Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA, a murit. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace avea 100 de ani

.

Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a încetat din viață miercuri, la vârsta de 100 de ani. Diplomatul american a murit la domiciliul său din Connecticut și va fi înmormântat în cadrul unei slujbe private a familiei, potrivit unui comunicat emis de firma sa de consultanță geopolitică, Kissinger Associates. Motivul decesului nu a fost, însă, precizat.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Henry Kissinger, o figură marcantă în diplomaţia mondială în perioada Războiului Rece, a murit la vârsta de 100 de ani. Iniţiator al apropierii de Moscova şi Beijing în anii 70, diplomatul american şi-a văzut imaginea pătată de pagini întunecate din istoria Statelor Unite, cum ar fi sprijinul său pentru lovitura de stat din 1973 din Chile sau invazia din Timorul de Est în 1975 şi războiul din Vietnam și pentru bombardarea Cambodgiei, care a dus la ascensiunea regimului Cmmerilor Roșii.


Citește și: Ce a răspuns Cătălin Bordea când a fost întrebat despre o posibilă împăcare cu Livia, fosta soție: „Ai iubit prea mult omul ăla și cred că…'

Citește și: Gina Pistol nu mai urmărește Chefi la cuțite: „Mă doare, mă răscolește'. Ce spune despre plecarea lui Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu de la Antena 1

Citește și: Cristina Săvulescu a îmbrăcat multe vedete, printre care Lady Gaga, Chiara Ferragni, Megan Fox. Acum, creează și genți, și pantofi

Citește și: Cine este Melisa Antonesi de la Vocea României 2023. I se spune sosia lui Nicole Kidman și l-a făcut pe Tudor Chirilă să plângă

Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA, a murit

Henry Kissinger, fost secretar de stat în mandatele președinților Richard Nixon şi Gerald Ford, s-a stins din viață miercuri, 29 noiembrie, la vârsta de 100 de ani. Firma sa de consultanță, Kissinger Associates, a transmis că laureatul Premiului Nobel pentru Pace va fi înmormântat în cadrul unei slujbe private, apoi se va organiza o slujbă publică de pomenire în New York City.


Henry Kissinger, evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, a contribuit, în mijlocul Războiului Rece, la multe dintre evenimentele globale ale deceniului care au schimbat epocile, însă a fost o figură controversată pe scena diplomației internaționale. A fugit cu familia în SUA de persecuția nazistă și a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani.

„Jumătate dintre colegii cu care am fost la școală și 13 membri ai propriei mele familii au murit în lagărele de concentrare’, a declarat Henry Kissinger.


Henry Kissinger a stârnit controverse în istoria Nobelului pentru Pace

În anul 1973,  lui Henry Kissinger i s-a acordat, alături de generalul vietnamez Le Duc Tho, Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuția sa decisivă la încetarea devastatorului conflict din Vietnam. Doi membri ai comitetului suedez au demisionat în semn de protest față de acordarea premiului.


În Orientul Mijlociu, Kissinger a desfășurat ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „diplomația-navetă’, pentru a separa forțele israeliene de cele arabe după consecințele războiului de la Yom Kippur din 1973. Controversatul diplomat a rămas activ și după ce a împlinit 100 de ani, prin participarea la diferite întâlniri la Casa Albă. În luna iulie, a vizitat Beijingul pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Numai în perioada în care a fost secretar de stat al SUA, Kissinger a efectuat peste 900.000 de kilometri în jurul lumii și a călătorit în peste 200 de țări.


Henry Kissinger a lăsat în urmă o soție, Nancy Maginnes Kissinger, și doi copii, Elizabeth și David, din prima sa căsătorie cu Ann Fleischer.

Sursa foto: Hepta