Klaus Iohannis a discutat luni seară, 28 februarie 2022, cu Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, dar și cu alți lideri NATO, despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar și despre eforturile de menținere a stabilității economice la nivel global.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, a purtat o conversație telefonică luni seară, 28 februrie 2022, cu mai mulți lideri NATO, printre care și cu președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului a sublinitat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice.
„În intervenția sa, Președintele Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice, precum și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale și asupra ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv din perspectiva amenințării utilizării armelor nucleare de către Federația Rusă,’ transmite Administrația Prezidențială.
Citește și: Cum a cucerit-o Silviu Prigoană pe Adriana Bahmuțeanu:„Eram în limbă…
Klaus Iohannis cere accelerarea procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România
Președintele României a evidențiat, de asemenea, impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic, notează Libertatea.
„A reiterat faptul că actuala situație gravă de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră’, mai precizează sursa citată.
Șeful statului a mai subliniat importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România. De asemenea, a mai spus încă o dată să se trimită de către aliați un număr suplimentar de trupe.
Președintele Klaus Iohannis a mai pus accentul în discuție pe necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, atât în ceea ce privește gestionarea refugiaților ucraineni, cât și în cazul unei eventuale noi crize energetice. În acest context tensionat, a făcut apel la acțiuni hotărâte pentru eliminarea energiei ca instrument politic de șantaj și presiune.
La discuții au luat parte președintele Franței, Emmanuel Macron, președintele Poloniei, Andrzej Duda, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și, pentru prima dată în acest format,prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida.
sursă foto- Facebook