Mihai, tatăl lui David Popovici, interviu despre cariera fiului său: „Niciodată nu am pus presiune. Mi-aș dori ca părinții să nu pună frustrări pe umerii copiilor” / Când a decis să își dea fiul la înot

 Ifrim Georgiana
.

Cu un an în urmă, tatăl lui David Popovici a acordat un interviu unic și a descris parcursul sportiv al fiului său. El a evidențiat faptul că, deși tânărul a demonstrat un talent rar pentru înot, succesul său este rezultatul muncii constante, al sacrificiilor și al disciplinei. Astăzi, David Popovici este campion olimpic și a făcut mândră o țară întreagă.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI

David Popovici este primul campion olimpic din istoria înotului masculin românesc. A scris istorie aseară la Jocurile Olimpice de la Paris, unde a câștigat proba de 200 metri liber, chiar de Ziua Imnului Național. După ce a bifat apogeul carierei sale, tânărul de 19 ani a declarat, cu emoție și modestie, că și-a împlinit un vis și că „treaba' lui nu s-a încheiat.

david6david6

Citește și: Cum a reacționat iubita lui David Popovici, după victoria de la Jocurile Olimpice. Taisia Nițuleasa a fost în tribune, alături de părinții campionului

Citește și: David Popovici, discurs memorabil după ce a cucerit aurul la Jocurile Olimpice de la Paris. Ce și-a repetat în minte pe ultimii metri ai cursei: „Nu îmi pasă dacă mor în piscină. E acum ori niciodată'

Citește și: Cum trec Andreea Ibacka și Cabral peste momentele tensionate din cuplu: „Ne spunem uneori adevăruri cam nasoale, în glumă. Prietena mea, Laura Cosoi, confirmă…'

Citește și: Cătălin Botezatu are numai cuvinte de laudă pentru Bianca Drăgușanu: „Bărbații salivează după Bianca, toți și-ar dori-o. Între noi o fost o iubire ca o lovitură de fulger!” / El a făcut-o celebră, în 2009

Mihai, tatăl lui David Popovici, interviu despre parcursul campionului

David Popovici a demonstrat cu fiecare ocazie că are mentalitatea de campion și psihicul puternic. Părinții lui au jucat un rol fundamental în formarea unei atitudini pozitive, oferindu-i un cadru lipsit de presiune și susținere constantă. Mihai Popovici, tatăl campionului olimpic, crede că mulți părinți greșesc când pun presiune excesivă asupra copiilor. În contrast, fiul său a putut să performeze la nivel înalt fără a purta pe umeri așteptările sau frustrările familiei.

„Dacă mă gândesc acum, primele condiții pe care le-am creat au fost în momentul în care am decis că nu va exista contextul de presiune. David mergea de plăcere la bazin. Nu pentru noi, ci pentru că vrea el. I-am întreținut foarte tare starea asta, nu l-am întrebat niciodată pe ce loc a ieșit, sau va ieși, ce a făcut sau ce va face. Iar prăjitura de după concurs era garantată indiferent pe ce loc ieșea în concurs, oprirea la cofetărie era inevitabilă. Era o anumită cofetărie, iar lui David îi plăcea o anumită prăjitură, pe care o căpăta de fiecare dată. Pot să vă spun că este ceva la care greșesc incredibil de mulți părinți. Că pun această presiune.

Cred că este cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții, presiunea. Iar această presiune se poate pune în feluri multiple, mulți dintre părinți nici măcar nerealizând că o fac. Și vă dau câteva exemple. „Cum a fost astăzi antrenamentul?', „Ce ai făcut, al câtelea ai fost?', „Ce a făcut X?', „Ți-am spus să fii atent la Y' și așa mai departe. „Ce ți-a dat antrenorul? A nu, e greșit'. „Vezi că urmează concursul, să nu te prind că ieși iar după Y!'. Iar lucrul acesta se petrece de multe ori începând de la șapte, opt ani.

Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune. Nu-i de mirare că mulți renunță pe parcurs și părinții, fără să-și dea seama, sunt principalii autori. Mi-aș dori să privească lucrurile mult mai relaxat și să nu încerce să pună nerealizări sau frustrări de-ale lor pe umerii copiilor lor. I-aș ruga să se uite către David și să privească din această perspectivă, mai exact unde se poate ajunge fără presiune', a explicat Mihai Popovici, tatăl campionului olimpic, pentru Revista Sport în România.

Cum s-a apucat David Popovici de înot

Mihai Popovici recunoaște că el l-a direcționat pe tânărul campion către înot. Ideea i-ar fi încolțit în minte dinainte ca David să vină pe lume, datorită unei conjuncturi speciale.

„Cred că eu l-am ales. Și l-am ales cu mult timp înainte să apară David. L-am ales văzând un bărbat pe stradă, cu puțin timp înainte să se nască fratele lui David, care e cu opt ani mai mare. Omul respectiv arăta foarte bine din punct de vedere fizic. L-am întrebat ce sport practică, tocmai în idea de a direcționa copilul sau copiii pe care urma să-i avem. Mi-a spus că înot. Mulțumesc frumos, și am reținut. Și apoi sportul ăsta a venit natural pentru copiii noștri. Iar David a progresat de maniera pe care o știm cu toții', a mai spus acesta pentru sursa menționată anterior.

Sursa foto: Facebook & Hepta

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton