Mihai Morar, adevărul despre retragerea din televiziune: „Pe drumul ăla am mai fost, știu cum e, nu mai vreau. Lucrul care cred că mi-a dăunat foarte mult e...”/ EXCLUSIV

 Miniosu Alexandra
.

De curând, Mihai Morar ne-a dezvăluit adevărul despre retragerea lui din televiziune. După mai bine de un deceniu în care l-am văzut aproape zilnic pe micul ecran, acesta a decis să renunțe la emisiunea „Răi, da buni'. Într-un interviu oferit pentru revista VIVA!, el ne-a mărturisit care a fost, de fapt, motivul care a stat în spatele deciziei sale. De asemenea, ne-a vorbit și despre noul capitol din viața lui, podcastul „Fain & Simplu', ce i-a adus și mai mulți admiratori.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Mihai, am convingerea că urmează un interviu fain & simplu, așa că pregătește-te să fii tu în postura de intervievat, de data asta! Îți vine să crezi că deja au trecut două luni din an? Cum a debutat pentru tine 2023? Am văzut că ai pregătit o conferință la Ateneu

Da, toate biletele au fost vândute în 24 de ore. Ăsta este unul dintre motivele care îmi dau aripi, fiindcă știu că am plasa asta de siguranță, căreia eu îi spun comunitatea „Fain & Simplu, pentru că până acum tot ce am făcut în media a fost cumva cu audiență generală, așa am fost crescuți să spunem lucrurile astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni, să te asculte toată lumea, să-i mulțumești pe toți… Așa am fost învățat să fac televiziune, de exemplu, și ăsta e lucrul care cred că mi-a dăunat mie foarte mult și apoi televiziunii în general, pentru că nu cred că mai trăim vremurile în care să poți să vorbești cu toată lumea.

mihai-morar-1mihai-morar-1

Citește și: Cum se simte Roua, fiica cea mică a lui Mihai Morar, la 2 luni de la operație: „A fost o problemă foarte gravă. N-o să meargă la grădiniță până…' / EXCLUSIV

Citește și: Mihai Morar l-a ajutat pe Daniel Buzdugan să se angajeze la radio, în urmă cu 18 ani: „Băiatul ăsta trebuie…'

Citește și: Impresarul Doru Gușman, reclamat la Poliție de sora lui Petrică Mîțu Stoian: „Maria nu îl lasă pe Petre să se odihnească în pace”

Citește și: De ce a ales Cătălina Grama, alias Jojo, să devină vegetariană și ce alimente consumă: „Este potrivit să faci asta, ajută la…”

Mihai Morar, adevărul despre retragerea din televiziune

Când vrei să vorbești cu toată lumea, de fapt ajungi să îți dai seama că vorbești pentru nimeni. Prima oară am învățat lecția asta la radio – să știi care e publicul tău, să îți dorești să fii numărul 1, dar mai presus de asta e important să îl mulțumești pe ăla care e de la început cu tine, să ai, cum ziceam, plasa asta de siguranță. Pentru mine, podcastul „Fain & Simplu a fost un exercițiu. Toată lumea, când am lansat un podcast, a zis: „Ah, OK, toate vedetele de televiziune și-au făcut podcast. Însă intenția mea de la început n-a fost asta, ca „Fain & Simplu să fie doar un podcast, am vrut să fie o comunitate, cu episoade săptămânale de podcast și cu întâlniri reale, cum e asta de la Ateneu, cum sunt întâlnirile la care lucrăm acum.

Vrem să facem niște conferințe în țară, în orașele importante, mari din România, pentru că eu cred că asta e prețios în ziua de astăzi, să știi cu cine vorbești. Nu media, nu televiziunea, nu presa scrisă sunt într-o criză, eu cred că oamenii care fac media pe model vechi, acela de a avea cât mai mulți, de a vedea publicul doar în numere, și nu în oameni – cred că, de fapt, asta e problema pentru care televiziunea a pierdut cât a pierdut și media clasică.

Și cred că trebuie să ne reinventăm cu toții și să găsim noi limbaje de exprimare, noi forme de a ajunge la public. Nu mai trăim vremurile în care tu vorbești și lumea te ascultă, trăim vremurile în care nu publicul vine după tine, ci tu trebuie să mergi după public. Ăsta e exercițiul meu cu „Fain & Simplu, de fapt. Nu mai există media clasică, radioul nu mai e doar radio, televiziunea nu mai e doar televiziune, totul e 360.

„Trezirea mea a fost la modul că îți dai seama că unele lucruri sunt doar o obișnuință'

Regreți că ai renunțat la televiziune? Ce a însemnat pentru tine „Răi da buni, de ce s-a încheiat acest proiect care avea o mulțime de fani, exceptând contextul pandemic?

N-am renunțat la televiziune, am renunțat la „Răi da buni, pe care l-am făcut 13 ani. Contextul ăsta pandemic, cum îi zici, ne-a trezit pe foarte mulți dintre noi și trezirea mea a fost la modul că îți dai seama că unele lucruri sunt doar o obișnuință, o rutină, și le faci doar pentru că așa spune cineva sau pentru că trebuie să le faci.

