Klaus Iohannis a susținut, în declarația comună de presă susținută alături de președintele Poloniei, Andrzej Duda, că este necesară o prezență militară NATO sporită în România și în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat marți, 22 martie, după întrevederea de la Palatul Cotroceni cu omologul polonez Andrzej Duda, că România va continua contribuția la Grupul de Luptă NATO și la celelalte structuri aliate aflate pe teritoriul polonez, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
„România și Polonia sunt state cu poziții geostrategice foarte relevante pe Flancul Estic al NATO. Împreună, reprezentăm o forță care contează – în regiune și în Alianța Nord-Atlantică. Suntem inițiatorii unor formate regionale importante, precum București 9, format esențial pentru coordonarea transatlantică și pentru coagularea poziției Aliate pe temele majore legate de securitatea euroatlantică.
Am convenit cu Președintele Duda ca România și Polonia să-și intensifice cooperarea deosebit de substanțială pe linie de securitate. I-am mulțumit Președintelui Duda pentru contribuția Poloniei la structurile NATO de pe teritoriul României, inclusiv cu militari polonezi pe teren, prezenți încă din 2017, și l-am asigurat că România va continua contribuția sa la Grupul de Luptă NATO și la celelalte structuri aliate aflate pe teritoriul polonez', spune Klaus Iohannis.
Citește și: Sonny Flame și Lena Preda s-au despărțit? Primele declarații:
Iohannis a decis organizarea la București a Summitului NATO în format B9
Klaus Iohannis a anunțat că a decis să organizeze la București un Summit al statelor membre NATO în Format B9, cu două săptămâni înainte de întrunirea aliaților din luna iulie a acestui an.
„Pentru pregătirea Summitului NATO care va avea loc în luna iulie la Madrid am decis astăzi, împreună cu Președintele Duda, să organizăm la București un Summit al Formatului B9 pe care îl voi găzdui aici la Cotroceni. Ne vom reuni astfel cu două săptămâni înainte de Summitul aliat pentru a ne coordona pozițiile în ceea ce privește consolidarea substanțială a Flancului Estic', a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului a mai spus că a „convenit cu Președintele Duda ca România și Polonia să-și intensifice cooperarea deosebit de substanțială pe linie de securitate'.
„Suntem inițiatorii unor formate regionale importante, precum București 9, format esențial pentru coordonarea transatlantică și pentru coagularea poziției Aliate pe temele majore legate de securitatea euroatlantică.
I-am mulțumit Președintelui Duda pentru contribuția Poloniei la structurile NATO de pe teritoriul României, inclusiv cu militari polonezi pe teren, prezenți încă din 2017, și l-am asigurat că România va continua contribuția sa la Grupul de Luptă NATO și la celelalte structuri aliate aflate pe teritoriul polonez„, a afirmat Iohannis.
Ce a stabilit Iohannis în privința refugiaților din Ucraina
Preşedintele României a precizat că a vorbit cu omologul polonez şi despre criza umanitară generată de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, „care trebuie să înceteze imediat'.
„România continuă să desfăşoare acţiuni complexe în sprijinul refugiaţilor din Ucraina. În acest sens, am avut un schimb de opinii şi de bune practici cu preşedintele Poloniei în ceea ce priveşte măsurile implementate de fiecare stat pentru gestionarea valului de refugiaţi', a mai spus Iohannis.