Cu un an în urmă, tatăl lui David Popovici a acordat un interviu unic și a descris parcursul sportiv al fiului său. El a evidențiat faptul că, deși tânărul a demonstrat un talent rar pentru înot, succesul său este rezultatul muncii constante, al sacrificiilor și al disciplinei. Astăzi, David Popovici este campion olimpic și a făcut mândră o țară întreagă.
CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IULIE GRATIS, AICI
David Popovici este primul campion olimpic din istoria înotului masculin românesc. A scris istorie aseară la Jocurile Olimpice de la Paris, unde a câștigat proba de 200 metri liber, chiar de Ziua Imnului Național. După ce a bifat apogeul carierei sale, tânărul de 19 ani a declarat, cu emoție și modestie, că și-a împlinit un vis și că „treaba’ lui nu s-a încheiat.
Mihai, tatăl lui David Popovici, interviu despre parcursul campionului
David Popovici a demonstrat cu fiecare ocazie că are mentalitatea de campion și psihicul puternic. Părinții lui au jucat un rol fundamental în formarea unei atitudini pozitive, oferindu-i un cadru lipsit de presiune și susținere constantă. Mihai Popovici, tatăl campionului olimpic, crede că mulți părinți greșesc când pun presiune excesivă asupra copiilor. În contrast, fiul său a putut să performeze la nivel înalt fără a purta pe umeri așteptările sau frustrările familiei.
„Dacă mă gândesc acum, primele condiții pe care le-am creat au fost în momentul în care am decis că nu va exista contextul de presiune. David mergea de plăcere la bazin. Nu pentru noi, ci pentru că vrea el. I-am întreținut foarte tare starea asta, nu l-am întrebat niciodată pe ce loc a ieșit, sau va ieși, ce a făcut sau ce va face. Iar prăjitura de după concurs era garantată indiferent pe ce loc ieșea în concurs, oprirea la cofetărie era inevitabilă. Era o anumită cofetărie, iar lui David îi plăcea o anumită prăjitură, pe care o căpăta de fiecare dată. Pot să vă spun că este ceva la care greșesc incredibil de mulți părinți. Că pun această presiune.
Cred că este cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții, presiunea. Iar această presiune se poate pune în feluri multiple, mulți dintre părinți nici măcar nerealizând că o fac. Și vă dau câteva exemple. „Cum a fost astăzi antrenamentul?’, „Ce ai făcut, al câtelea ai fost?’, „Ce a făcut X?’, „Ți-am spus să fii atent la Y’ și așa mai departe. „Ce ți-a dat antrenorul? A nu, e greșit’. „Vezi că urmează concursul, să nu te prind că ieși iar după Y!’. Iar lucrul acesta se petrece de multe ori începând de la șapte, opt ani.
Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune. Nu-i de mirare că mulți renunță pe parcurs și părinții, fără să-și dea seama, sunt principalii autori. Mi-aș dori să privească lucrurile mult mai relaxat și să nu încerce să pună nerealizări sau frustrări de-ale lor pe umerii copiilor lor. I-aș ruga să se uite către David și să privească din această perspectivă, mai exact unde se poate ajunge fără presiune’, a explicat Mihai Popovici, tatăl campionului olimpic, pentru Revista Sport în România.
Cum s-a apucat David Popovici de înot
Mihai Popovici recunoaște că el l-a direcționat pe tânărul campion către înot. Ideea i-ar fi încolțit în minte dinainte ca David să vină pe lume, datorită unei conjuncturi speciale.
„Cred că eu l-am ales. Și l-am ales cu mult timp înainte să apară David. L-am ales văzând un bărbat pe stradă, cu puțin timp înainte să se nască fratele lui David, care e cu opt ani mai mare. Omul respectiv arăta foarte bine din punct de vedere fizic. L-am întrebat ce sport practică, tocmai în idea de a direcționa copilul sau copiii pe care urma să-i avem. Mi-a spus că înot. Mulțumesc frumos, și am reținut. Și apoi sportul ăsta a venit natural pentru copiii noștri. Iar David a progresat de maniera pe care o știm cu toții’, a mai spus acesta pentru sursa menționată anterior.
Sursa foto: Facebook & Hepta