concert, vreau la moment să fie mai scurt și punct. Și, gata! Nu mă interesează, gata cu minciunile, cu vicleșugul ăsta, sunt sătul. Îmi pare rău de oameni, dar asta este!', a menționat Grigore Leșe.
Spectatorii au insistat ca el să termine recitalul, însă Grigore Leșe nu s-a lăsat înduplecat prea ușor, continuându-și pledoaria:
'Păi, cum adică să cânt, dacă dumneavoastră nu îmi asigurați condiții de cântat, credeți că mă trag de șireturi așa cu cine vreți? Luați o pauză, mă duc să mănânc și apoi hotărăsc eu când dau concertul, nu când vreți dumneavoastră, ne respectăm! Eu am luat avionul pentru asta, am lăsat trei concerte, ca să vin la Lăpuș'.
Grigore Leșe și-a cerut scuze, pe Facebook, după scandal:
'…Dincolo de datele organizatorice, despre care nu vreau să comentez, am așteptat calm și disciplinat un număr considerabil de ore, ca să pot intra în scenă. Mult peste ora inițială a începerii concertului. Am intrat în scenă, am început concertul. Apoi, l-am întrerupt, izbucnind într-un moment de tensiune, de oboseală, de neînțelegere a actului meu artistic în acest context. Regret faptul că atitudinea mea a fost interpretată greşit.
Contextul în care m-am exprimat a fost unul care mă face să readuc în atenţie o problematică tot mai prezentă în sălile de concert de la noi, conduita pe care trebuie să ne-o asumăm în egală măsură, artişti şi public, atunci când construim un act cultural. Chiar dacă uneori e vorba de ai noștri, cei de acasă. De la punctualitate, până la vestimentaţie şi terminând cu folosirea telefoanelor mobile în timpul unui spectacol….Nimeni nu a părăsit scena, concertul a continuat…'.