Însă sunt lucruri cărora în viața asta trebuie să înveți să le dai drumul, și la mine așa a fost. Eram într-o relație de-asta de codependență cu televiziunea. Aveam impresia c-așa-i bine să fac, că mă vede lumea, dar de fapt nu mă vedea nimeni real, așa cum voiam eu să mă vadă. Și ca să vină în viața ta niște lucruri care să-ți dea ocazia să fii văzut așa cum ești tu, trebuie să dai drumul lucrurilor. Știi, e o ață de-asta, unele fire trebuie să le ducem înapoi după noi, dar alte fire trebuie să le lăsăm, pentru că nu te lasă să mergi mai departe. Iar ața asta cu televiziunea s-a rupt exact când trebuia să se rupă, în anul în care am făcut podcastul.

Când am pus punct cu televiziunea, nu știam că voi face un podcast, că se va numi „Fain & Simplu, dar în lunile alea după ce am terminat cu „Răi, da buni, mi-am dat seama care e drumul meu, am avut timp și spațiu să mă gândesc. Plus că numele ăsta, „Răi, da buni, nu mă mai caracteriza, nu mai vorbea despre mine. „Rău, da bun a fost editorialul săptămânal pe care eu îl scriam în ziarul local din Baia Mare, când eram în liceu și scriam o pagină despre viața liceenilor, a tinerilor din oraș. Eram foarte critic, sarcastic. Ăla eram eu cel de-atunci, dar au trecut 20 de ani, nu mai eram rău, da bun, trebuia să rup ața asta și a venit „Fain & Simplu.

Mihai Morar, despre podcastul „Fain & Simplu'

Acum, odată cu „Fain & Simplu, toate frâiele sunt la tine. Unul dintre ultimele interviuri pe care le-am urmărit este cel cu dr. Menis Yousri, deci nu pot să zic decât… wow! Pe ce criterii îți alegi invitații? Ai căzut vreodată în capcana asta a personajelor aflate în trending, care aduc mult trafic în online, deși sunt doar o… formă fără fond?

Mi-au fost suficienți 13 sau 14 ani, când am făcut emisiune la televizor de vânătoare de-asta, am făcut un podcast nu ca să umplu golul lăsat de televiziune, am făcut un podcast ca să fac altceva decât televiziune. Adică pe drumul ăla am mai fost, știu cum e, nu mai vreau. Ți-am zis că ne schimbăm și cred că și vremurile se schimbă sau mie-mi place să cred că noi schimbăm vremurile, mă rog, încă nu sunt foarte hotărât (zâmbește), dar tot podcastul l-am gândit cu totul și cu totul altfel.

Vin dintr-o lume în care am auzit atât de mulți oameni, încât nu prea am răbdarea să mai ascult pe oricine și toate poveștile mondene, nu mai pot asta. Și-atunci, în primul rând l-am făcut pentru mine – pe cine mi-ar plăcea mie să ascult, pe cine am eu răbdare să ascult două ore? Mă bucur că ai pomenit de Menis Yousri. Sunt oameni care acum doi ani nici nu știam cine erau, dar mă bucur, prin podcastul ăsta, să pot să descopăr oameni. Uite, pe Menis, de exemplu, voiam de o jumătate de an să-l chem, dar nu a fost să fie. Când am dat telefon să-l invit pe doctorul Yousri, m-am bucurat să aud că și el își dorea să ajungă la „Fain & Simplu, și nu e singurul invitat.

E un criteriu foarte subiectiv de a alege invitații și chiar când aleg invitați din zona asta a showbizului, invitați notorii, nu-i aleg pentru notorietatea lor, ci pentru potențialul pe care povestea lor îl are de a inspira oameni, de a îi face pe oameni să se regăsească în ceea ce spun eu. Cred că în vremurile astea avem nevoie să auzim oameni cunoscuți sau necunoscuți, dar care să aibă o experiență de viață și în experiențele cărora să ne regăsim. De foarte multe ori asta e terapia unui podcast, să-l asculți pe-un om și să zici: „Da, bă, așa e, așa mi s-a întâmplat și mie, și el a trecut prin asta.

Ori în televiziune n-am avut timp, fiind interviurile foarte scurte, n-ai timp, întotdeauna alergi după știre – în 10 minute cât mai am până la pauza de publicitate, trebuie să scot o știre, un titlu pe ecran de la omul ăsta. Nu alergi după povestea lui, alergi după un titlu, și în titlurile alea de tabloide nu prea se regăsește lumea. Eu cred că lumea nu mai vrea doar altfel, lumea vrea la fel. „Uite, ăsta trece prin ce trec și eu, e la fel ca mine. Asta e, dacă vrei, paradigma podcastului „Fain & Simplu, nu să fie altfel, ci să fie la fel. Și dacă din interviurile astea afli și lucruri noi despre tine, despre specia umană, despre creier, despre minte, despre suflet, eu cred că ăsta-i pachetul, ăsta-i „Fain & Simplu.

Sursă foto: Instagram, Facebook

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton