Pe 11 mai 2023, România a ratat calificarea de la „Eurovision 2023”, după ce prestația lui Theodor Andrei nu a adus niciun punct țării noastre. În cea de-a doua semifinală a concursului, artistul de 18 ani a intepretat piesa „D.G.T. (Off and On)” pe scena de la Liverpool, iar actul artistic a atras numeroase reacții vehemente în mediul online. Ca urmare a rezultatului slab, Mihai Predescu, managerul de proiect și șeful delegaţiei României pentru Eurovision 2023 din Marea Britanie, a fost chemat să dea explicații în fața Consiliului de Administraţie al TVR. Iată ce argumente a invocat acesta!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Au trecut aproximativ două săptămâni de la cea de-a doua semifinală a Eurovision 2023. După descalificarea României din concurs, Consiliul de Administraţie al TVR a demarat o analiză internă, iar Mihai Predescu a fost chemat în fața conducerii pe 25 mai. Șeful delegaţiei României pentru Eurovision 2023 din Marea Britanie a invocat o serie de argumente referitoare la punctajul obținut de țara noastră, între care genul muzical abordat, dar și sistemul de vot din semifinale.
Citește și: Alex Ashraf, când a fost întrebat dacă s-a despărțit de Oana Zăvoranu: „Am stat în umbră ani de zile”
Mihai Predescu a argumentat votul nul obținut de România la Eurovision 2023
Mihai Predescu, managerul de proiect și șeful delegaţiei României pentru Eurovision 2023 din Marea Britanie, a întocmit un dosar de informare, justificând rezultatul obținut de Theodor Andrei în cea de-a doua semifinală a concursului muzical. Potrivit argumentelor invocate de acesta, punctajul este o consecință a sistemului de vot din semifinale, la care se adaugă și genul muzical abordat de tânărul artist.
„Primul este noul sistem de vot din semifinale. Ediția din acest an a fost prima în care în semifinală a votat doar publicul. Publicul din cele 16 țări participante, mai puțin țara proprie. (…) Numărul de voturi primite în fiecare țară au fost transformate în puncte. (…) Apoi rezultatele pe țări s-au cumulat. România a primit voturi, însă nu suficiente cât să se situeze pe primele 10 locuri (n.r. – care să primească puncte într-un top final)', a susținut acesta, potrivit libertatea.ro.
„Concurentul s-a prezentat onorabil, dovadă și campania de hate din mediul online'
Printre argumentele invocate, Mihai Predescu a susținut că genul muzical abordat de Theodor Andrei i-ar fi adus un rezultat nul, aducând în discuție exemplul altor țări precum Germania sau San Marino. De altfel, angajatul postului public spune că artistul s-a prezentat „onorabil' și a atras atenția publicului, dovada fiind „campania de hate din mediul online', dar interpretarea sa nu s-a pretat așteptărilor publicului.
„Consider că produsul nostru, deși corect și valoros din punct de vedere artistic și tehnic, s-a dovedit inadecvat așteptărilor publicului care a votat. În sprijinul acestei idei amintesc că San Marino, tot cu piesa rock, a avut zero puncte, Irlanda tot cu piesă rock nu s-a calificat, iar Germania care a intrat direct în finală, tot cu o piesă rock, a terminat pe ultimul loc.
Ca o concluzie personală, concurentul nostru s-a prezentat onorabil pe scena Eurovision. A interpretat cu talent o piesă originală și a reușit să atragă atenția publicului (dovadă și campania orchestrată de hate din mediul online). Nu ne-am potrivit cu așteptarea publicului activ Eurovision care a votat în semifinale', a adăugat angajatul postului public.
Momentul lui Theodor Andrei a fost complet reorganizat, din cauza elementelor „controversate'
Imediat după anunțarea reprezentantului României la Eurovision 2023, Mihai Predescu spune că „au apărut numeroase reacții de apreciere a piesei și a calităților interpretative ale solistului, dar și de critică a momentului artistic – scenografie, coregrafie, cu care acesta s-a prezentat'.
În acest context, echipa de organizare a regândit întregul moment artistic al lui Theodor Andrei, înlocuind „elementele controversate': „Această situație ne-a creat o problemă majoră, în primul rând de imagine. Prin urmare, echipa, împreună cu interpretul, a lucrat la reambalarea piesei (prin eliminarea elementelor controversate: coregrafie, costume) și mixarea piesei, cu scopul de a evidenția calitățile vocale și interpretative ale solistului și de a înlocui toate elementele dramaturgice controversate'.
Paula Seling, lezată de propunerile conducerii TVR
Pe 11 februarie, când a avut loc Finala Națională a Selecției Eurovision, era prevăzut un moment artistic intepreptat de Paula Seling, care a ocupat locul 3 în finala concursului muzical din 2014. Se pare că artista a refuzat să intepreteze piesele propuse de conducerea TVR, așa că momentul a fost desființat. Cunoscuta artistă a comentat evenimentul printr-o postare publică, susținând că s-a retras pentru că a considerat că „nu este locul ei' și că unul dintre organizatori a avut o problema „personală' cu piesa „Vals (Dulcea și tandra mea fiară)', care făcea parte din minirecitalul ei.
„Mihai Predescu, manager de proiect și șeful delegaţiei României pentru Eurovision 2023, a fost cel care i-a comunicat Paulei Seling. Artista s-a simțit lezată să aleagă postul, și nu ea. Recitalul n-a mai avut loc', susțineau sursele Libertatea.
Sursa foto: Facebook