Laurențiu Cazan a locuit în Olanda chiar în Assen, cochetul oraș unde a avut loc jaful Tezaurului Dacic. Artistul are dublă cetățenie și timp de 10 ani Olanda i-a fost casă. O explozie s-a produs, recent, în apropiere de muzeul Drents din Assen, acolo unde erau expuse mai multe obiecte din tezaurul dacic.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Mai multe piese expuse au fost furate, au anunțat procurorii din Olanda, după intervenția la Drents. Coiful dacic de la Coțofenești, care a fost sustras sustras din muzeu, valorează 4,3 milioane de euro, iar brățările au o valoare de circa o jumătate de milion de euro fiecare. Marcel Ciolacu a confirmat că Tezaurul Dacic a fost scos ilegal din ţară pentru expoziţia din Olanda, fără nicio hotărâre de Guvern.
Ce crede Laurențiu Cazan despre furtul tezaurului dacic
Laurențiu Cazan a rămas fără cuvinte atunci când a aflat că jaful Tezaurului Dacic a avut loc chiar în orașul în care el a locuit.
„Nu sunt multe de spus, din punctul meu de vedere. Orașul îl cunosc foarte bine, am locuit 10 ani acolo. Olandezii sunt un popor minunat…de felul lor, cosmopoliți, iubitori de cultură străină, de muzică, de mâncăruri. Veneau la restaurantul românesc „Ponderosa’, de acolo, unde am și cântat câțiva ani. Sunt un public excepțional, foarte educat și prietenos. Însă, în ceea ce privește istoria…E mai complicat.
Eu, prin natura meseriei mele artistice, am întâlnit și am stat de vorbă, de-a lungul anilor, cu foarte mulți oameni din diferite țări, dar n-am văzut la ei o preocupare prea mare față de propria istorie, cu atât mai puțin pentru istoria universală.De altfel, cu dezamăgire o spun, nici noi nu prea facem excepție', a spus el pentru Click.
Ce l-a nemulțumit pe Laurențiu Cazan
Artistul se declară revoltat și de o altă situație fără precedent.
„Ca de exemplu, am aflat zilele astea că se dorește eliminarea Istoriei și a Geografiei la clasele a XI-a și a XII-a. Sper să nu fie adevărat. Assen este un oraș foarte frumos, aflat în nord-estul Olandei, undeva la graniță cu Germania…foarte conservator, cu aproximativ 60.000 de locuitori, cunoscut mai mult în zona sportului, unde are loc, în fiecare an, un concurs internațional, de motocros – TT’, spune el.
Laurențiu Cazan: „Am locuit foarte aproape, la câteva case distanță de muzeul devenit acum celebru'
Acolo vin și cântă soliști și trupe de la ei, dar și din multe alte țări:
„Și eu am cântat de câteva ori. Am locuit foarte aproape, la câteva case distanță de muzeul devenit acum celebru, prin această întâmplare nefericită…dar nu am remarcat o mare activitate acolo. Poate n-am fost eu destul de atent. Nu știu, e posibil…
Oricum, m-am mirat că cineva ar putea să se intereseze de istoria Daciei, în condițiile în care țara noastră, România, în continuare nu beneficiază de o imagine corectă, pozitivă.Curiozitatea, în ceea ce privește istoria unei țări, de obicei, vine dintr-o acumulare culturală mai vastă. Astfel, nu mulți știu ce înseamnă Dacia. E de mirare că tezaurul nostru a fost dus acolo’, adaugă Cazan.
Citește și: Ana Ularu a jucat cu Tom Hanks, Keanu Reeves, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, iar acum are rolul principal în serialul românesc Subteran: „Keanu e un om foarte generos, foarte inteligent, foarte cult și de o modestie și o smerenie reală’ / EXCLUSIV
Citește și: Cu cine își lasă Karmen Simionescu fiica atunci când pleacă la Asia Express. Surpriză! Nu cu tatăl ei
Ce îl miră pe Laurențiu Cazan
Laurențiu Cazan, care deține și cetățenie olandeză, are multe semne de Întrebare.
„Dacă tezaurul ar fi fost expus în muzeele mari, din Londra, din Amsterdam sau din Paris, aș fi înțeles să fii curios să vezi un coif care ține de istoria Daciei…
Nu știe nimeni ce s-a întâmplat, cu adevărat, cu aceste valori, dacă și cine le-a furat, unde sunt și dacă mai există. Eu însă îmi exprim mirarea că asemenea obiecte, de o importanță majoră, au fost expuse în Assen, cu atât mai mult să nu fie nici păzite!’.