Actrița Manuela Hărăbor a reacționat în mediul online după premiera piesei "Proorocul Ilie", pe scena Teatrului Național București. Spectacolul interzis minorilor a stârnit revoltă în mediul online, unii spectatori considerându-l „o ofensă adusă Ortodoxiei” și „blasfemie”
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
- 1 Manuela Hărăbor, reacție după premiera piesei „Proorocul Ilie”, la TNB
- 2 „Vedem din ce în ce mai des spectacole și filme blasfemiatoare'
- 3 „Se batjocorește Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul'
- 4 Reacția TNB după scandalul declanșat de „Proorocul Ilie'
- 5 Patriarhia, reacție în legătură cu piesa „Proorocul Ilie”, de la TNB
- 6 Despre ce e vorba în spectacolul „Proorocul Ilie'
Biserica Ortodoxă Română a transmis joi un punct de vedere, vizavi de piesa „Proorocul Ilie”, subliniind că „folosirea simbolurilor religioase în mod inadecvat nu poate reprezenta o valorificare creştină a acestora'.
Manuela Hărăbor, reacție după premiera piesei „Proorocul Ilie”, la TNB
Teatrul Național București a anunțat că „Proorocul Ilie” este un „spectacol nerecomandat minorilor sub 18 ani: scene care îi pot afecta emoțional, limbaj licențios, scene cu conotație sexuală'. Manuela Hărăbor a avut o reacție dură pe pagina sa de Facebook, în care a vorbit despre mesajul piesei care a stârnit controverse în spațiul public.
„Am fost elegantă în postarea anterioară cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului când i-am dorit să renunțe la propaganda progresistă, care nu îi face cinste deloc. Din păcate această pseudo-religie a acaparat toate palierele culturii. Din ce în ce mai multe spectacole din majoritatea teatrelor din București și din țară sunt din ce în ce mai agresive și tendențioase. Montarea textelor în viziune progresistă denaturează și deturnează esența chiar și a marilor opere clasice.
Curentul neomarxist care se regăsește în majoritatea repertoriilor din teatrele de stat urmează agenda și indicațiile factorilor de decizie culturali din Europa de Vest, care la rândul lor au urmat, cel puțin până la venirea lui Trump, programul „cancel culture' de peste ocean.
Cultura a fost folosită ca instrument de propagandă mai întâi de către bolșevici prin curentul proletcultist. Mai târziu Gramsci, Lukacs, Marcuse & comp. au început, prin Școala de la Frankfurt, lungul marș al neomarxismului cultural prin instituții și universități. Ceea ce vedem azi face parte din cultura nou-proletcultistă. Cei care militează azi pentru „valorile' europene nu fac altceva decât să continue ideologia bolșevică, e drept, îmbrăcată în haina nouă a incluziunii, a diversității și a non-discriminării.
Unele dintre temele preferate abordate de progresiști sunt credința și religia. Nu întâmplător am numit acest curent progresist ca fiind o pseudo-religie. O „religie' care îl exclude pe Dumnezeu și care a declarat război dogmelor. Toți progresiștii se declară credincioși și susțin credința în mod intim și personal. Se înarmează cu citate scoase din context din Evanghelii și principalul lor scop este îndepărtarea oamenilor de Biserica lui Hristos și convertirea lor la „biserica din suflet' „, a scris Manuela Hărăbor pe Facebook.
„Vedem din ce în ce mai des spectacole și filme blasfemiatoare'
„Vedem din ce în ce mai des spectacole și filme blasfemiatoare, chiar dacă, conform legii, este interzis să batjocorești simboluri și însemne religioase indiferent de religie. Autorii își motivează viziunea prin libertatea de exprimare artistică și, mai ales, prin „datoria' lor de a combate „fanatismul religios'.
Cu toate astea nu am văzut până acum niciun spectacol sau film care să lovească în alte culte religioase în afară de Ortodoxie. Oare pentru că, în cazul în care s-ar fi batjocorit simbolurile și însemnele mozaice sau musulmane, s-ar fi confruntat în secunda doi cu dosare penale? Asta dacă ar fi supraviețuit avalanșei de pietre.
„Se batjocorește Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul'
Este și cazul spectacolului de la Teatrul Național București, „Proorocul Ilie' în regia lui Botond Nagy. În prezentarea spectacolului de pe site-ul teatrului aflăm punctul de vedere al regizorului, care, din punctul meu de vedere, ascunde o foarte mare doză de viclenie. „Orice formă de fanatism este teribil de îngrijorătoare, iar cei care-l proslăvesc prin judecăți prefabricate, nu-mi provoacă altceva decât o frică viscerală' și acuză religia că „nu lasă loc îndoielii, dezbaterilor, dialogului'.
Respectiv se apară avan-la-lettre de posibile acuze de blasfemie, mai ales pentru scena în care se batjocorește Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul, dorind să arate întocmai unde se poate ajunge când fanaticii gândesc și acționează conform dogmelor', a mai scris actrița Manuela Hărăbor.
Cel mai grav mi se pare că într-o țară în care majoritatea cetățenilor ei se declară a fi creștini, un astfel de spectacol se regăsește pe scena unui teatru NAȚIONAL, cu finanțare de la Ministerul Culturii. Dacă progresiștii militează pentru anti-discriminare, întrebarea mea este dacă acest spectacol nu discriminează majoritatea publicului plătitor de bilete format din creștini, care ies oripilați de la teatru. Repet, spectacolul nu este prezentat pe scena unui teatru de nișă sau independent, ci pe prima scenă teatrală din țară.
