Mihai Gainusa - Un interviu mortal despre niste povestiri

 Revista VIVA
.

Mihai GainusaMihai Gainusa va lansa pe 9 mai, la Iasi, cea de-a patra sa carte, Povestirile mortale', o altfel de proza decat cea cu care ne-a obisnuit. Si chiar daca nu castiga 40 de milioane pe an din scris, precum Stephan King, lui Gainusa ii place sa petreaca timpul in biblioteci, documentandu-se pentru cartile sale.

O data cu Povestirile mortale', ai trecut la un alt registru decat cel cu care ne-ai obisnuit in cartile precedente. Ce este mai dificil, sa conturezi personaje hilare plecand de la modele existente sau sa plasmuiesti propriile personaje?
Paradoxal e mai greu sa imiti personaje din realitate, fiindca plasmuirile mele pot fi depasite cu usurinta de original. Nimeni nu se poate exprima atat de haotic ca Marean Vanghelie. Nimeni nu poate fi la fel de prieten de cazinou cu Dumnezeu precum Jiji Becali. Si mai ales nimeni nu e mai rezistent la spirit ca presedintele. Cum s-o imiti pe Nikita? Asemenea gogomanie nu incape in nicio carte.

Cat de solicitant a fost acest demers, cat ai lucrat efectiv la carte si pe la ce pagina te-ai impotmolit cel mai tare? Ai avut vreo ratacire' in scrierea acestui volum?
Am scris-o relativ repede, in numai trei luni, in vacanta de iarna, apoi in week-end-uri si dupa ce terminam programul matinal de la radio Kiss. A fost mai usor de scris decat romanul anterior, compus intr-un an si jumatate si unde m-am mai impotmolit , fiindca e greu sa ( nu) gandesti ca un primar de sector. Acum a fost dificil doar cu documentarea, deoarece am cautat ceva timp prin biblioteci sa gasesc, de exemplu, retete de otravuri. Dar poate o sa-mi prinda bine vreodata.

Cand ai lansat a treia carte, „Fara cap si fara coada', ai declarat ca aceea este cea mai importanta. Ce mai poti spune despre Povestirile mortale'?
Ca sa par filosof, as putea raspunde, sablonard, ca ultima carte e cea mai importanta. Ei bine, pentru mine cea mai importanta e urmatoarea. Deja ma gandesc: oare la ce sa ma mai gandesc?

Tot atunci ai povestit ca Tudor Octavian, dupa ce ti-a citit manuscrisul, a zis „Am sa-ti dau o veste proasta: estii scriitor'. Ai descoperit partea proasta a statutului de scriitor?
Da. Partea proasta e cea materiala. In Romania nu te poti imbogati din scris. Decat daca esti agent de politie pe masina radar. Stephen King isi permite sa aiba o meserie din literatura. Asa e cand castigi 40 de milioane de dolari pe an.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton