La 14 ani, este unul dintre cele mai promiţătoare talente ale României într-un sport foarte răspândit ca mijloc de recreere, dar prea puţin popularizat la nivel de performanţă: badminton. Vicecampioană naţională la două categorii de vârstă, participă cu succes chiar şi la competiţiile de seniori. V-o prezentăm astăzi pe Maria Milu, cea de-a 13-a bursieră a “Jurnalului de fapte bune”.
Badmintonul este, dacă vreţi, ruda săracă' şi mai neglijată a tenisului de câmp. Şi asta, deşi este, probabil, un sport chiar mai nobil, fiind jucat de elita engleză ce conducea India supusă Coroanei britanice încă din secolul al 19-lea, în forme asemănătoare badmintonului practicat azi – doar că fără fileu şi teren delimitat.
Se antrenează 6 zile pe săptămână
Când Maria priveşte, cu ochii ei albaştri, fluturaşul' – aşa cum se numeşte obiectul folosit pe post de minge – intră parcă într-o altă lume.
Simt că scap de orice grijă, de orice supărare, parcă mă detaşez de toate', spune ea.
Încurajată de tatăl său, a încercat mai multe sporturi, până când, într-o zi, a ajuns şi la badminton, la Palatul Naţional al Copiilor. Din acea clipă mi-am spus că nu doresc să fac alt sport. După două săptămâni de la primul antrenament, ocupam locul 3 la primul meu concurs', adaugă Maria, în timp ce un zâmbet luminos, ce o caracterizează, îi străbate chipul.
Avea doar 8 ani, programul ei de viaţă a inclus 6 zile din 7, săptămână după săptămână, un antrenament de două ore în cadrul CSŞ 4 Bucureşti, de care aparţine. Ba, în vacanţele şcolare, chiar 7 zile din 7, cu câte două antrenamente pe zi. Aşa a ajuns componentă în lotul naţional feminin de badminton, atât la grupa sub 15 ani', cât şi la cea sub 17 ani'.
Citeste continuarea AICI