La 91 de ani, o bătrână din satul Popricani, Iași, primește refugiați din Ucraina: "N-am crezut că o să trăiesc încă un război"

.

La 91 de ani, o bătrână din Popricani le deschide ușa casei refugiaților din Ucraina. În această situație dramatică, românii sunt solidari cu cetățenii ucraineni care au fugit din calea războiului din Ucraina. Peste 19.000 de ucraineni au intrat pe teritoriul României. Românii îi așteaptă pe refugiați cu toate cele necesare, iar mulți dintre ei le oferă un loc unde să doarmă.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!


Mulți ucraineni își părăsesc locuințele și fug din cauza atacurilor venite din partea Rusiei. Aceștia se refugiează în statele vecine, iar România a anuțat, încă de acum două săptămâni, că este pregătită să primească peste 500.000 de refugiați ucraineni.

Teroarea războiului se vede print ochii ucrainenilor care s-au refugiat în România. Mulți dintre ei au plecat doar cu hainele de pe ei, iar alții au apucat să își ia copiii, părinții și să fugă. Ucrainenii și-au lăsat în urma casele și munca pe care au agonisit-o o viață întreagă.


Citește și: Vika Jigulina, despre familia ei care a fugit din fața războiului:'Îngroziți de sunetul bombelor, eu plecat cu acte și doi căței'

Citește și: Sean Penn se află în Kiev.Actorul documentează războiul din Ucraina

Citește și: Papa Francisc s-a dus la ambasada Rusiei, după izbucnirea războiului ruso-ucrainean.Gest fără precedent la Vatican

Citește și: Nou născuți și prematuri intubați din Ucraina, feriți de război într-un adăpost anti-rachetă.Imagini cutremurătoare


O bătrână din Iași îi ajută pe refugiații ucraineni

Rusia a invadat Ucraina, iar cetățenii săi au plecat de urgență din țară. Aceștia au luat cu asalt toate granițele din jurul României, speriați și îngrijorați că rudele lor își vor pierde viața în război. Bărbații ucraineni nu au voie să părăsească Ucraina, după ce președintele Zelensky a adoptat legea marțială. În această situație dramatică, românii au ales să fie solidari și să le deschidă ușa caselor tuturor refugiaților. Este și cazul unei bătrâne din Popricani, Iași, în vârstă de 91 de ani. Aceasta a declarat că a mai trăit un război și știe ce se înseamnă. Chiar și așa, bătrâna nu se aștepta că va mai ajunge să trăiască încă un război.


„Am 91 de ani. N-am crezut.Pe timpul războiului am fost şi noi duşi tocmai până la Sfânta Mare, aproape de Prut, încolo am fost duşi. Am stat de cum e timpul acum şi până toamna', povesteşte ea. „Doi fraţi am, morţi în război. Tata a venit tot aşa, din război, şi a murit acasă.', a povestit aceasta pentru observatornews.ro.

Românii își deschis casele să îi primească pe ucraineni

Nora bătrânei de 91 de ani a declarat că și ea îi va ajuta pe refugiații ucraineni. Femeia mărturisește că tatăl ei a fost luat prizonier și știe prin ce durere trec ucrainenii. Aceasta este dispusă să primească în casa ei mai mulți cetățeni din Ucraina, în special familii cu copii.


Am o cameră separată acolo, v-o arăt puţin. Un acoperiş deasupra capului. Nu stau aici. Deci camera e cu baie, este cu pat, este cu baie', arată localnica. Dar le va face loc chiar şi în casă, dacă este o familie numeroasă … Oricum, de când copiii au plecat, multe camere stau neocupate. „Aici e un dormitor. Aici poţi să foloseşti iar ca un dormitor şi ca o sufragerie. Atâta e cald. Până aici am centrală. Ar avea copiii cu ce să se joace, dacă sunt cu copil. Dacă au nevoie, şi haine am pentru copii mici, le dau, am lăzi, cutii întregi. Şi îi şi îmbrac', a spus nora bătrâei.


Refugiații ucraineni primesc transport gratuit spre Suceava sau Rădăuți

Rusia a invadat Ucraina joi dimineață, la scurt timp după ce președintele Rusiei, Vladmiri Putin, a anunțat că le-a cerut militarilor ruși să atace mai multe orase din Ucraina. Cetățenii Kievului au fost luați prin surprindere de invazia Rusiei și mulți au fugit din țară imediat după începerea bombardamentelor. Mii de refugiați ucrainei au ajuns în România, iar o companie de transport din Rădăuți le-a oferit ajutorul. Reprezentanții firmei au anunțat că îi vor transporta gratuit spre Suceava sau Rădăuți.


Am luat o iniţiativă proprie, suntem o companie din Rădăuţi, de transport persoane, am adus autocarele să-i ducem pe oameni gratis la Suceava, la Rădăuţi. După cum aţi văzut, ei sunt în tranzit', a spus proprietarul companiei de transport, potrivit sursei citate mai sus.

Sursa foto: Facebook