Ce părere are Monica Tatoiu despre greva profesorilor. Toată lumea știe faptul că de câteva zile bune profesorii au ieșit în stradă pentru a face grevă și a cere „ceea ce li se cuvine„. Ei bine, numeroase nume mari au ales să vorbească despre acest subiect, inclusiv Dana Budeanu, dar și Monica Tatoiu, care și-a spus clar punctul de vedere în ceea ce privește aceste lucruri. Iată ce declarații a făcut recent fosta profesoară!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Au trecut mai bine de 4 zile de când peste 15.000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei la mitingul profesorilor pentru a cere măriri salariale. Sindicaliștii au anunțat că resping oferta făcută miercuri de Guvern, întrucât doresc măriri salariale și nu vouchere care nu contribuie la pensie. În ultima ofertă, guvernanții au propus o primă de 1.000 de lei în iunie și de 1.500 de lei în octombrie, însă profesorii susțin că oferta Guvernului nu poate fi acceptată, fiind una jignitoare, și că vor continua protestul pănă când lipsurile din sistem vor fi rezolvate.
Ei bine, după ce numeroase vedete și-au dat cu părerea asupra acestui subiect, acum Monica Tatoiu a venit cu propriile ei păreri. În timp ce Dana Budeanu spune că nu este de acord cu mărirea salariilor tuturor profesorilor, Monica Tatoiu explică că cei care sunt acum incompetenți, vor fi și după mărirea salarială. De asemenea, susține clar că ‘Învățământul trebuie restructurat’.
Citește și: Care a fost cauza morții Tinei Turner. Anunțul făcut de reprezentanții regretatei artiste
Ce părere are Monica Tatoiu despre greva profesorilor
Nu mai este un secret pentru nimeni greva profesorilor care se aude în București de mai bine de patru zile, dar care totodată a luat cu asalt și rețelele de socializare, fiind un subiect de mare interes, unde numeroase persoane își spun părerea. Printre acestea se numără inclusiv Monica Tatoiu, care după cum bine știm a fost de-a lungul anilor și profesoară. Prin urmare, consideră că trebuie făcută o mare schimbare în Învățământ, mergând pe premisa că și la medici s-au mărit salariile, însă asta nu înseamnă că spitalele au o funcționare mai bună acum.
„În învățământul de stat salariile sunt mici comparativ cu alte domenii de servicii publice. Așa este în majoritatea statelor europene. Deoarece doctorii erau căutați în vest și puteau pleca, profesorii sunt captivi în România. Așa că la doctori s-au mărit salariile, iar profesorii au fost lăsăți să se descurce. Cei mai performanți în domeniul lor de competențe au migrat spre alte tipuri de servicii private unde salariile sunt mai mari. Treptat cancelariile s-au golit de pedagogi competenți și au început să fie populate cu oameni pentru care ultima alternativă de loc de muncă este catedra unde ori nu știu ori nu vreau să facă nimic în afara normei de 18 ore săptămânal. Profesorii în vârstă, obișnuiți cu rigorile meseriei ies treptat la pensie. Cei care predau materii necesare la examenele naționale își rotunjesc veniturile din meditații. În urban. Dar dezastrul cel mai mare este în rural.
Cine nu ia notă de trecere la titularizare aterizează într-o școală la țară unde sunt comasate mai multe clase, orele se fac din 5 în 3. Argumentele pentru afirmațiile de mai sus sunt scăderea notelor la titularizarea în învățământ și rezultatele la evaluările naționale. Mai ales în mediul rural. Sunt de acord că sistemul de învățământ public este subfinanțat, dar să finanțezi acum otova resursă umană existența este inutil și neconstructiv. Cei care acum sunt incompetenți vor fi și după ce li se măresc salariile. Învățământul trebuie restructurat.Trebuie să atragă resurse umane competențe prin salarii mai bune dar și prin oferirea unei posibilități de carieră pe termen lung în școli dotate corespunzător și conduse de directori competenți. Cu filtre. Spitalele nu sunt mai bune acum după creșterea salariilor medicilor și asistentelor. Asta se va întâmpla și în învățământ dacă cresc salariile și nu se depolitizează deciziile. În minister, inspectorate și conducerea școlilor.‘, a declarat Monica Tatoiu pentru Ciao.ro.
Monica Tatoiu: ‘Această grevă este semnalul de alarmă’
Monica Tatoiu este incertă când vine vorba despre mărirea salariilor profesorilor, explicând că înainte de toate, sistemul trebuie reorganizat, astfel încât după aceste măriri să se vadă efecte pozitive și schimbări importante care să contribuie la o educație mult mai bună. Totodată susține că părinții nu trebuie să își facă griji asta deoarece greva o să se încheie, iar examenele se vor susține la timp, așa cum trebuie și este normal. Mai mult decât atât, în același timp este de părere că greva trage un semnal de alarmă, mai ales asupra Președintelui.
