Mihai Mărgineanu era soldat în armată, în timpul Revoluției: „Viața în România anilor ’80 era tristă, indiferent ce spun toți securiștii turnători. Vedeam oameni care se ruinau...” / EXCLUSIV

.

Acum ceva timp, Mihai Mărgineanu ne-a dezvăluit cum arăta viața lui în timpul Revoluției. Pe atunci, artistul era soldat în armată. Actorul din „Las Fierbinți' susține că viața în România anilor 80 era una tristă și că doar anumite categorii de oameni „o duceau bine pe vremurile alea'. Acesta ne-a povestit ce schimbări a observat după anii 90, mai ales după intrarea în NATO.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!


Cum s-a schimbat viața ta după 1990? La un calcul simplu, cred că Revoluția te-a prins în armată.

Revoluția m-a prins ca soldat în termen. Viața în România anilor 80 era tristă, indiferent ce spun toți securiștii turnători de vecini sau aprozariștii, sau măcelarii care o duceau bine pe vremurile alea. După 90, toată lumea credea că, în sfârșit, ne vor lăsa și pe noi să facem. Să facem ce? Nimeni nu avea idee ce să facă, excepția fiind „lucrătorii din firmele românești de comerț exterior. Adică, tot niște securiști care aveau relații externe comerciale, multe informații despre cum ar putea merge lucrurile și accesul la banii din străinătate ai României.


Citește și: Cum a devenit Mihai Mărgineanu pilot comercial: „Îmi făceam 300 de cruci pe minut, de la decolare până la aterizare’/ EXCLUSIV

Citește și: Cum a primit Mihai Mărgineanu rolul Ardiles din Las Fierbinți: „Prestațiile urmau a NU fi plătite’/ EXCLUSIV

Citește și: Cine este Laurențiu Neamțu de la „Chefi la cuțite’. A primit cuțitul de aur de la Florin Dumitrescu: „Câștigăm și noi sezonul ăsta’


Citește și: Cum merge relația Biancăi Drăgușanu cu Gabi Bădălău după ce el a divorțat oficial de Claudia Pătrășcanu: ‘Am avut urcușuri și coborâșuri, dar este liniștea mea…’

Mihai Mărgineanu era soldat în armată, în timpul Revoluției

Eu n-aveam nicio relație comercială cu nimeni, așa că anii 90 i-am petrecut între facultăți, munte și alpinism, chitară și spectacole de teatru, iubiri neinterzise, cârciumi boeme cu lume boemă, primele cochetării cu muzică, alături de Ovidiu Niculescu, Cristi Iacob, Gheorghe Visu (probabil, cel mai mare actor în viață!). Vedeam cum oamenii se zbat în a face față unor orânduiri șleampete și fără țintă, oameni care se ruinau după ce își încercaseră norocul cu tot felul de afaceri, lipsa totală de pregătire a funcționarilor publici, inversarea puterilor între funcționar și cetățean.


După care s-a mai calmat politicul, am intrat în NATO. Și imediat am intrat în Europa, ceea ce ne-a făcut să ieșim din cușca în care eram izolați și am început să ne aliniem cu lumea care o ducea mai bine. Acum o ducem mai bine, dar numai datorită faptului că suntem angrenați într-o „asociație de locatari numită Uniunea Europeană. Altfel, am fi fost la cheremul unui „domn pământean care ar fi tăiat și spânzurat după bunul lui plac, așa după cum bine ne-a învățat istoria. Care a învățat istorie!!! Care nu a învățat-o o va repeta!


„Dacă simt că situația politică din România o ia razna, mă mut în altă țară’

Te-a bătut vreun moment gândul să rămâi în străinătate? Crezi că viața ta ar fi fost altfel acum sau dimpotrivă?

Eu am o viață destul de frumoasă și fericită. O viață care este suma deciziilor pe care le-am luat de-a lungul timpului eu și iubita mea. Dar am și o casă în afara țării, unde „n-am rămas’, însă unde merg regulat. Pentru că, învățând istorie, mi am dat seama că ea se poate repeta atât timp cât nația se zbate între neștiință și răutate și putem pierde tot într-un timp foarte scurt. Eu nu vreau ca odraslele mele să fie o altă generație de sacrificiu pentru că niște politicieni nu vor să respecte legea supremă. Și o vor schimba după cum au ei chef sau interes meschin.


Cu siguranță, dacă simt că situația politică din România o ia razna, mă mut în altă țară unde pot săpa șanțuri, dacă este cazul, ca să-mi hrănesc familia. Nu mai vreau să fiu pus în fața unui alt tip de comunism sau, mai rău, extremism de dreapta. Probabil, dacă aș fi rămas în Austria, acum 30 de ani, acum aș fi fost pilot la LaudaAir!


De ce s-a apucat Mihai Mărgineanu de cântat abia la 36 de ani

E greu de crezut că te-ai apucat de cântat abia la 36 de ani! Ce-ai făcut până atunci, unde a stat ascuns talentul lui Mihai Mărgineanu?

Am făcut școli, am muncit în diverse locuri, am trăit, câteodată frumos, alteori mai puțin frumos, am acumulat experiențe, am învățat că totul este interconectat și că, dacă fac rău cuiva, mai devreme sau mai târziu ajunge la mine. Și cel mai important: n-am crezut niciodată despre mine că am vreun talent. Am muncit din greu pentru orice, nu pentru că mi-a plăcut, ci pentru că n-am găsit altă cale. Și situația asta mi-a făcut cadou revelația următoare: în viața asta, munca și sportul te scot din orice încurcătură!


Ai un stil unic de a cânta, inconfundabil. Cât despre cuvintele și expresiile necenzurate din piesele tale, cumva sunt de acolo, nu deranjează. În ce constă secretul? Poate în mesajul transmis?

Prietenul meu Marius Mihalache a zis la un moment dat: „Eu nu oi fi cel mai bun, dar nu mai cântă nimeni ca mine!. Faptul că tu zici că am un stil unic nu poate decât să mă bucure și să mă liniștească. Chiar dacă unele expresii sunt mai explicite, încerc să nu le fac vulgare. Atunci când se vulgarizează, nu se mai poate face nimic. Vulgaritatea nu trebuie să ia locul dezinvolturii!


Vrei, nu vrei, trebuie să recunoști că ești faimos! Cum te împaci cu celebritatea, cu faptul că lumea te recunoaște pe stradă?

Mă calcă pe nervi! Moda pozelor cu telefonul înseamnă cancer social. Îndrăzneala și siguranța de sine au fost înlocuite de tupeu și obrăznicie. „Stai, bă, să fac și io o poză cu tine!. Asta e enervant! Dar există și părți bune… nu mai stai la coadă la dentist.

Sursă foto: Facebook, Arhivă VIVA!, Instagram, Captură video