Bugetele tuturor spectacolelor finanțate de stat sunt suportate de fiecare cetățean plătitor de taxe, drept care se poate extrapola statutul fiecărui cetățean ca fiind co-producător al fiecăruia dintre acestea. Atunci ar trebui ca aceste spectacole să nu lezeze în niciun fel convingerile religioase și morale ale niciunui cetățean.
În art.30, alin.7 din Constituție se precizează printre altele că sunt interzise de lege „îndemnul la […] ură religioasă, incitarea la discriminare, […] precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.' Aștept un punct de vedere al doamnei Natalia Intontero, Ministrul Culturii. Mai ales dacă, prin repertoriul actual, respectivul teatru își merită titulatura de NAȚIONAL', a încheiat Manuela Hărăbor.
Reacția TNB după scandalul declanșat de „Proorocul Ilie'
Reacţiile critice la adresa spectaolului „Proorocul Ilie', montat de regizorul Botond Nagy pe un text de Tadeusz Słobodzianek, „sunt rezultatul unei interpretări eronate a mesajului artistic', consideră Teatrul Naţional „I.L. Caragiale' din Bucureşti:
„Spectacolul ‘Proorocul Ilie nu îşi propune să aducă vreo ofensă credinţei creştine sau oricărei alte convingeri religioase. Dimpotrivă, montarea este o reflecţie asupra credinţei, asupra fragilităţii convingerilor umane şi asupra pericolelor extremismului de orice fel. Este un demers artistic care încurajează toleranţa, dialogul şi o înţelegere mai profundă a complexităţii spiritului uman'.
„Menţionăm că unele imagini apărute pe platformele sociale au fost scoase din contextul real al spectacolului, prezentând fragmente izolate într-un mod care distorsionează mesajul artistic al montării.
Spectacolul nu este o blasfemie şi nu îşi propune să ridiculizeze credinţa, ci, dimpotrivă, invită la o reflecţie profundă asupra relaţiei dintre om şi divinitate, asupra modului în care credinţa poate fi influenţată sau deturnată', a precizat TNB.
Patriarhia, reacție în legătură cu piesa „Proorocul Ilie”, de la TNB
„Respectarea simbolurilor creştine constituie un act deopotrivă spiritual şi cultural important şi necesar într-o lume tot mai secularizată şi înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieţii spirituale. Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creştine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie' şi sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală', a transmis Patriarhia Română.
Protestul Patriarhiei intervine la o lună și jumătate de la premiera spectacolului. În urma premierei din 16 februarie, publicul a plecat cu impresii mixte de la Sala Studio. Unora le-a plăcut, altora nu, aplauzele nu au fost nici mai multe nici mai puține decât de obicei iar un lucru a fost cert – nimeni nu a putut spune că s-a plictisit.
„Nu e un spectacol clasic (nici nu vreau să mă gândesc cum va fi „încondeiat' de criticii de teatru), ci mai degrabă o satiră amplă, plină de simboluri, care atinge direct și fără menajamente teme legate de societate, credință, fanatism, moarte și mântuire. Iar stilul lui Botond Nagy poate părea, pentru unii, o „blasfemie'', scria Adina Scriosteanu pe grupul de profil Mergem la Teatru.
„Dar pentru mine, ideea cea mai puternică cu care am rămas e că nu suntem pregătiți – nici ca omenire, nici ca nație – pentru o apocalipsă reală. Ne „facem că facem', mimăm credința, implicarea, mila, dar în adâncul nostru rămânem prinși în tipare, ghidați de inerție și de ce face gloata'.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/03/001-cover-195.jpg)
Despre ce e vorba în spectacolul „Proorocul Ilie'
„Proorocul Ilie', de Tadeusz Słobodzianek, se bazează pe informaţiile publicate de Włodzimierz Pawluczuk, sociolog şi cercetător în domeniul religiei, care a descris fenomenul profetului Ilya în studiul său din 1974 centrat pe figura lui Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric, care a trăit în regiunea poloneză de nord-est Białystok, în anii 30 – 40.
Un reportaj despre sfârşitul lumii; povestea unui grup de oameni care s-au desprins de biserica ortodoxă grecească şi au încercat să-şi construiască propria lume într-un mic sat părăsit de Dumnezeu.
Nerecomandată tinerilor sub 18 ani – din motive cunoscute (limbaj licenţios şi scene cu conotaţie sexuală), „piesa lui Tadeusz Słobodzianek în lectura scenică semnată de unul dintre cei mai incitanţi regizori ai tinerei generaţii din România vine într-un moment de adâncă criză spirituală şi morală cu care se confruntă societăţile contemporane', se arată îm prezentarea de pe site-ul TNB.
În distribuţie sunt: Richard Bovnoczki, Aylin Cadîr, Florentina Ţilea, Silviu Mircescu, Emilian Mârnea, Răzvan Oprea, Ofelia Popii, Florin Călbăjos, Lari Giorgescu, Vitalie Bichir, Mihai Calotă – nume bine-cunoscute ale scenei TNB, cărora li s-au alăturat foarte tinerii Leonard Chionac, Oana Laura Gabriela, Teo Dincă.