‘Greva se va încheia după rotativă. Mediile se vor încheia și examenele naționale se vor susține la timp. Frăția liderilor sindicali, aceiași de ani de zile, cu puterea, este o realitate veche. Decizia de a se declanșa acum greva când se încearcă votarea execrabilei legi a educației, pritocită de actualul ministru al educației pe vremea când era consilierul președintelui, nu este o întâmplare.
S-a trecut arogant linia roșie și această grevă este semnalul de alarmă. În cel mai fericit caz doamna Deca n-ar trebui să mai facă parte din noul guvern. Este factorul declanșant al grevei. Un mesaj pentru președinte. Dacă rămâne în guvern înseamnă că încă președintele face ce vrea și asta va inflama spațiul public în lunile premergătoare anului 2024 cu 5 runde de alegeri.‘, a continuat Monica Tatoiu.
Cum arată o școală perfectă în opinia Monicăi Tatoiu
Monica Tatoiu a spus că sunt numeroase nereguli în unitățile de învățământ din România, unele dintre ele fiind materiile foarte elaborate, cu multe informații nefolositoare, argumentând că acest lucru duce doar la analfabetism multifuncțional. De asemenea, consideră că sunt mult prea multe ore de școală și totodată multe ore de teme acasă, astfel că elevul nu mai are timp de nimic pe perioada școlii, acela fiind motivul pentru care vrea să scpae mult mai repede.
Ce nu este bine acum? Nu este clar ce se dorește în educație. Ce competențe de bază trebuie să aibă un elev după fiecare ciclu de inovare. Dincolo de frazele pompoase traduse prost din limba engleză. Sunt prea multe discipline în trunchiul comun. Prea multă materie. Mult și prost. Copiii ar trebui să știe o multitudine de lucruri și sfârșesc analfabeți funcțional.
Săptămâna de școală trebuie să aibă maximum 22 de ore în ciclul primar, cu 2 ore de sport incluse. Maximum 2 ore de teme acasă. Activități extrașcolare: cor, sport de echipă, proiecte de mediu, etc. În gimnaziu maximum 25 de ore săptămânal cu teme maximum 3 ore. În rest activități extracurriculare sub coordonarea profesorilor pentru completarea celor 40 ore de muncă.
La liceu ar trebui să se introducă deja specializarea. Licee pedagogice, sanitare, administrație publică, silvicultură, etc. Școli profesionale cu contracte de ucenicie în domeniile identificate pe piață muncii. La țară trebuie create în zonele defavorizate școli cu internat. Sunt multe schimbări necesare dar frâna vine tot de la acele cadre didactice, inspectori, politruci experți, care nu vor să își schimbe obiceiurile confortabile.
Monica Tatoiu refuză să plece definitv din România
Monica Tatoiu vede clar problemele din învățământul din România, însă nu numai din acest domeniu, astfel că este la curent cu tot ceea ce întâmplă zi de zi. Întrebată dacă ar vrea să se mutre defintiv din România și să plece într-o țară mult mai bine organizată, Monica Tatoiu a venit cu un răspuns negativ și o serie de argumente pe măsură, explicând de ce este important să rămână pe meleagurile românești.
„Nu plec din România. Am obligația să spun în fiecare zi, cu argumente, ce nu merge bine. Pentru că atunci când iubești cu adevărat trebuie să spui adevărul, chiar dacă doare pe moment. România este așa cum suntem noi, fiecare. Dacă nu ne place, înseamnă că nu ne place de noi.
La TV sunt prezentată ca antreprenor. Fals! Eu am fost manager toată viața. Primesc un proiect. Achiesez la obiective. Negociez strategiile și costurile. Apoi îmi văd de treabă. Cu ce resurse am. România este o republică semiprezidențială. Deci nu este doar un om cu mâna pe volan. Așa că trebuie să muncești în echipă. Să asculți, să negociezi, să calculezi impactul deciziilor pe termen mediu și lung.
Să alegi și să îți convingi partenerii să aleagă calea prin care pierderile sunt mai mici decât beneficiile. Întotdeauna sunt și pierderi. Să conduci nu este așa ușor cum pare dinafară. Puterea, dacă nu faci rabat de la onoare, te poate ucide emoțional. Dar am intrat în ultima parte a vieții și încă nu mi-am epuizat energia sau îmi lipsește înțelepciunea, vorba lui Blaga.‘, a concluzionat Monica Tatoiu pentru Ciao.ro.
Sursă foto: Facebook / Instagram