Nicolai Tand a vorbit despre mama lui, cu emoție în glas. Din păcate, cea care i-a dat viață celebrului bucătar nu mai este printre noi, dar el spune că-i simte mereu prezența. Protagonistul nostru a fost foarte apropiat de mama lui și a dezvăluit, în exclusivitate pentru Viva.ro, cum era aceasta.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Nicolai Tand se emoționează de fiecare dată când vorbește despre mama lui. Din păcate, cea care i-a dat viață s-a stins, dar celebrul bucătar spune că-i simte prezența în permanență. Într-un interviu pentru Viva.ro, protagonistul nostru a făcut dezvăluiri despre mama lui, dar și despre perioada petrecută în Franța cu prima soție.
Nicolai Tand a vorbit despre întoarcerea din Franța
Nicolai Tand a locuit în Franța, unde s-a căsătorit cu o franțuzoaică. Mai târziu, când a murit mama sa, Nicolai a revenit în țară și și-a adus aminte de sfaturile date de femeia care l-a adus pe lume. Într-un interviu pentru viva.ro, el a vorbit despre relația cu mama, dar și despre copiii săi și revenirea din Franța.
Ai stat o perioadă în Franța, apoi ai revenit în România. Cum de nu te-ai întors?
Am avut momente când erau copiii mici când am vrut să mă mai întorc în Franța, pentru că am amintiri faine din Franța. Dar am fost cu nevasta și mi-am dat seama că ne simțim mai bine acasă. Avem o liniște aici, un confort de viață care e important pentru educația copiilor noștri. Am rămas pentru siguranța copiilor noștri. În România avem siguranța aceasta, sincer. Educația poate că ar fi mai bună în străinătate, pentru că în străinătate copiii nu sunt așa de mult cocoloșiți ca la noi. Nu sunt și știu treaba asta și îmi asum. Copiii în străinătate trebuie să se descurce. La noi… 'Vai săracul de el!'
Pentru că părinții nu au avut și vor să lea dea copiilor ce nu au avut ei, probabil…
Da. Dar asta nu știu dacă este neapărat bine pentru copii. 'Ce nu am avut eu să aibă copilul meu!' Eu când le povestesc copiilor mei că nu am avut curent, mă întreabă: 'Păi, cum nu ai avut curent?'
Nicolai Tand: 'Eu am tigăi de la mama'
Sau două ore de program la televizor… Înțeleg ei asta?
Păi ei oricum nu au cum să înțeleagă asta! Acum sunt copii, poate când o să fie mari o să își dea seama. Dar în momentul de față nu își dau seama ce viață am avut noi!
Tocmai ai lansat o linie de oale și tigăi pe care scrie numele tău…
Sunt tigăi și oale care s-au lansat pe piață din materiale diferite, forme diferite, care se adresează tuturor. Ne aducem aminte tot timpul de origini, de copilărie, de bunicii care găteau pentru noi. Găsești oale de lut, tigăi de inox… am încercat să mă adresez tuturor românilor, pentru cei de acasă care au nevoie. Nu e neapărat o gamă de lux, ci vorbim despre o oală sau o tigaie pe care și-o permite oricine. Și o tigaie se întreține. Trebuie să ai o lingură bună, să avem grijă să nu o zgâriem. Eu am tigăi de la mama. Am mai multe tigăi de la mama, în care a gătit ea. Pentru că mama avea grijă de ele. Femeia care gătește de dimineață până seara are grijă de ustensile. Ca un maestru pe șantier. Are grijă de bormașină, are grijă de ciocan… Când termină seara munca le strânge să nu le uite…
'Aș fi vrut să fie mama aici, să vadă că sunt tigăi cu numele feciorului ei pe ele…'
Mama mai trăiește?
Nu mai este demult în viață! Aș fi vrut să fie aici să vadă că sunt tigăi cu numele feciorului ei pe ele. O mamă e fericită atunci când își vede pruncul realizat.
A apucat să te vadă gătind?
Da. M-a văzut în Franța. Eram un om serios și respectat în meseria mea, în Franța. A fost și m-a văzut în Franța. Sunt sigur că este liniștită. Și și eu sunt liniștită. Că eu trăiesc cumva cu greu, când mă gândesc că s-ar fi bucurat să mă vadă la televizor, să vadă că sunt respectat, că oamenii respectă munca mea. Că până la urmă am și eu o vârstă, am 50 de ani. O înțeleg pe ea cum era la vârsta mea!
Nicolai Tand: 'Am rămas foarte legat de ea'
Ai momente când realizezi că îți dă semne de acolo, de Sus?
Dar mama tot timpul este cu mine. Adică sunt zile în care simt că este cu mine. Eu plâng pe mama, eu vorbesc cu mama. Ea m-a crescut și ea a fost și tată și mamă, am rămas foarte legat de ea. Sunt foarte plângăcios. Dacă îmi vorbești de mama… plâng. Sunt foarte sensibil. Mama a fost mentorul meu, nu pe bucătărie, ci pe lecții de viață. Atâtea pilde și lucruri trăite mi-a dat că aș putea scrie cărți.
A fost o femeie foarte înțeleaptă. Eu m-am însurat în Franța, prima dată, înainte să am copii, cu o franțuzoaică. Și în momentul în care m-am căsătorit în Franța, mi-a zis că ar fi vrut să mă însor la noi. Să aibă grijă de copii: 'Să am grijă de pruncii tăi, ca tu să ții casa'. Eu mi-am trăit viața, iar tu ți-ai ales altă viață. Îți respect decizia, dar nu-ți bate joc de nevastă, de a avea copii. Adică mi-a dat niște lecții… de m-a dat peste cap. Și acum când mă gândesc…
Nicolai Tand: 'La un an de zile după ce a murit mama, m-am întors acasă…'
Practic, când ai revenit în România?
La un an de zile după ce a murit mama, m-am întors acasă. Ceva s-a întâmplat, dar nu știu ce. Mă întreabă lumea de ce m-am întors din Franța și zic: ar fi mai multe motive. Dar motivul care m-a făcut efectiv să revin a fost piederea mamei. Cu toate că m-am dus în București, din Maramureș, și nu a mai fost. Ea m-a chemat aici, mai mult ca sigur.
Și atunci ți-ai dat seama că în Franța nu e drumul tău și ai divorțat de franțuzoaică?
Da. Nu știu. Dar am simțit să revin acasă. Am o familie frumoasă. Muncesc de dimineață până seara. Drumul meu este aici. Mama zicea că: 'Nici un fir de păr nu cade din cap fără voia lui Dumnezeu'. Era foarte bisericoasă și foarte înțeleaptă. Am multe pilde și învățături de la ea.
Nicolai Tand: 'Când eram în Franța, îi trimiteam bani, iar ea îi dădea săracilor…'
Cum se numea mama ta?
Ileana, Ilona cum e fetița mea. Dar pentru că eram pe vremea ungurilor, în loc de Ileana au scris Ilona. Nume frumos. Am căpătat mult de la ea. Bunătatea, de pildă. Când eram în Franța îi trimiteam bani și ea îi dădea la săraci. Îi trimiteam bani în fiecare lună. Și la mănăstiri mergea cu de toate, peste tot.
Foto: Facebook.