Interviu cu Parinoush Saniee: Romanul interzis in Iran

 Paula Stan
.

Masumeh se lupta pentru fiecare dorinta importanta din viata ei: sa invete, sa fie educata, sa citeasca, sa isi aleaga partenerul de viata, sa iubeasca, sa aiba o familie…Fiecare capitol al cartii decodeaza inca o lupta pentru inca o dorinta. Personajul e complex. A avut vreun model real?


Cred ca asta m-a atras si pe mine la femeile din generatia ei. Femei capabile, care in ciuda inteligentei, a talentului, nu au avut parte de educatie.Indragostirea a fost cel mai mare pacat care a discreditat-o si a adus rusine asupra familiei. Casatoria trebuia facuta conform traditiei, aranjata de parinti, cu un barbat pe care nu il dorea. Cu toate acestea, pe vremuri erau mult mai putine divorturi decat astazi. Au trait perioade dificile, copiii le erau mici in timpul revolutiei, dornici sa traiasca mai bine, dar se confruntau cu pericolul inrolarii fortate. Nu aveau alta sansa decat sa paraseasca ilegal tara ori sa accepte inrolarea.

 

Procentul familiilor care isi ascundeau copiii pentru a-i feri de inrolare era atat de mic incat era nesemnificativ din puncxt de vedere statistic. Daca vreunul dintre membrii familiei avea tendinte disidente, capul familiei isi pierdea slujba. Daca prizonierii politicii nu reveneau la calea cea buna dupa prima incarcerare, erau rearestati si executati. Copiii acestor familii intrau la universitate dar erau urmariti si controlati, ori nu intrau deloc, fiind declarati necorespunzatori, daca nu raspundeau cerintelor conducerii. Inspecial aceste conditii au ranit femeile iraniene mai mult decat orice altceva.Au suportat toate aceste suferinte si numele niciuneia nu a fost pana acum onorat public.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton